Teória malých krokov

shoes-2216498_1920Určite poznáte tie známe typy testov, kde máte na výber viacero kategórii a máte označiť len dve z nich, teda tie, ktoré sú pre vás kľúčové a pre váš život najviac podstatné. Skúsime to spoločne? Mám pre vás tieto oblasti:

spiritualita

rodina

kariéra

zdravie

vzťahy s ostatnými

vzdelanie

financie.

Tak ako? Podarí sa vám vybrať len dve z nich? Prípadne ste našli nejakú, ktorá pre vás vôbec nie je dôležitá? Ak ste ešte nezačali hľadať, nemusíte ;)Všetky tieto oblasti sú veľmi dôležité pre náš spokojný a naplnený život. Pomenoval ich Zig Ziglar a nazval ich kolesom života.

A hoci sa to na prvý pohľad nemusí zdať, je potrebné, aby sme rozvíjali všetky z nich. Preto ak váhate nad cieľmi a prípadnými predsavzatiami na rok 2020, je fajn zamerať sa práve na tieto kategórie. Ešte predtým, než sa však zaťažíme obrovskými cieľmi a ťažko splniteľnými úlohami, zastavme sa na chvíľu spoločne.

woman-690118_1920

Cieľom nie je preťažiť sa a nadchnúť na dva týždne, cieľom je skôr vybudovať si nové zvyky, pokojne aj maličké, ktoré nám pomôžu tú-ktorú kategóriu obohatiť a rozvinúť.

Vezmime si napríklad kategóriu zdravie. Ak sa vám v roku 2020 podarí naučiť sa hneď po prebudení vypiť vždy jeden či dva poháre vody, už to je veľký pokrok. Poviete si, že jeden pohár nič nie je. Áno, nie je to veľa, ale jeden pohár každý deň je celkom dosť  Za štyri dni je to liter vody a za rok je to viac ako 90 litrov prijatej vody navyše.

Alebo trebárs kategória financie. Ak sa rozhodnete urobiť malé kroky v tejto oblasti, po roku môžete vidieť celkom pekné výsledky  Ak si vytvoríte zvyk, odložiť si každý mesiac z výplaty napríklad 50 €, po roku budete mať ušetrených 600 €, a to už nie je málo. Podstatné je, že si tento zvyk zautomatizujete a stane sa pre vás takým samozrejmým, že po troch-štyroch mesiacoch nebudete musieť nad ním ani premýšľať.

money-2724241_1920

Čo takto kategória rodina? Ak si nastavíme obrovské nerealizovateľné ciele, nadšenie nás rýchlo prejde a dostaví sa  pocit preťaženia. Každé ročné obdobie dovolenka, každotýždenný výlet na iné miesto, každý deň spoločná večera – to sú skutočne veľké sústa… Čo takto vybudovať si radšej nový zvyk pre túto oblasť? Trebárs denne ocením manžela (syna, dcérku…)… 366 ocenení za rok – to už je krásna hŕstka komplimentov…

Malé kroky nie sú zaujímavé, maličké kroky nevidno na Instagrame a nikto sa nimi nepýši na Facebooku. Za malé kroky nám nikto netlieska a ani my sami ich azda nepovažujeme za podstatné. Lenže pre mňa práve v tom spočíva ich čaro. Sú malé, nenápadné, ale maximálne potrebné. Bez malých krokov by sa nikdy neudiali veľké veci.  Preto nám spoločne držím palce na tejto (ne)zaujímavej ceste malých krôčikov, ktorá vlastne môže zmeniť náš život!

Na záver krásna modlitba od Antoina de Saint Exupéryho, kde prosí práve o umenie malých krokov.

Umenie malých krokov

Neprosím o zázrak, Pane, ale o silu pre všedný život. Nauč ma umeniu malých krokov. Sprav ma vynaliezavým a vynachádzavým, sprav ma sebaistým v správny čas. Obdar ma jemnocitom, aby som dokázal odlíšiť prvoradé od druhoradého.

Prosím o silu disciplníny a miery, aby som len tak neprekĺzol životom a svoje dni si rozumne rozdelil; aby som neprespal záblesky svetla a vrcholy, a aby som si aspoň tu našiel čas na umelecký zážitok.

Dovoľ mi utrvrdiť sa v tom, že snívať o minulosti či budúcnosti mi nepomôže. Pomôž mi čo najlepšie zvládnuť to, čo je najbližšie, pomôž mi pokladať práve prežívanú hodinu za najdôležitejšiu.

Ochráň ma pred naivnou vierou, že v živote musí ísť všetko hladko. Daruj mi triezve poznanie, že ťažkosti, porážky, neúspechy a sklamania sú prirodzenou súčasťou života, že vďaka nim rastieme a dozrievame.

Pripomínaj mi, že srdce sa často stavia proti rozumu. Pošli mi v pravej chvíli niekoho, kto má odvahu povedať mi pravdu s láskou. Chlieb každodenný daj mi pre telo i dušu, prejav tvojej lásky, priateľskú odozvu, a aspoň tu a tam náznak, že budem užitočný.

Viem, že veľa problémov sa rieši nekonaním; daj, aby som dokázal čakať. Nech vždy nechám teba i ostatných dohovoriť. To najdôležitejšie si človek nehovorí sám. To najdôležitejšie mu býva povedané.

Ty vieš, ako veľmi potrebujem priateľstvo. Daj, aby som dorástol tejto najkrajšej, najťažšej, najriskantnejšej a najnežnejšej záležitosti života. Vnukni mi pravú chvíľu a pravé miesto, kde môžem zanechať balíček dobra slovami či bez slov.

Chráň ma pred strachom, že by som mohol premárniť svoj život. Nedaj mi to, čo si želám, ale to, čo potrebujem.

Nauč ma umeniu malých krokov!

Antoine de Saint Exupéry

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *