Štýl Mejkerka Marcelka Špalková – Pocit neistoty je nič oproti stagnácii

Marcelka Špalková je zaujímavá žena, ktorá má krásnu a farebnú prácu. Pomáha nájsť ženám svoj štýl a o tom, že to robí dobre, svedčia pozitívne reakcie jej klientiek, ale i klientov, ktorí sa po stretnutí s ňou začnú na módu, štýl, ale i na seba pozerať úplne inými očami. Pozývam vás prečítať si článok o tejto mladej šikovnej žene, ktorá si šla odhodlane za svojím snom a to, čo robí, robí s veľkou energiou, nadšením a profesionalitou.

PS. viac info o Marcelke a jej službách nájdete aj na https://www.stylnamieru.sk

1. Marcelka, pomáhate nájsť ľuďom ich osobný štýl. Ako ste sa dostali k tejto krásnej farebnej práci?

Môj detský sen sa pretavil v skutočnosť. Nebolo to rýchle a niekedy ani jednoduché. To, že dnes žijem svoj sen, je výsledok odvahy, bláznivých, nelogických rozhodnutí, podpory okolia, trpezlivosti, výdrže, práce na sebe a toho, že som stretla správnych ľudí v správny čas a asi som aj bola na správnom mieste. Nikdy som pri žiadnej práci necítila, že využívam toľko potenciálu, čo mám v sebe ako dnes. Túžba žiť naplno, robiť pre seba a druhých viac, využívať prirodzený talent a nespokojnosť s vtedajším životom ma hnali vpred. Vďaka tomu sa dnes venujem krásnej farebnej práci.

2. V jednom rozhovore s Vami som čítala, že ste mali prácu najprv v úplne inej oblasti. Bolo ťažké opustiť istotu a vrhnúť sa do vlastného podnikania?

Opustiť prácu bolo ťažké. Dodnes si spomínam, ako ťažko sa mi vyslovovala veta, že nastal čas odísť. Bolo to hlavne preto, že som odchádzala nielen z práce, ale hlavne od priateľov, ktorým som pomáhala s ich biznisom a dlho ma to aj bavilo. No túžba využívať svoj potenciál viac a tvoriť mi nedovolila ostať na jednom mieste. Čo sa týka istoty v práci, tú som nikdy nepociťovala. Aj v predchádzajúcej práci som fungovala na živnosti, a tak mi neostávalo nič iné, len si na pocit neistoty postupne zvykať. Dnes to vnímam tak, že pocit neistoty nie je nič oproti stagnácii.

3. Ako sa Vám podarilo získať si svoje prvé klientky? A mimochodom, majú o Vaše služby záujem aj muži?

To, čo som milovala som začala robiť najskôr nezištne pre kamarátky a práve z nich vznikli prvé klientky. Vďaka tomu, že ma odporúčali ďalej. Dodnes fungujem hlavne na osobných odporúčaniach. A hoci je moja stránka cielená celá na ženy, mojimi klientmi sú aj muži. So štýlom sa dá skvelo vyhrať aj u nich. 

4. Už dlhšie si čítam a pozerám na Vašej FB stránke https://www.facebook.com/stylnamieru/?fref=ts úžasné pozitívne reakcie Vašich spokojných klientiek a priznám sa, že práve toto ma podnietilo osloviť Vás. Čo Vás na Vašej práci najviac napĺňa?

Baví počúvať, vnímať, sledovať a podľa toho žene vytvárať štýl na mieru. Baví ma to, že každá žena je úplne iná a aj vďaka tomu je moja práca pestrá a nehrozí stereotyp. Baví ma ženy učiť o tajoch farieb, strihov a vzorov, baví ma s nimi nakupovať i hľadať riešenia v súčasnom šatníku. Baví ma ukázať im možnosti, ako to všetko môžu využiť vo svoj prospech. Baví ma, keď to posunie ženu vpred. Milujem, keď žena zmení pohľad nielen na štýl a obliekanie, ale hlavne na seba. A potom prichádzajú tie pozitívne reakcie, ktoré ma dokážu zakaždým dojať a pohladiť na duši.

5. Robíte to, čo Vás baví a to je úžasné! Čo by ste možno poradili tým, ktorí majú nejaký svoj sen, ale boja sa do neho naplno pustiť, prípadne im okolie tvrdí, že nemajú šancu uspieť.

V prvom rade začnite robiť to, čo vás baví. Aj keby to malo byť zo začiatku úplne nezištne, pre radosť, v rámci voľného času. Z radosti vznikajú veľké veci. Ak je sen pre vás skutočne veľký a silný, doženie vás k tomu urobiť bláznivé rozhodnutie a risknúť to. Nič horšie ako to, že skončíte tam, kde ste začali sa nemôže stať. No tak čo, prinajhoršom sa budete musieť opäť zamestnať. Aj v prípade, že neuspejte, budete bohatší o skúsenosť a to poznanie vám nevezme nik. Veď nejde o život.

6. Ako konkrétne prebieha stretnutie s Vami? Čo všetko vlastne stojí za budovaním osobného štýlu?

Základom je úvodná konzultácia, ktorá mi pomáha bližšie spoznať klientku, naladiť sa na ňu a nasmerovať štýl správnym smerom. Potom ju učím vnímať farby pomocou farebnej typológie, prejdeme si strihy a všetky získané poznatky aplikujeme v jej súčasnom šatníku. Často sa mi stane, že už po tom, ako nájdem klientke v „starej“ skrini nové kombinácie, je úplne vynovená. Snažím sa vždy vyťažiť maximum z už existujúceho šatníka. Klientka si tam precvičí poznatky o farbách a strihoch. A potom ideme na spoločné nákupy. Tie si klientky nevedia vynachváliť. Sú rýchle a efektívne a tak príjemné.

7. Váš sen sa stal skutočnosťou, ale určite sa rozvíjate ďalej. Ako?

Podnikanie je môj najväčší osobný rozvoj. Vždy mi pripraví to, čo práve potrebujem a s čím sa potrebujem vysporiadať. Skúša moju trpezlivosť a vytrvalosť, schopnosť prekonávať prekážky. Naučilo ma hovoriť nie, stáť si pevne za svojím, aj keď sa to nie vždy všetkým páči a dôverovať. Sebe, okoliu, tomu čo sa deje, aj keď to na prvý pohľad nevyzerá priaznivo a dôverovať tomu, že keď urobím všetko pre svoj sen, čo je v mojich silách, vždy to dobre dopadne.

8. O čom snívate v rámci svojho podnikania? Nechystáte napríklad knihu? 😉

Pred vyše rokom som sa hrala s touto myšlienkou počas jedného sedenia arteterapie. No krátko potom začal veľký frmol. A aj momentálne som radšej v akcii, s ľuďmi, mojimi klientkami ako by som mala sedieť za PC a písať. Ale vďaka tomu, že si pri poradenstve razím svoju cestu, som si všimla niekoľko zákonitosti, ktoré som zatiaľ nevidela pomenované v žiadnej knihe. A keď ich bude dosť na knihu a budem to tak cítiť, tak možno napíšem. No momentálne si užívam priazeň klientov a aj to, že postupne moje služby prerážajú do firiem. Mám viacero snov, všetky sa ale točia okolo módy a krásy, dizajnu☺. Uvidím, koľko z nich stihnem behom života zrealizovať.:)

9. Marcelka, hovorí sa, že vo svojom šatníku by sme mali dbať nie na kvantitu, ale na kvalitu. Čo sú podľa Vás základné kúsky, ktoré by mala vlastniť každá žena?

Každá žena by mala mať to, čo vyhovuje jej potrebám a životnému štýl. Je to pekné, kvalitné a zároveň pohodlné. Iné to bude u riaditeľky banky, biznis ženy, iné u sekretárky, či asistentky, iné u ženy na materskej, iné u študentky, iné u ženy, ktorá si užíva dôchodok a takto by som mohla pokračovať.

10. Ako oddychujete, keď máte voľný čas?

To, ako oddychujem, je dosť klišé. Keďže mám v práci dosť vzrušenia, tak vo voľnom čase nepotrebujem vymýšľať nič špeciálne. Najradšej ho trávim s priateľom, dáme si vínko, dobrú večeru, ideme na prechádzku, do prírody. Rada chodím aj na svoje rodné Kysuce za rodinkou. Rada si kupujem látky, vymyslím si model a dám si ho ušiť. Ja keď vstúpim do obchodu s látkami, nevidím látky, ale modely, ktoré by z nich mohli byť. A keď je času viac, neskutočne ma dobíja a inšpiruje cestovanie a zmena prostredia. Aj keď už aj v rámci práce sem tam cestujem. Akurát nedávno som bola štýlmejkrovať v Mníchove a často chodím aj do Viedne.

Foto: Zuzka Jedináková fotografia

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *