Multitasking – áno či nie?

hurry-2119711_1920

Poznáte ten klasický, možno až stereotypný príklad, kedy žena dokáže variť večeru a popritom telefonovať s mamou a ešte aj diktovať dcére diktát, lebo zajtra píše v škole písomku z nominatívu množného čísla prídavných mien? Tak to je multitasking (=robenie viac vecí naraz) v praxi 🙂 Ženy to vraj zvládajú oveľa lepšie ako muži. Hovorí sa, že muži nedokážu robiť viac vecí naraz. Existuje o tom niekoľko vtipov či vtipných príhod…

Ako to však skutočne je s tým naším multitaskingom? Je fajn zvládať viacero vecí naraz, ale nie je to na úkor kvality? Dokážeme naozaj plnohodnotne vykonávať viacero činností naraz? Neovplyvňuje multitasking kvalitu odvedenej práce? Neunavuje nás multitasking?

hourglass-1703330_1920

Nuž, v tomto článku odpoviem za seba. Aj ja mám pocit, že multitasking zvládam, respektíve mala som tento pocit. Dnes si už nie som istá. Aj ja som dokázala telefonovať a popritom ešte aj odpisovať na e-maily napríklad. Alebo počúvať školenie a popritom odpovedať na esemesku. Avšak v poslednej dobe som dostala toľko príučiek, že toto nie je cesta pre mňa, že sa sama nestačím čudovať. Stalo sa vám niekedy, že ste niekedy poslali esemesku inému človeku, ako ste pôvodne zamýšľali? A ako bonus sa v tej esemeske ešte aj zmieňujete o tom človeku, ktorý ju omylom dostal. Toľko výsledok môjho multitaskingu 🙂 Našťastie nešlo o ničžne ani negatívne, ale trapas celkom slušný.

Okrem trapasov multitasking unavuje. Keď robím jednu činnosť, môžem sa jej venovať naplno a nekúskujem si pozornosť rôznymi odbočkami alebo inými činnosťami pomimo. Tak sa venujem jednej úlohe úplne sústredene a po jej úspešnom dokončení, môžem prejsť na ďalšiu úlohu. Vedeli ste o tom, že ak na niečom pracujete a poviete si, že sa len na chvíľu pozriete na instagram (hoci ste na instagrame len zopár minútiek, povedzme tri), trvá ďalších 10 minút, kým sa opäť naplno dokážete vrátiť k úlohe, ktorú ste predtým vykonávali?

thinking-767040_1920

Klasickým príkladom multitaskingu je písanie článku a počúvanie hudby zároveň. Viem, že hudba môže byť pre niekoho úžasnou inšpiráciou a dokáže skvele navnadiť, ale zároveňže aj odviesť našu pozornosť neželaným smerom. Ak si po sebe prečítate text, ktorý ste popri počúvaní hudby napísali, môže sa stať, že budete veľmi prekvapení 🙂

Mnohokrát si myslíme, že multitasking nám šetrí čas, ale ani to nemusí byť celkom pravda. Stalo sa vám niekedy, že ste s niekým telefonovali a veľmi ste sa ten telefonát tešili, ale akosi ste vycítili, že človek na druhej strane linky, sa nevenuje len vám. Možno ťukal e-mail alebo skroloval sociálne siete. Nemusíte ho ani vidieť, aj tak to cítite, že jeho pozornosť nepatrí len vám. Aj keby sme všetky vyššie zmienené argumenty odignorovali, predsa len toto nie je maličkosť. Aj obyčajných 10 minút nekúskovanej pozornosti dokáže viac ako 40 minút nesústredenej prítomnosti, a u ľudí to platí niekoľkonásobne.

Ako sa darí vám? Je pre vás multitasking dôležitou súčasťou každého dňa alebo vás skôr ubíja?

Ja som si uvedomila, že čím viac mám počas roka mojich offline dní, tým viac túžim po tom, aby som sa naplno venovala vždy len jednej veci a postupne sa multitaskingu zriekam. Ešte sa mi to síce nedarí úplne stopercentne, napriek tomu je to veľký rozdiel. Mnohokrát ma po takej hodine, keď robím viacero vecí naraz, začne bolieť hlava, lebo som sa preťažila a je to pre mňa pripomienka, že by som mala multitasking stopnúť.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *