Od výsledkov k zmene identity*

checklist-2077020_1920 Milujem čítanie, vlastne som ho milovala odmalička. Zaujímajú ma aj príbehy, ale azda ešte radšej mám knihy, kde sa môžem niečo nové naučiť. Čítanie ma v súčasnosti sprevádza viac-menej každý jeden deň môjho života a nikdy ho nepovažujem za stratený čas. Inšpirácie na knihy si zapisujem priebežne a nesmierne ma vždy poteší, keď niektoré z mojich vytipovaných kníh nájdem aj v našej knižnici. Návšteva knižnice je pre mňa v poslednej dobe spojená s veľkou explóziou radosti a keď si v kabelke nesiem domov svoje poklady, neviem sa dočkať toho, ako sa začítam do kníh, ktoré som si vybrala…

O knihe Atómové zvyky (Atomic habits) od Jamesa Cleara som počula už niekoľkokrát na Youtube, ale nebola som si istá, či je vôbec preložená do slovenčiny. Na moje prekvapenie bola a dokonca som ju našla aj v našej knižnici 🙂 Dnes by som sa chcela podeliť s jednou myšlienkou z tejto knihy, ktorá ma najviac zaujala a zažila som taký ten „aha-moment,“ ktorý mi pomohol viac vecí pochopiť hlbšie.

James Clear hovorí o tom, že pri zmene rozlišujeme tri kroky:

výsledky

postupy

identitu

Väčšina našich zmien sa odohráva na úrovni výsledkov, maximálne sa dostane k úrovni postupov. Ciele ako schudnem 5 kg, usporím si 1.000 € alebo prečítam 12 kníh… Znie vám to povedome? Mne úplne! Keďže som pomerne dosť orientovaná na výkon, mnoho rokov som fungovala (a čiastočne stále fungujem) práve v podobných vzorcoch. LENŽE. Ak sa zameriame na výsledok, nezmení sa naša identita. Takmer každý sa dokáže zaprieť, obuť si dvakrát do týždňa tenisky a ísť si zacvičiť do fitka alebo si  so zaťatými zubami odložiť bokom nejakú časť výplaty. Azda za polroka, deväť alebo dvanásť mesiacov si môžeme potľapkať po pleci a pochváliť sami seba za to, že sme svoj cieľ splnili. Lenže naša identita sa nezmenila… Stále sme ostali rovnakí, hoci si náš cieľ môžeme s hrdosťou odfajknúť. O pár mesiacov môžeme byť znova naspäť uväznení v tom, s čím sme pred rokom bojovali. Stále minieme viac ako zarobíme a namiesto piatich kíl sa nám na váhe objaví navyše osem… Prečo?

walking-1868652_1920

Zvolili sme nesprávnu stratégiu! Zamerali sme sa na výsledok a my sami sme sa nezmenili ani trochu. Ako by to teda malo byť správne? Úplne opačne 🙂 Je potrebné začať zmenou vlastnej identity. Začať vnímať samého seba/seba samú ako zdravého muža/zdravú ženu bez nadváhy. Začať vnímať seba ako človeka, ktorý vie rozumne hospodáriť s peniazmi či ako vášnivého čitateľa, ktorý sa rád učí a rozširuje si obzory práve vďaka literatúre.

Ako hovorí James Clear, cieľom nie je prečítať knihu, ale stať sa čitateľom. Cieľom nie je naučiť sa hrať na hudobnom nástroji, ale stať sa hudobníkom.

reading-925589_1920

Zmena identity podľa Jamesa Cleara prebieha v dvoch krokoch:

  1. Rozhodnutie, akým človekom chcem byť
  2. Malé každodenné víťazstvá

Ak sa rozhodnem, že chcem byť zdravá (rozhodnutie), malými každodennými víťazstvami môžem posilňovať túto identitu.

Namiesto majonézovej tresky si dám na desiatu radšej banán. Namiesto výťahu vybehnem do kancelárie radšej po schodoch. Namiesto sladenej koly vypijem radšej pohár vody (malé každodenné víťazstvá).

Cieľom zmeny je teda zmeniť našu identitu, nie dosiahnuť výsledky, hoci výsledky sa ako vedľajší produkt našej zmeny môžu dostaviť.

Ako sa vám pozdáva takýto pohľad na vec? Viete sa s ním stotožniť alebo sa vám zdá logickejšie upriamiť sa od začiatku radšej na výsledky?

Tento článok bol inšpirovaný knihou od Jamesa Cleara – Atómové zvyky

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *