Ak chceš zmeniť svoj život, zmeň niečo, čo robíš denne

young-791849_1920Stalo sa vám už, že ste sa na konci roka alebo pri iných príležitostiach, ako je napríklad výročie svadby, narodeniny, pozreli späť a zdalo sa vám, že je váš život stále rovnaký? Že sa nič nezmenilo a že je všetko rovnaké alebo aspoň dosť podobné, ako bolo pred rokom?

Stále ste v tej istej práci, manželstvo je na rovnakej úrovni, kilá, o ktorých ste boli presvedčená, že ich už mať nebudete, sa vás stále poctivo držia. Ale nielen to… Ani tento rok sa vám nepodarilo vidieť vysnívaný Londýn či usporiť nejaké peniaze a o knihe, ktorú túžite napísať už niekoľko rokov ani nevravím. V januári ste si sľúbili, že začnete cvičiť, ale vaše pekné predsavzatie pominulo hneď začiatkom februára. Nuž a takto to trvá už roky. Veru nie ste v tom sám. Aj ja si to mnohokrát uvedomujem na svojom živote.

Niekedy mám pocit, že sa nič nemení, hoci si to tak úpenlivo želám. Počula som krásnu myšlienku, ktorú si často pripomínam. John Maxwell tvrdí: „Ak chceš zmeniť svoj život, zmeň niečo, čo robíš denne.“

Uvedomila som si, že je naivné čakať, že sa môj život zmení sám od seba, bez môjho pričinenia. Musím priložiť ruku k dielu a zmeniť niečo, čo robím každý deň. To je dôvod, prečo vstávam o piatej a cvičím, prečo si každý deň čítam, prečo si každý jeden deň opakujem svoje sny a modlím sa za ne. Viem, že nechcem, aby bol môj život rovnaký aj o tri, päť, sedem, pätnásť či dvadsať rokov.

Mnoho ľudí sabridge-1209931_1280 napríklad túži dostať do formy. Hovoria ale: „Nemám tri hodiny týždenne na to, aby som chodil do fitka a cvičil.“ Alebo: „Chcem začať chodiť viac pešo, ale vonku je teraz chladno.“ Nuž, môžeme mať výsledky alebo výhovorky. Nikdy nie oboje naraz. Ak nemáte tri hodiny týždenne, určite si nájdete 20 minút denne. Ak budete denne cvičiť 20 minút, za týždeň je to takmer 2,5 hodiny. A nemusí vás to stáť vôbec nič. Cvičiť sa dá aj doma. Alebo si zaveďte nový zvyk, že sa budete chodiť každý deň 20 minút prechádzať.

Ak je vaším snom naučiť sa napríklad po anglicky, zaveďte si nový zvyk – venujte sa denne 20 minút angličtine. Počúvajte, čítajte alebo s niekým konverzujte či si opakujte slovíčka. Z 20 minút denne je to mesačne viac ako 9 hodín a je celkom dosť 🙂

inšpirácia 139

Vybudovať si nový zvyk trvá podľa psychológov vraj 21 dní. Tak čo, pustíte sa do toho? Alebo chcete, aby bol váš život rovnaký aj na ďalší rok?

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *