Do konca roka bez nového oblečenia?

people-2594681_1920

Neviem, ako ste na tom vy, ale ja som prirodzený míňač. Rada kupujem oblečenie, rôzne vychytávky, niekedy aj kozmetiku. Mám to prirodzene v sebe, hoci som sa v posledných rokoch začala správať podstatne rozumnejšie a snažím sa naozaj nakupovať len to, čo skutočne potrebujem. Nie to, čo sa mi len tak zapáči a proste to chcem. Presne o tejto dôležitej otázke pred každým nákupom som napísala aj tento článok .

Moja obľúbená autorka Ruth Soukupová vo svojej knihe Lepšie žiť, menej míňať, hovorí toto:

„Veci samy osebe nie sú zlé ani nebezpečné, ale vo svete, kde nás nonstop presviedčajú, že to, čo máme, nie je dosť dobré, nás veľmi rýchlo môže pohltiť láska k veciam. Honba za krajšími hračkami, lepšími šatami, parádnejším domom, lepším autom, novším počítačom a dokonalejším mobilom zatlačí do úzadia to, na čom naozaj záleží.“

A toto je presne ono. Hoci poznám teóriu dokonale, niekedy predsa len zhreším. Nie, nekupujem si najnovšie telefóny a ani netúžim po najnovšom počítači. Stačilo mi vidieť niekoľko dokumentov o tom, ako to vyzerá s elektroodpadom. A úprimne obdivujem a fandím všetkým, ktorí si pri prvej poruche svojho telefónu nekupujú hneď nový model, ale snažia sa najskôr dať opraviť ten starý.

people-2557483_1280Mojou najväčšou slabosťou je však práve oblečenie. Som vďačná za všetko, čo mám. Nie je toho veľa a som rada, že je to tak. No napriek tomu ma občas zláka myšlienka, že by som si mala dokúpiť to alebo ono, že by sa mi zišli biele plátenné tenisky alebo nové šaty alebo aspoň nový sveter.

Zišli by sa mi naozaj? Áno, zišli 🙂 Potrebujem ich však? Nie, vôbec…

Pred niekoľkými dňami som našla na internete veľmi zaujímavú výzvu. Nazývala sa: ROK BEZ NÁKUPU OBLEČENIA. Hneď ako som ju uvidela, povedala som si, že toto je presne ono! Síce už rok úplne nestíham a do prvého januára sa mi čakať nechce, tak som si ju modifikovala a skúsim si z nej spraviť výzvu: DO KONCA ROKA ŽIADNE NOVÉ OBLEČENIE.

Dnes, keď píšem tento článok, je presne 1. máj, čiže ak dobre počítam, vychádza mi to presne na 8 mesiacov. A úprimne, bojím sa 🙂 Myslím, že je to pre mňa trochu priveľké sústo, ale zároveň veľmi, veľmi potrebné. Určite by som vám minimálne po každých dvoch mesiacoch chcela dať krátky update, ako sa mi darí, či nedarí.

young-690958_1920

Uvedomujem si, že to nebude jednoduché. Na každom kroku na nás totiž číhajú reklamy a tlak na to, ako si máme spraviť radosť, nečakať a kúpiť si to a ono. Už len pri prezeraní obyčajných webových stránok na nás skáču reklamy, o bilboardoch a televízii ani nehovorím.

Zľavy v nákupných centrách sú tiež mimoriadne lákavé a o unikátnych kódoch na 30% zľavu v e-shope, ktoré mi prídu priamo na email, ani nehovorím.

Napriek tomu do toho idem 🙂 A budem veriť, že to zvládnem. Prosím, držte mi palce 🙂

2 Comments

Add Yours

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *