Deň offline = deň návratu k sebe

nature-photo-2951410_1920

Nikdy som si nemyslela, že toto raz napíšem, ale milujem moje offline dni. Offline deň je pre mňa deň, kedy nie som vôbec na internete, neodpovedám na emaily, netrápia ma sociálne siete, lajky ani statusy, necinká mi messenger ani žiadne iné upozornenia. Nezapínam si dáta na mobile, ani nevyhľadávam wifi.

Je jasné, že offline deň pre mňa nie je možný počas pracovného týždňa, nakoľko pracujem pri počítači a napríklad také neodpovedanie na emaily by nebol celkom rozumný nápad. Ale začlenila som do svojho týždňa offline nedele a neskutočne ich potrebujem a odporúčam.

Trochu sa to hanbím priznať, ale som schopná presedieť pri počítači mnoho, mnoho hodín, a to nemám na mysli len svoj pracovný čas, ale predovšetkým svoj čas po práci. Vedela som, že toto je jednoznačne oblasť, na ktorej potrebujem popracovať. Práve preto som si vybrala slovo roka: OFFLINE a dala som si predsavzatie, že za rok 2018 chcem mať 20 úplne offline dní. Keď som si toto číslo zapisovala, pripadalo mi úplne nereálne, hoci vôbec nie je vysoké. Nevedela som si vtedy predstaviť ani len jeden offline deň. Už ich mám 12 a rada by som ich mala oveľa, oveľa viac. Dokonca som zistila, že ak v niektorom týždni nemám žiaden offline deň, veľmi mi to chýba.

notebook-748855_1920

Tak ako sa nabíja náš telefón či náš notebook alebo tankuje naše auto, tak potrebujeme dobiť baterky aj my sami. Offline deň je na toto ako stvorený.

Počas offline dňa som oveľa viac prítomná, nebehajú mi myšlienky kade-tade.
Som pokojnejšia a sústredenejšia.
Mám viac času na ľudí okolo mňa.
Mám viac času na svoje záľuby.
Je to deň návratu ku mne samej.

adventure-1840448_1920

A tak počas mojich offline dní mám čas na pokojný rozhovor, na listovanie v knihe, ku ktorej som sa nevedela dostať niekoľko dní. Počas mojich offline dní mi napadajú nové myšlienky a nápady, ktoré chcem zrealizovať, recepty, ktoré chcem vyskúšať. Offline dni ma približujú k ľuďom (tým, čo sú skutočne pri mne), k Bohu. Mám zrazu čas na zapisovanie si podnetov, na vnímanie prírody, na vychutnanie si jedla naplno bez toho, že by som premýšľala, komu ešte musím odpísať, resp. kedy konečne dostanem odpoveď od niekoho ja. Počas offline dní vzniká mnoho nápadov na články, ktoré chcem napísať. Počas offline dní mám oveľa viac ticha, ktoré je také prepotrebné v našom ukričanom svete. Takýto deň je oveľa pokojnejší ako ostatné dni, v takéto dni žijem svoj život vedomejšie, plnšie a som v ňom skutočne prítomná.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *