Sme šťastní, ak rastieme

flower-3186222_1920

V knižke od Gretchen Rubinovej Projekt šťastia ma zaujala veľmi pekná myšlienka: „Sme šťastní, ak rastieme.“ Človek potrebuje rásť, pracovať na sebe, aby cítil šťastie, aby sa cítil naplnený. Nestačí len prežívať a pasívne existovať. Ak nerastieme, neposúvame sa, nenapredujeme, v tom lepšom prípade stagnujeme. V tom horšom prípade sa môžeme dokonca hýbať smerom dozadu.

Niekedy sa mi však stáva, že sa veci okolo mňa nedejú tak, ako by som si to predstavovala. Aby som sa vyjadrila úplne presne, málokedy sa veci okolo mňa dejú tak, ako by som si priala ja 🙂 Teším sa na to, že bude pekný víkend a konečne pôjdeme s manželom do lesa a celý víkend silno prší. Alebo je vonku krásne slnečno a manžel mi zahlási, že sa mu nikam nechce ísť. Prípadne pracujem na tom, aby som bola trpezlivá a láskavá, aj sa mi to chvíľu darí a potom stačí úplne maličký podnet a som vytočená za neumytý pohár v umývadle a celá moja niekoľkodenná snaha je úplne zmarená… Alebo sa snažím pravidelne cvičiť, ale príde na mňa chuť na sladké a rovno si to zamierim do bufetu na Linu alebo na Mätu.

Prežívate aj vy mnohokrát niečo podobné? Alebo aspoň občas? 😉

Čo v prípade, ak chcem rásť, ale moja snaha je zmarená? Rozčúli ma neumytý pohár či nezdvorilá odpoveď na email? Čo robiť v takom prípade? JEDNODUCHO ÍSŤ ĎALEJ. Rozhodnúť sa pokračovať, pretože kritikou a vyčítaním si nikomu nepomôžeme, a sebe už vôbec nie.

Dá sa teda rásť a robiť popri tom chyby? Myslím, že áno 🙂 A dokonca si myslím, že to ide ruka v ruke a je to celoživotný proces. Aj náš rast, aj to robenie chýb.

inšpirácia 264

Ako môžeme teda v bežnom živote rásť? Človek je tvor zvykový, a preto som presvedčená o tom, že zlepšením svojich zvykov, môžeme zlepšiť náš život. Malými postupnými krokmi, ktoré zavedieme do našej dennej rutiny, do nášho stereotypu, ale ktoré budú mať v konečnom dôsledku veľký vplyv na náš život. Prostredníctvom zvykov vieme do našej dennej reality dostať mnoho podnetných činností a aktivít, ktoré nám pomáhajú rásť. Aj ja som sa práve preto rozhodla zaviesť (obnoviť) vo svojom živote týchto šesť zvykov v piatich (pre mňa osobne kľúčových) oblastiach:

Viera
Denne urobím jednu aktivitu, pri ktorej rastie moja viera

Manželstvo
Denne urobím jednu vec, ktorá bude mať pozitívny vplyv na moje manželstvo

Zdravie
Ráno vypijem nalačno dva poháre vody
4x týždenne cvičím na chrbticu

Blog
Denne sa 20 minút venujem blogu

Slovo roka OFFLINE
Denne som od 19:30 offline

writing-828911_1920

Zíde z očí, zíde z mysle – to platí aj pri ľuďoch a aj pri všetkých dobrých predsavzatiach. Nechcela som však, aby to tak bolo i v tomto prípade. Práve preto mám tieto zvyky zapísané vo svojom tzv. zošite zvykov, kde si značím, či sa mi podarilo v tom-ktorom dni zvyk zaradiť alebo nie. Teší ma, keď vidím, ako sa aspoň pomalými krokmi snažím pracovať na sebe a zlepšovať pre mňa v živote dôležité oblasti.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *