Tým, že som sa stala mamou, som dosiahla všetko – rozhovor s Andreou Kováčovou

Je pre mňa veľkou cťou priniesť vám rozhovor so ženou, ktorá je stelesneným entuziazmom, radosťou a v prvom rade mamou. Andrejka Kováčová – tvorkyňa veľmi úspešného projektu Čo dokáže mama, odpovedala na naše otázky. Som si istá, že v jej odpovediach nájdete množstvo inšpirácie bez ohľadu na to, či máte detičky, vnúčatká alebo ste bez detí. Andrejka je dôkazom toho, že veľké veci sa môžu diať aj v našich životoch, ak ich robíme s láskou, pokorou a nadšením. Prajem príjemné čítanie 🙂

1. Andrejka, okrem toho, že ste mamičkou malej Peťky, ste aj tvorkyňou nápadu Čo dokáže mama. Kedy Vám napadla táto myšlienka?

Myšlienka spojiť šikovné mamičky, mi napadla celkom spontánne. Sama som na materskej dovolenke s mojou Peťkou a čoraz viac som začínala pociťovať, ako veľmi sa túžim realizovať. A tak, keď Peťka spala, využila som tento čas na pečenie koláčikov a kreslenie obrazov. Neskôr som sa podujala doučovať moju kamošku angličtinu počas kočíkovania a môj život na materskej sa mi hneď zdal plnší a farebnejší. Napadlo mi, že musia existovať aj iné mamky, ktoré popri deťoch niečo stvárajú. Založila som si skupinu Čo dokáže mama na facebooku, natočila svoje prvé videjko a už to šlo.

2.Váš krásny projekt Čo dokáže mama je veľmi úspešný, o čom svedčí aj množstvo mamičiek, ktoré sa do projektu zapojili a stále ich pribúda. Čakali ste až takýto ohlas?

Ach kdeže, ja som myslela, že pospájam tuto pár mamičiek zo sídliska, nech sa navzájom trošku inšpirujeme. No keď mala skupina za pár dní 500 členov, začalo ma to celé strašne baviť. Tak som oslovila zopár materských centier na spoluprácu. Postupne ma začali oslovovať médiá, niekoľkokrát sme boli prezentovať šikovnosť slovenských mamičiek aj v televízii. Dnes, po ani nie roku fungovania, sa do projektu Čo dokáže mama pridalo 6 000 mamičiek, ktoré spoločne uverejnili cez 15 000 kreatívnych výrobkov a služieb.

3. Čo aktuálne v rámci tohto projektu pripravujete? Máte nejaké sny, túžby, akým smerom by sa mal ďalej uberať?

Ja mám toľko snov, že neviem kvôli nim spávať 🙂 Momentálne mám veľmi aktívne obdobie. Okrem toho, že pilne pracujeme na finalizácii oficiálnej webovej stránky pre Slovensko, rozbiehame projekt Čo dokáže mama v 2 nových krajinách v Česku a v Belgicku. Pracujeme na organizácii niekoľkých Mama trhov a ja finalizujem moju druhú e-knihu. Tento projekt je skutočne moja srdcová záležitosť, veľa mojich životných snov a túžob sa spája práve s ním.

4. Okrem toho, že máte množstvo kreatívnych nápadov, ste v prvom rade mamičkou. Čo táto úloha – poslanie pre Vás osobne znamená?

Byť mamou pre mňa znamená všetko. S mojou Peťkou som našla svoje poslanie na tomto svete. Peťka dáva mojim dňom úžasný zmysel, lásku a neuveriteľný pokoj v srdci. Vidím, ako sa celý svet niekam ponáhľa. Ja už nič nemusím. Tým, že som sa stala mamou, som dosiahla všetko.

5. Ako sa snažíte vychovávať Peťku? Spomínali ste, že všetky bežné denné činnosti robíte spolu s ňou a mnoho vecí jej vysvetľujete. Chodievate spolu na nejaké krúžky?

Peťka je mojou najväčšou parťáčkou. Aj preto vznikol blog Parťáčky, kde od narodenia zapisujem naše spoločné dobrodružstvá. Naozaj všetko robíme spolu. Keď varím, ona šúpe zemiačky. Normálne škrabkou. Aj pračku už vie naložiť, podáva mi prádlo, keď vešiame. Keď párujeme ponožky, hráme sa na maňušky. Na tom sa náramne bavíme. Veľa cestujeme k starým rodičom, kde sa váľame po zemi s malými mačiatkami. Chodíme plávať a už máme za sebou dva tanečné kurzy. Už sa neviem dočkať, keď trošku vyrastieme a začneme naplno jogovať.

6. Veľmi by ma zaujímalo, ako presne vyzerá Váš bežný deň. Skúste nám ho v skratke, prosím, trochu popísať.

Vstávame 7:26. Áno, presne tak, každý deň rovnako. Toto dieťa má skvelé vnútorné hodiny. Napijeme sa, zacvičíme a ideme raňajkovať. O 9.00 pustíme tata do práce. Rýchlo navaríme obed a ideme von. Naobedujeme sa a ideme spinkať. Keď Pejo zaspí, ja vyskočím ako strunka z postele a hajde odpisovať na stovky mailov, tvoriť, organizovať trhy, písať články. No a potom ideme opäť von, kde sa spoločne hojdáme, šmýkame, pečieme koláče z piesku a užívame si. Snažím sa nikdy na ihrisku len tak sedieť, či postávať. Úplne sa pohrúžim do Peťkinho sveta a robím všetko, čo ona. Vtedy zabudnem, že som vlastne už vyrástla. Zabudla som povedať, že Peťka sa stále dojčí, takže do tohto režimu vtesnáme ešte takých 10 dojčiacich prestávok. Tie nočné radšej nepočítam 🙂

7. Andrejka, čo by ste poradili mamičke, ktorá si po materských “dovolenkách” nevie predstaviť návrat do práce, do stresového prostredia napríklad veľkej korporácie, kde sa pracuje 10 hodín denne, ale zároveň potrebuje financie, lebo treba platiť hypotéku, účty… Dá sa to nejako zladiť, keď sa chce venovať aj rodine?

Toto je úžasná otázka. Mám pocit, že preto som sa narodila. Aby som takýmto maminkám ponúkla pomocnú ruku, motiváciu a inšpiráciu. Verím, že naše maminky sú tak šikovné, že keby si každá z nich našla len jednu záľubu, dokázala by postupne na nej začať zarábať. Či už je to pečenie koláčov, cvičenie, stráženie detí, ručné práce alebo doučovanie. Najťažšie je nájsť si prvých zákazníkov. A práve preto je tu projekt Čo dokáže mama, ktorý maminám veľmi jednoduchým a prirodzeným spôsobom pomáha nájsť zákazníkov a získavať prvé objednávky. Pre mamky, ktoré nevedia, ako začať, som napísala e-knihu: Každá mama môže zarábať na tom, čo ju baví – 12 tipov ako na to popri deťoch a v pohodlí domova, ktorú si môžu zadarmo stiahnuť. Takisto sa mi podarilo na mojej stránke plne zautomatizovať proces prihlasovania na naše Mama trhy, kde mamky môžu nerušene prezentovať svoje výrobky a služby. Všetky sú srdečne vítané.

8. Raz som videla jeden webinár s Vami, kde ste načrtli úžasné tipy pre mamičky, ako aktívne využívať čas a zároveň mať čas aj na vlastný sebarozvoj. Môžete nám prezradiť aspoň niekoľko z nich, ktoré uplatňujete Vy a pomáhajú Vám?

Jasnačka:

  1. Už večer si naplánujem, ako bude vyzerať môj zajtrajší deň. Presne viem, do čoho sa pustím, keď Peťka zaspí. Takto mi nevznikajú žiadne časové prestoje a za hodinu stihnem zázraky

  2. Všetky moje plány a povinnosti píšem. A následne ich vypúšťam z hlavy. Papier veľa znesie.

  3. Pijem. Fakt pijem veľa vody. Zavodnený mozog je bystrejší.

  4. Chodím skoro spávať. Po 23.00 ma už nikto hore nenájde.

  5. Užívam si každý moment a sústredím sa naň. A nerobím tristo vecí naraz. Keď sa hráme s Peťkou, sústredím sa na to lego, akoby od neho záležalo všetko. No a keď pijem čaj, pijem čaj. Neexistuje nič iné.

  6. Keď dojčím, sedím a meditujem. To je žúžo.

Ostatné super tipy a triky spíšem do mojej knihy, ktorú chystám, keď mi na ňu vyjde čas. Takže možno o rok 🙂

9. V jednom rozhovore s Vami som čítala, že Vy na sebe nepracujete, ale tvrdo makáte 🙂 Ako presne? Ktoré sú tie oblasti, v ktorých sa najviac chcete rozvíjať? A ako Váš vlastný sebarozvoj prebieha?

Snažím sa na sebe pracovať v rôznych oblastiach života. Skoro ráno, keď Peťko s Peťkou ešte spia, ja chodím na jogu. Čítam skvelé knihy, ktoré ma posúvajú vpred. Takisto s projektom Čo dokáže mama to vyzerá mamičkovo-pohodičkovo. Ale nie je celkom tak. Je za tým kopec práce. Málokedy si sadnem a vyložím nohy, či pozriem niečo v telke. Každú voľnú chvíľu využívam na tvorenie nových vecí, aby to mamky stále bavilo. Ale celé moje makanie je vlastne jedna veľká zábava a veľmi si to celé užívam.

10. Andrejka, ste veľmi aktívna žena s množstvom nápadov. Máte však niekedy aj Vy chuť vypnúť? Ako relaxujete? Čo Vás baví?

Milujem čítanie kníh, prechádzky s rodinkou, rozhovory s mojím manželom, sústredené hry s Peťkou. Milujem, keď dokážem vypnúť. Vypínam, keď robím to, čo milujem.

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *