Zmeň svoje zvyky, zmeníš svoj život

woman-2827304_1920

Skúsme sa dnes trošku bližšie pozrieť na naše zvyky… Aké sú? Napríklad hneď po rannom prebudení vypijete pohár vody? Alebo sa najprv prezlečiete? Umyjete si najskôr zuby alebo si ich ráno neumývate vôbec? Vždy pri pozeraní televízie si otvárate balíček čipsov a nezdvihnete sa od filmu, kým ste všetky čipsy nepojedli? Alebo si napríklad každé ráno píšete denník vďačnosti?

Možno sa to nezdá, ale naše zvyky nám vedia krásne vydláždiť cestu k našim snom. Rovnako to však platí aj naopak. Vedia nás odviesť do slepej uličky alebo do úplného protismeru.

Posúvajú vás vaše zvyky bližšie k vašim snom, túžbam a cieľom, alebo vás od nich naopak vzďaľujú?

inšpirácia 264

John Maxwell hovorí, že ak chceme zmeniť svoj život, je potrebné zmeniť niečo, čo robíme denne, a to sú práve naše zvyky. Myslím, že je výborné, začleniť do svojho každodenného života zvyk, ktorý nás priblíži bližšie k našim snom. Ako? Nech sa páči, niekoľko príkladov:

Rozhodnem sa napríklad schudnúť

Tip na nový zvyk: Namiesto každodenného chrúmania čipsov pri večernom filme si radšej 15 minút zacvičím.

Chcem začať písať blog

Tip na nový zvyk: Ráno, kedy mám ešte najväčšiu kontrolu nad svojím dňom, si privstanem a budem sa venovať písaniu blogu aspoň 30 minút.

Chcem sa naučiť po francúzsky

Tip na nový zvyk: Každý deň cestou z práce počúvam francúzske audiokurzy pre samoukov alebo francúzske audioknihy.

Zdá sa vám to všetko pekná teória a možno trochu aj uznávate, že na tom môže byť niečo pravdy? Akonáhle si to však predstavíte, rovno túto myšlienku s budovaním nového zvyku aj zavrhnete?

Príčiny môžu byť rôzne:

  • nedostatok času
  • naša pohodlnosť
  • nechuť meniť niečo v našom zabehanom životnom štýle…

Na začiatok jeden tip pre všetkých, ktorí majú málo času. Na tento tip ja osobne nedám dopustiť. A je to, áno, hádate správne: skoré ranné vstávanie

Ako som písala vyššie, ráno je jediný čas, kedy máme aspoň akú-takú kontrolu nad svojím časom. Vo väčšine prípadov, všetci okolo nás ešte spia a nemajú na nás žiadne špeciálne požiadavky. Je to ideálny čas, aby sme robili niečo pre svoje sny, ciele a plány. Ja osobne vstávam o piatej a teraz som si svoj budíček dokonca posunula na 4:50. Ráno sa okrem môjho času ticha (modlitba) venujem aj čítaniu a občas si aj zacvičím. Ak stihnem všetky tieto tri úlohy, je to fantastický pocit. Je samozrejme na vás, na čo by ste rannú polhodinu či hodinu navyše využili vy.

alarm-clock-1191561_1920

Čo sa týka našej pohodlnosti, asi je jasné, že sa nám nebude chcieť niečo meniť. Lepšie povedané, určite sa nám nebude chcieť! Nesmieme však nechať rozhodovať svoje pocity. Ak zmeníme svoje zvyky, môže sa totiž zmeniť aj náš život.

Po tom, ako si zvyk zautomatizujeme, bude pre nás úplne prirodzené, že už nebudeme nad novým zvykom premýšľať, ale budeme cvičiť, písať alebo sa učiť cudzí jazyk tak samozrejme, ako si každý večer čistíme zuby 😉

A ešte niečo, mnohokrát máme tendenciu vyčkávať na nový rok, na prvého v mesiaci alebo aspoň na pondelok nového týždňa. Tým však zbytočne strácame svoj drahocenný čas. Nové zvyky môžete začať budovať hneď, aj rovno dnes 😉

Viem, že zvyk sa buduje dlhšie, niektorí odborníci tvrdia, že 21 dní, iní udávajú číslo 30 a niektorí hovoria až o 90 dňoch. Skúste na svojej ceste budovania zvykov určiť nejaké míľniky. Ak sa vám niečo podarí päťkrát alebo desaťkrát, odmeňte sa. Rovnako aj ak vytrváte 15 alebo 25 krát. Držím vám palce 🙂

PS. Ak si prajete častejšie dostávať inšpiráciu, pozývam vás stať sa naším fanúšikom na Facebooku.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *