Dobrý vzťah nie je nikdy hotový

inšpirácia 202

Keď som bola malá, milovala som rozprávky. Vždy som bola nadšená z toho, že dobro zvíťazilo nad zlom a fandila som každej princeznej a princovi, ktorí museli prekonať mnoho strastí, nástrah a prekážok, aby našli lásku svojho života. Takmer každá rozprávka sa skončila svadbou a už typickou klišé vetou: „Žili spolu šťastne, až kým nepomreli.“ Bolo to úžasné 🙂 Stačilo sa teda len oženiť/vydať a život mal byť jednou krásnou rozprávkou 🙂

Žiadna z klasických rozprávok už potom nemala pokračovanie a nikdy sme sa nedozvedeli, čo sa stalo so Snehulienkou, Šípkovou Ruženkou či Maruškou potom, ako sa vydali a či mali naozaj iba na ružiach (samozrejme bez tŕňov) ustlané. Osobne si myslím, že nie, ale môžem sa aj mýliť 🙂

Manželstvo je krásne, ale od ideálneho spolužitia muža a ženy má mnohokrát dosť ďaleko. Viem to podľa seba, z vlastnej skúsenosti. Po rokoch sa nám ten druhý stane samozrejmosťou, zovšednie nám. Mnohokrát sa možno aj prestaneme snažiť a už sa nám nechce pracovať na sebe ani na našom vzťahu. Zabudli sme sa rozprávať a naše spoločné témy sa scvrkli na to, kto vyzdvihne deti zo školy alebo kto tento týždeň vybaví víkendový nákup či zaplatí účet za plyn.

inšpirácia 184

Manželstvo je VZŤAH. A vzťah sa buduje. Slovo „budovať“ sa mi veľmi páči. Znamená to v podstate zdvihnúť sa, opustiť svoje vlastné pohodlie a pustiť sa do práce, vystavať niečo, pracovať na niečom, tvoriť. Budovať je činnosť, nie stav. A činnosť si vyžaduje úsilie, prácu, námahu. Tak ako sa buduje dom. Tehlička ku tehličke, mnohokrát nám tečie pot z čela od obrovskej vynaloženej námahy, ale ten výsledok, krásna stavba, rodinný prístav, stojí zato.

Slovo „vzťah“ je tiež slovom akčným. Ak chcem mať s niekým vzťah (či už kamarátsky, priateľský, pracovný, manželský), vyžaduje si to odo mňa námahu, vychádzanie zo seba, záujem o toho druhého. Toto je nevyhnutným predpokladom, ak má byť vzťah (akýkoľvek) naplnený a šťastný. DOBRÝ VZŤAH NIE JE NIKDY HOTOVÝ.

Ak sa nám niekedy zdá, že náš vzťah je už výborný a nebudujeme ho ďalej, postupne sa do neho začne vkrádať stereotyp, ktorý sa neskôr premení na stagnáciu a postupne, pomaly, začne náš vzťah upadať.

Premýšľala som nad tým, akými spôsobmi sa dá budovať manželský vzťah a napadlo mi zopár myšlienok. Možno vám niektoré z nich pomôžu:

1. stať sa znova priateľmi

Keď sme spolu chodili, dokázali sme sa toľko rozprávať. Zaujímalo nás, čím žije ten druhý, čo prežíva, ako sa mu darí… Zaujímalo nás všetko. Pod nánosom starostí a problémov v manželstve mnohokrát zabúdame rozvíjať priateľské rozhovory, ale je to nevyhnutné, aby naša láska rástla. Spoločne premýšľať nad tým, aké máme sny, ciele, ktoré miesta by sme chceli navštíviť alebo sa opýtať, aký bol deň v práci či aká bola cesta domov… Inými slovami preukázať záujem o toho druhého a na chvíľu mu venovať ničím nerušenú plnú pozornosť

2. vyskúšať niečo nové

Otvorili neďaleko vášho bytu novú sushi reštauráciu? Je výborné ju vyskúšať. Alebo vás už dlhšie láska minigolf? Vyberte sa cez víkend zahrať si ho. Videli ste v TV reportáž o Dachsteine a neviete, kam na dovolenku? Vyberte sa tam! Počas rokov nášho manželstva som zistila, že jedna z vecí, ktorá nás naozaj spája, sú práve spoločné zážitky. Vôbec nemusia stáť veľa peňazí, úplne stačí sa prejsť spolu po meste a ochutnať tú levanduľovú zmrzlinu, na ktorú ste počuli toľko pochvál.

3. minisvadobná cesta

holding-hands-1031665_1920

Toto je môj najobľúbenejší tip, hoci jedným dychom musím rovno dodať, že v minulosti sa mi v ňom oveľa viac darilo. Pod minisvadobnou cestou myslím víkendový pobyt – len vy a váš manžel, resp. manželka. V piatok po práci sa vyberiete na miesto, kde ste ešte neboli alebo pokojne aj boli a máte ho radi. Ešte predtým si zarezervujete pobyt tu. Či už sa rozhodnete pre penzión, štvorhviezdičkový hotel alebo pokojne aj chatu na samote, dôležité je, že tam budete spolu. Budete chodiť spolu na raňajky a večere, zájdete si spoločne na obed alebo na prechádzku po okolí. Takýto minipobyt prinesie nové osvieženie do vášho vzťahu.

4. skúste byť offline

Poznáte to? Spolu, ale každý zvlášť? Môžete byť v jednej izbe, sedieť na jednom gauči, ale napriek tomu ste od seba na míle vzdialení. Jeden si messengeruje a druhý whatsuppuje s niekým úplne iným. Nástrahy offline sveta prenikli aj do našich vzťahov a veľmi ich ničia. Preto nastaviť si mobil na letový režim alebo si proste vypnúť wifi pripojenie či dáta, je priam kľúčové. Ak obmedzíte tieto vplyvy, zrazu sami zistíte, koľko máte na seba času 😉

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *