Aká je cena za nosenie alebo čo znamená CPW

dress-2583113_1920Nechcem, aby bol môj dnešný príspevok príliš poučný, ale predsa len by som sa rada podelila s jednou skratkou, ktorá mi v posledných dňoch napadá celkom často. Počuli ste už o CPW? Ja som o nej prvýkrát počula azda pred polrokom a odvtedy mi nedá pokoj. CPW znamená Cost per wear, teda v slovenskom preklade cena za nosenie.

A čo to znamená v praxi? Ak si kúpite úžasnú sukňu za 50 €, hlavne preto, že ste ju videli vo výklade a život bez nej ste si ťažko dokázali predstaviť, no oblečiete si ju možno nanajvýš dvakrát, tak jej cena za nosenie (CPW) je 25 € (celkom dosť, však?). Iný príklad – tričko z výpredaja za 5 €. Oblečiete si ho raz, pretože po prvom raze ho treba znova oprať, čo však materiál nezvládne bez ujmy a z akurát veľkosti sa stane tričko minimálne o dve čísla menšie/väčšie. CPW tohto trička je 5 €, lebo viackrát ste si ho už neobliekli.

Skúsme aj pozitívny príklad 🙂 Kúpite si šaty, krásne, z dobrého materiálu, v ktorých sa cítite výborne a najradšej by ste ich nosili azda aj každý deň. Ich cena nebola najnižšia, stáli napríklad 60 €. No počas dvoch rokov, ktoré ich už máte, ste si ich obliekli určite aspoň 45 krát. Teda ich cena za jedno nosenie je aktuálne 1,33 €, čo je veľmi prijateľné.

people-2563491_1920

Čo z toho všetkého vyplýva? Výhodná cena, ktorú zaplatíme za oblečenie vo výpredaji ešte nemusí byť skutočne výhodnou pre nás. Ak si niečo kúpime len preto, že je to lacné a ani si to na seba nedáme, neurobili sme dobrý nákup. Rovnako to platí aj v prípade, ak si niečo kúpim síce za nízku sumu, ale keďže sa v tej veci necítim dobre, oblečiem si len možno dvakrát. Cena za nosenie tohto kúsku (hoci aj z výpredaja) je stále veľmi vysoká.

Lepšie ako bezhlavo sa vrhnúť na výpredaje je premyslieť si, či danú vec skutočne potrebujem, ako sa v nej cítim a či som o nej presvedčená natoľko, že ju budem aj reálne nosiť. Ak áno, smelo do toho!

Čo ma však zaujíma ešte viac je to, ako znížiť CPW (cenu za nosenie) pri veciach, ktoré už mám. Odpoveď nie je zložitá 🙂 Predsa ich nosením 😉 Ak by som zašla ešte ďalej, povedala by som, že vyslovene nosením tých vecí, ktoré už vlastním bez toho, aby som si kupovala nové.

Už niekoľko dní mi v hlave ide myšlienka vyskúšať rok (od augusta 2019 do augusta 2020) bez nákupov oblečenia. Žeby som sa do toho predsa len pustila? 😉

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *