Život (nie)len cez víkend

travel-1749508_1920

Minulý týždeň som bola v Nemecku a keďže mám rada nemčinu, neobišla som samozrejme ani nemecké kníhkupectvá. Boli prekrásne! V tejto bohatej spleti kníh by som si nedokázala vybrať iba jednu. Do očí mi však udrel jeden výstižný názov: Život – nielen cez víkend (Leben – Nicht nur am Wochenende). Povedala som si, že to je výborný námet na napísanie článku 🙂 A tak sa do neho po tomto úvode pomaly, ale isto púšťam 🙂

Aj môj život sa niekedy podobá len nekonečnému čakaniu na piatok. Samozrejme mám na mysli piatok poobede 🙂 Teším sa na to, ako sa cez víkend spomalí tempo, ako pôjdeme s manželom do lesa, ako si budem môcť dlho, dlho čítať v obľúbenej knihe a ako si vychutnám jednoduchý, pomalý a úplne obyčajný život. Kto by sa netešil?

A tak cez víkend akosi vedome spomaľujeme, nachádzame si viac času na to, čo nám robí radosť, trávime azda viac času v prírode, doprajeme si viac času na kvalitné jedlo a ak je pekné počasie, ideme si ešte aj zašportovať alebo ideme s deťmi na výlet.

book-2020460_1920

V nedeľu večer si však spomenieme na to, že od pondelka nás znova čaká ten istý kolotoč ako predtým. Z práce domov, z domu do práce. Varenie, pranie, upratovanie, nakupovanie, naháňanie sa, platenie účtov, vozenie detí sem a tam, riešenie domácich úloh s našimi ratolesťami, nadčasy kvôli dôležitému projektu v práci… Niet divu, že sa nevieme dočkať piatkového poobedia.

Lenže oplatí sa „zahodiť“ päť dní a tešiť sa len na pekný víkend? Nedá sa vniesť do všedných dní aspoň o trochu viac pohody? Určite áno.

Mám zopár tipov, ktoré pomáhajú mne:

  1. nájsť si každý deň niečo, na čo sa teším

A vôbec to nemusia byť veľké veci. Stačia úplné maličkosti – šálka dobrej voňavej kávy, cesta pešo z práce, obedová prestávka, desaťminútové čítanie z obľúbenej knihy. Viac o tomto hovorí aj psychiater Max Kašparu v jeho koncepte šiestich stien. Pripájam link, aby ste si vypočuli, stojí to zato 😉

  1. použite časovač

Je mi jasné, že počas týždňa nemá nikto času nazvyš. Avšak stopnúť si na telefóne trebárs 10 minút a počas nich sa venovať niečomu, čo nám robí radosť, to si dokáže nájsť každý. Rada sa hýbete? Stopnite si 10 minút a zacvičte si počas tohto času. Či už to bude strečing alebo beh na mieste, benefity z pohybu pocítite takmer okamžite. Ak milujete čítanie, prečítajte si aspoň zopár strán vašej obľúbenej knihy.

  1. choďte von

Áno, áno, už to počujem. Nedá sa mi, nemám čas, nestíham… Áno, dá sa na to dívať aj takto. Ale dajú sa hľadať aj riešenia. Ísť von počas obedovej prestávky alebo vystúpiť o zastávku skôr. Prípadne odparkovať svoje auto o niečo ďalej. Aj týmto spôsobom môžete byť viac času na čerstvom vzduchu.

  1. píšte si denník vďačnosti

Nájdite si každý deň čas, aby ste si v bodoch zapísali to, za čo ste vďační. Rodina, práca, spoľahlivé auto, krásny východ slnka, priatelia, chutný obed z bufetu… Čokoľvek… Uvidíte, ako to zmení vašu perspektívu. A len tak mimochodom: Vďačné srdce je magnetom pre zázraky (Terri Savelle Foy)

5. odložte telefón

woman-828888_1920

Viete, koľko minút (v tom horšom prípade hodín) trávime na svojom telefóne? Hoci máme povinností habadej, predsa len zriedkakedy púšťame tento nástroj z ruky. A všimli ste si aj vy, že práve s telefónom plynie čas akosi oveľa rýchlejšie? Odložte ho teda bokom. Keď ste doma, buďte doma naplno a keď ste v práci, buďte v práci naplno. To je tá pravá rovnováha medzi prácou a životom

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *