Zážitok ako dar

 Ruku na srdce, kto z vás ešte nikdy nedostal ako darček zbytočnosť? Niečo, čo je síce milé a pekné, ale tým sa využitie danej veci končí? Myslím si, že každý jeden z nás s tým má bohaté skúsenosti. Od sošiek, plyšákov, neželanej kozmetiky, vankúšikov či obrazov alebo trička, ktoré je síce krásne, ale nie tak celkom pre nás. A platí to aj naopak. Koľkokrát sme my podarovali takéto veci? „Veď aj tak už všetko má,“ povzdychneme si častokrát.

 Je to tak. Milé malé hlúpostičky, ktoré sa potom často hromadia v našich príbytkoch a je ľúto nám s nimi niečo urobiť, pretože to bol darček.

 Mám jeden nápad. Povedala som si, že tento rok skúsim darovať viac zážitkov ako vecí. Úprimne, je to náročnejšie, pretože darovať vec je pohodlné. Môžete to vybaviť dokonca priamo v deň narodenín. Zrazu si spomeniete, že niekto niečo slávi, nabehnete do obchodu a kupujete mnohokrát bez rozmyslu čokoľvek, čo sa vám vojde do rozpočtu a želania a vkus oslávenca sú v tomto prípade druhoradé. A všimla som si ešte jeden trend posledných rokov. Ľudia ako keby sa predháňali, kto dá viac. Kto dá drahší a luxusnejší darček, koho to viac stálo a tak podobne.

 Vráťme sa však k zážitkom. Darovať zážitok zanecháva krásne spomienky, je to niečo, čo zbližuje, čo sa nehromadí zbytočne v našich domoch. Je to niečo, čo osvieži dušu, čo ukáže tomu druhému, aha, myslím na teba, stojíš mi zato, aby som sa viac zamýšľal nad tým, čo ti spraví radosť.

 Aké zážitky mám na mysli? Možno máte chuť ma rovno zastaviť a povedať mi, že to sa nedá, pretože darovať zážitky je predsa oveľa drahšie ako kúpiť nejakú vec. Ale možno nemáte tak celkom pravdu. Teda, pod podmienkou, že si pod pojmom zážitok nepredstavujete rovno týždňový wellnes v štvorhviezdvičkovom hoteli. Aj to je zážitok, ale úprimne, naozaj trochu nákladnejší.

Darovať zážitok môže znamenať aj to, že keď má vaše dieťa narodeniny, namiesto toho, aby ste ho zahrnuli ďalšími sladkosťami a plastovými hračkami, sa s ním radšej vyberiete na výlet do ZOO. Vidíte to? Kúpiť vec je jednoduchšie, ale ostáva po nej prázdno. Ísť do ZOO je zložitejšie (len si predstavte tú cestu, chodenie hore-dolu, odolávanie úpenlivým prosbám vášho potomka o zakúpenie opice na gumičke…), ale ostáva po tom zážitok. A ešte jedna dôležitá vec – budujú sa vzťahy. A to je cennejšie ako plastové hračky. Na svete je dosť osamelých, opustených detí, ktoré majú materiálne všetko, ale chýba im to podstatné. PS. Ak k tomu pridáte aj dva kopčeky zmrzliny, vaše dieťa bude najšťastnejšie na svete 🙂

Ak sa vám zoo nepozdáva, môže skúsiť kino, múzeum, výlet, spoločné bicyklovanie, hranie spoločenských hier, návštevu kúpaliska, piknik na peknom mieste alebo trebárs spoločnú sánkovačku spojenú s pozvaním do cukrárne.

Darovať zážitok môže znamenať aj to, že keď má váš manžel narodeniny, nekúpite mu ďalší pulóver (ak ho teda samozrejme nepotrebuje), ale si budete lámať hlavu nad tým, čo by mu urobilo radosť, aký zážitok mu sprostredkovať. Ak rád je, pozvite ho na dobrú večeru, ktorú mu s radosťou zaplatíte. Ak sa vám to zdá pridrahé, môžete mu takúto večeru pripraviť doma. Ak sa vám to zdá komplikované, pripravte mu raňajky do postele. Ak sa mu jedlom nezavďačíte, vezmite ho na prechádzku, objavte spolu nejaké nádherné miesto vo vašom okolí a spravte si tam piknik. Alebo mu napíšte krásny list. Alebo sa vyberte na nejaký roadtrip. Bude to dobrodružstvo pre vás oboch. Alebo choďte niekam na víkend a venujte si to najcennejšie, čo máte, a to je váš čas. Je to viac ako materiálne veci.

Ak oslavuje vaša kamarátka či sestra, venujte jej spoločné popoludnie. Môžete si vyskúšať niečo, čo ste ešte nikdy nerobili. Vyberte sa napríklad na vychádzku spojenú s obedom alebo ju pozvite do kina. Ak nemá čas, lebo je stále v práci, zaplaťte jej kaderníčku… Môžu sa vám to zdať nákladné tipy, ale skúste počítať so mnou. Myslíte, že keby ste jej kúpili kyticu, víno alebo bonboniéru a nejaký kúsok oblečenia či kabelku, vyšlo by vás to menej? Nie som si veru istá.

A čo ak oslavujú rodičia? Môj prvý nápad je, že sa skúste dohodnúť aj so súrodencami a zaplaťte im napríklad pobyt v kúpeľoch. To je trocha nákladnejší tip a zároveň nie všetci rodičia by boli ochotní ho prijať. Ale za pokus to stojí. Alebo ak má byť váš darček praktický, môžete im zaplatiť týždenný nákup alebo prevetrať auto a vziať ich na miesto, kde vyrastali. A potom ich zobrať na obed alebo na dobrú večeru. Možností je naozaj neúrekom. Stačí len pouvažovať a vybrať si.

Tak čo? Skúsime to spoločne? Začneme vychádzať zo svojej zóny komfortu a namiesto hromadenia vecí si začneme dávať zážitky? Minimálne ja to mám napísané ako plán na svoj rok 2016 🙂 A dúfam, že aj ďalej.

PS. Ďakujem tým, ktorí ma inšpirovali a ktorí si darujú zážitky už niekoľko rokov. Ďakujem, Gabi 🙂

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *