Kľúčová otázka

inšpirácia 162

Dočítala som sa, že najlepším spôsobom, ako sa rozhodnúť, čo by sme chceli uskutočniť, ktoré ciele by sme si chceli splniť, je pozrieť sa na celú situáciu od konca. Predstavte si 31.december a položte si kľúčovú otázku:

Čo by sa muselo stať, aby som na konci roka, presne 31.decembra mohol/mohla povedať – Tento rok bol ten najúžasnejší rok v mojom živote?

A premýšľajte. Neostaňte však len pri premýšľaní, zapisujte si to, čo vám napadne. Ak je to dovolenka na Francúzskej riviére, napíšte si to na papier, ak je to napísaná kniha, tiež si to napíšte, ak je to vytúžená hmotnosť napríklad 60 kg, všetko si pozapisujte. To je prvý krok. Zapisujte bez rozmyslu všetko, čo vám napadne. Sito budete robiť neskôr 🙂 Zatiaľ je každá myšlienka dobrá.

Predpokladám, že vám asi napadlo dosť veľa vecí. Možno sú niektoré hmotné, ktoré sa dajú kúpiť a ich splnenie by nemalo byť také náročné. Možno sú to sny, ktoré sú síce hmotné, ale vyžadujú si väčší finančný obnos a ich naplnenie bude zrejme vyžadovať isté úsilie a možno aj odriekania. Ďalej to môže byť sen, ktorý bez sebadisciplíny nebudete mať možnosť splniť a ktorý vás možno občas aj vystraší, lebo viete, že budete musieť prekročiť svoju pohodlnú zónu komfortu. A to je presne ono.

V ďalšom kroku bude nasledovať spomínané sito. Ak ste si napísali príliš veľa snov, bude potrebné ich trochu zredukovať. Vybrať z nich top 10, ale nič sa nestane, ak budú len top 3 alebo top 5. Číslo desať však určite neprekročte, pretože potom bude veľmi náročné udržať sústredenosť na svoje sny a môže sa stať, že budete mať toľko rôznych oblastí, že nebudete tušiť, kde začať, a tak pre istotu nezačnete vôbec nikde. Nuž a to by bola naozaj veľká škoda.

Dobre, povedzme že máme svoje top 3 alebo maximálne top 10 svojich snov. Všetky tieto sny presne sformulujeme na papier a zapíšeme si ich. Ak sme s týmto krokom hotoví, pridáme k svojim snom obrázky. Či už vystrihnuté z novín, časopisov, letákov alebo si urobíme v počítači koláž z fotografií. Obklopíme sa svojou víziou. Máme svoju nástenku snov na mieste, kde sa pravidelne pozeráme a kde si môžeme dennodenne pripomínať svoje sny. U mňa konkrétne je to na chladnička, na pracovnom stole a v denníku. Ak však máte skutočnú nástenku väčších rozmerov, zrejme ju budete mať len na jednom mieste, kam sa však často pozeráte.

Úlohou obrázkov je inšpirovať vás, podnietiť do akcie, motivovať vás. Keď sa ráno pozriete na svoj visionboard (nástenku snov), mali by ste mať jasné vyjadrenie toho, prečo dnes ráno vstávate len tým, že sa pozriete na svoju vlastnú nástenku snov.

Iste prídu pri napĺňaní vašich snov aj ťažšie chvíle, kedy možno budete mať chuť s tým skončiť, nechať to tak, vyhlásiť, že to aj tak nefunguje, že život je ťažký a náročný… Spomeňte si však na to, ako sa chcete cítiť na konci roka. Chcete, aby bol tento rok tým najlepším rokom vášho života alebo chcete, aby to bol takmer kompletne rovnaký rok ako ten predtým? Toto nech je pre vás motiváciou a silou.

Nikdy nikto nepovedal, že je šťastný, že sa vzdal svojich snov, pretože je to príliš náročné 🙂

inšpirácia 151

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *