Ako sa mi darí s mojím slovom roka

people-2566427_1920O sociálnych sieťach viem toho pomerne dosť 🙂 Viem, že marketing, a hlavne osobný marketing, je to, čo predáva. Viem, že realita je mnohokrát iná, ako sa ukazuje navonok. Viem, že romantickej fotografii z večere mohla pokojne predchádzať škaredá hádka a že nádherne vyzdobený vianočný stromček na jednej strane izby ešte neznamená, že je poriadok aj v zvyšných častiach miestnosti. Toto si však málokedy uvedomujeme. Vidíme dokonalý výsledok, ten nás „nakopne,“ povzbudí. To v prvom kroku. V druhom kroku sa spustí porovnávanie a v treťom kroku úplná frustrácia, že nám to akosi opäť nevyšlo.

Spomínate si na moje slovo roka? Povedala som si, že slovom roka 2018 bude pre mňa práve slovo OFFLINE.

Prečo som sa rozhodla práve pre toto slovo?

  • Zistila som, že túžim žiť viac offline ako online

  • Prišla som na to, že reálny život nie je tých niekoľko sekúnd zachytených na krásnej dokonalej fotografii.

  • Počas toho, ako som online, mi mnohokrát uniká práve reálny život a jeho skutočná krása.

  • Milujem ľudí a prajem im úspech, ale nerobí mi proste dobre vidieť „dokonalé životy“ na obrázkoch a potom sa s touto ilúziou porovnávať, hoci tá ilúzia môže vyzerať fakt dobre.

  • Najlepšie  nápady, myšlienky ku mne prichádzajú v tichu a tým, že som offline, si toto ticho vytváram.

Keďže som zástankyňou konkrétnych cieľov, povedala som si, že slovíčko OFFLINE musím skúsiť rozmeniť na drobné, urobiť z neho merateľný cieľ, a tak som si ako podtitul môjho slova roka dala: Budem aspoň 20 dní v roku offline.

tree-2647471_1920

Mám za sebou už štyri takéto dni a veľmi sa z toho teším. Počas offline dní som si uvedomila niekoľko „aha-momentov.“ Ak vás zaujíma, aké to sú, rada sa s vami o ne podelím:

  • naučila som sa, že nič nie je také súrne, aby to nemohlo jeden deň počkať (a keby náhodou bolo, zrejme by ste sa o tom dozvedeli inými cestami)

  • mám viac času na iné, podstatné veci

  • nekúskuje sa mi pozornosť (nemyslím pri rozhovore s druhými na to, či mi už kamarátka odpísala a či mi kamarát už lajkol status, resp. môžem na to myslieť, ale viem, že v ten deň si to nepozriem)

  • zistila som, že za jeden deň sa na sociálnych sieťach nič extra nezmení

  • svet funguje aj bezo mňa v online svete (ak neodpíšem hneď, ľudia počkajú… A to, že musia čakať, ich len možno inšpiruje k zamysleniu sa, že nie je všetko také urgentné, ako sa na prvý pohľad zdá)

Pamätám si, že keď som bola dieťa, existovala taká aktivita: „Vypni telku, zapni seba.“ Dnes by som ju nahradila skôr aktivitou „Vypni wifi, počítač, telefón… a zapni seba.“

Sama som to vyskúšala a musím povedať, že to zaberá. Človek je zrazu spokojnejší, pokojnejší, má viac času na toho druhého, je sústredenejší a teší sa z vlastných, hoci aj maličkých úspechov. Prichádza na skvelé myšlienky, pretože má čas sa im venovať. Vníma naplno toho druhého, lebo ho nič neruší, nič nestresuje a nenachádza sa v kolotoči porovnávania a konfrontovania vlastného vzťahu so vzťahmi druhých ľudí.

woman-792818_1920

Mám pocit, že moje slovo roka som pre seba nemohla zvoliť lepšie. Zajtra ma čaká ďalší offline deň, tentokrát už piaty a popravde sa naň veľmi teším 🙂

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *