O kolese života

girl-1357485_1920Stáva sa vám niekedy, že sa tak ponoríte do jednej veci, až vám ostatné unikajú pomedzi prsty? Samozrejme, nič proti sústredenosti. Ja osobne som pevne presvedčená o tom, že singletasking a sústredenosť na jednu vec v konkrétnom čase, je to najlepšie, čo môžeme urobiť. Avšak napriek tomu by sme sa v živote nemali venovať naplno len jednej veci. Náš život sa totiž neskladá iba z kariéry, rovnako ako sa neskladá iba z fyzického zdravia. Obe tieto veci sú súčasťou väčšieho celku, nášho života.

Zig Ziglar popísal tzv. Koleso života (wheel of life). Jeho model poukazuje na sedem oblastí v našich životoch, ktoré by sme mali rozvíjať. Dve z nich som už naznačila vyššie, ale čo zvyšných päť? Nech sa páči, tu je sedem kategórií kolesa života:

SPIRITUALITA

KARIÉRA

FINANCIE

RODINA

PRIATELIA

INTELEKT

FYZICKÉ ZDRAVIE

Zig Ziglar hovorí o tom, aké je pre našu vyrovnanosť a spokojnosť v živote potrebné rozvíjať všetky tieto oblasti. Ak sa tak nedeje, niečo bude v našich životoch zaostávať a rovnako ani my nebudeme v rovnováhe. Veď si len spomeňme, aké to je, keď sa celý deň venujeme takmer výhradne len práci. Ráno nás zaujíma, aby sme načas začali, počas dňa absolvujeme rozličné telefonáty, stretnutia, odpovedáme na emaily, zdvíhame služobný mobil a v šialenom tempe prichádzame domov. Tu sa však kolotoč nekončí. Veľakrát ešte po večeri zapíname notebook, pripravujeme prezentáciu a telefonujeme klientom. Kde je tu priestor na rodinné vzťahy, priateľstvá či napríklad intelektuálny rozvoj mimo pracovnej oblasti?

conference-room-768441_1920

Skúsme však aj iný príklad. Ak sa prehnane venujeme svojim priateľom, tiež to nie je ideálne. Odpovedáme na správy počas práce, potom sa stretneme na káve, vyjdeme si spolu na obed, cez víkend ideme spolu na festival a podobne. V tomto prípade sú tiež iné oblasti nášho života utláčané do úzadia.

Aby sme dokázali rozvíjať každú jednu oblasť z Kolesa života, jeden zo spôsobov, ako to zvládnuť, je stanoviť si v týchto oblastiach maličké ciele, trebárs každý mesiac. Postačí úplná drobnosť. Keďže mám rada praktickosť, pripájam príklady:

SPIRITUALITA (tu by som rada poznamenala, že pre mňa je spiritualita predovšetkým vzťah k Bohu, tak cieľ, ktorý uvediem, sa bude týkať práve tejto oblasti): Prečítam z Biblie Knihu prísloví.

hands-1926414_1920

KARIÉRA: Napíšem jeden nový článok na blog.

FINANCIE: Založím si sporiaci účet.

RODINA: Zájdeme si spoločne na výlet na miesto, kde sme ešte neboli.

PRIATELIA: Pošlem kamarátke darček k narodeninám.

INTELEKTUÁLNE: Prečítam si knihu o finančnej gramotnosti.

FYZICKÉ ZDRAVIE: Objednám sa na preventívnu prehliadku.

Ja osobne si takéto maličké ciele v každej z týchto oblastí zapisujem na začiatku každého mesiaca, počas mesiaca sa k nim vraciam a na konci si ich vyhodnotím. Vyskúšajte aj vy 🙂

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *