Mať tak prácu snov!

Azda si takto tiež neraz povzdychnete. No napriek tomu trávite čas v práci, ktorá vás nenapĺňa. Ráno vám zviera žalúdok už len pri predstave, že by ste tam mali ísť a ak si predstavíte, že tam prežijete minimálne osem hodín denne, na pocite pohody vám to vôbec nepridáva. Verte mi, že viem presne, o čom píšem.

Dôvodov, prečo zostávame v takejto práci, je niekoľko. Možno máme deti, ktoré chceme slušne uživiť, možno splácame hypotéku, možno chceme vyšší životný štandard. Snáď vás vaša práca na začiatku bavila a chodili ste do nej s nadšením. Lenže teraz? Na výplatnej páske možno svieti cifra, ktorá vás poteší, ale keď si predstavíte, koľko času v práci strávite, koľko víkendov a večerov veľkodušne „obetujete“ firme a prepočítate si cifru z výplatnej pásky na hodiny, ktoré ste práci skutočne venovali, výsledok vás pravdepodobne zamrazí.

Predstavte si, že zarábate v čistom 600 € mesačne v čistom, ale vaša práca si vyžaduje, aby ste tam boli nielen 8 hodín denne, ale napríklad 10. Keďže má priemerný mesiac 20 pracovných dní a vy pracujete 10 hodín denne, vaša hodinová mzda je 3 €. No a postupne sa dostávame k tomu, čo je podstatné. Nie je dôležité len to, aká suma je na vašej výplatnej páske. Ešte dôležitejšie je, koľko ste museli pracovať na to, aby ste si vašu mzdu „zaslúžili.“ Je okolo nás mnoho topmanažérov, ktorí zarábajú mesačne veľmi slušné peniaze. Nikto však nevidí to, že si ani nemajú poriadne kedy užiť to, čo zarobili. V práci sú od rána do večera a svoju rodinu takmer nevidia. Rovnako aj cez víkendy. Kým my ostatní sa na víkend tešíme, veľká skupina ľudí okolo vie, že ho prežije v práci.

Keďže v práci prežijeme veľkú väčšinu nášho produktívneho života, mala by byť naša práca taká, že sa na ňu budeme tešiť, budeme z nej mať radosť. Sú len dve možnosti, ako to docieliť. Jednou z nich je, že si obľúbime svoju súčasnú prácu. Skúsime zaloviť  v pamäti a pospomínať si na to, ako sme sa tešili, keď sme do práce nastúpili. Skúsme znova oprášiť svoje zaľúbenie pre svoju súčasnú prácu. Ak to dokážete, výborne! Ak však nie, bolo by vhodné poobzerať sa po inej práci. Aj ja som kedysi uvažovala tak, že radšej ostanem v práci, ktorá ma nenapĺňa, aby som si nasporila nejaké peniaze, aby som si mohla kúpiť nejakú drahšiu vec, aby som nebola finančne závislá. Lenže to sa nedá donekonečna. Čo ak budete úplne finančne nezávislí až v šesťdesiatke? Až potom začnete robiť to, čo vás naozaj napĺňa?

Ak budete robiť prácu, ktorá vás baví, v ktorej vidíte cieľ a zmysel a máte z nej radosť, váš život naberie nový smer. Zaručene. Skončia sa nekonečné sťažnosti, ráno vstanete s radosťou a budete sa tešiť do práce. Budete si pochvaľovať svojich klientov, šéfa, pracovisko. Možno sa vám stane, že na začiatku z nej nebudete mať veľa peňazí, možno menej, ako ste mali v predchádzajúcej práci. Aj táto prechodná doba však stojí zato. Uvidíte, že postupom času, keď budete na sebe pracovať a zdokonaľovať sa v tom, čo robíte radi, aj váš príjem sa následne zvýši. Robiť prácu, ktorú milujete, dodá vášmu životu nový, pozitívny rozmer. Dôkazom sú moje osobné skúsenosti.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *