Ako získať viac času

Takmer každý z nás sa niekedy sťažuje na nedostatok času. Často počujeme ľudí hovoriť, aké by to bolo iné, keby sme mali viac času, čo všetko by sme mohli urobiť, ako inak by sme žili. Niekedy však naozaj stačí len maličká zmena a zrazu získame navyše niekoľko hodín.

Človek žije na zemi len niekoľko rokov. Nie je to až tak veľa, napriek tomu sa mnohí správame tak, ako keby množstvo času pre nás bolo neobmedzené. Naším časom plytváme, rozhadzujeme ho, míňame ho pri neužitočných činnostiach.

Ako sa dá ušetriť čas? Jednoducho. Skúste pozerať menej televíziu. To je prvý spôsob. Možno už teraz v duchu oponujete, že televíziu pozeráte len málo, a to predsa nič nie je. Ak je to raz za čas, je to v poriadku, ale aj ak pozeráte denne televíziu len hodinu, za týždeň je to už sedem hodín a tie by sa určite dali využiť inak. Za dva týždne je to už štrnásť hodín a za mesiach je to cca tridsať hodín, a to je už viac ako deň.

Rovnako ušetríte čas, ak ho nebudete pasívne prežívať pri internete. Internet je užitočná vec a môžeme sa na ňom dozvedieť mnoho zaujímavých informácií. Ak však bezhlavo „surfujete,“ ľahko zabudnete na hodinky a ani neviete ako, a prejde vám celé popoludnie. Niektoré veci nepotrebujete vedieť. Skúste pristupovať k informáciám selektívne. Vyberte si to, čo vás zaujíma a v tom sa zdokonaľujte, prípadne odpovedzte na dôležité e-maily. Nemusíte si však obsah mailovej schránky kontrolovať každých päť minút a rovnako si ani nemusíte ustavične aktualizovať statusy vašich priateľov na facebooku. Ak to prestanete robiť, získate opäť niekoľko hodín času navyše.

Čas sa dá ušetriť aj tým, že budeme menej spať. Uznávam, neznie to dvakrát atraktívne, ale je to užitočné. Ak vstanete o hodinu skôr, za jeden týždeň získate sedem cenných hodín. A to je časové obdobie, s ktorým sa dá dobre disponovať.

Na niekoľko hodín cez deň vypnite rádio. Častokrát sa totiž viac sústredíme na to, čo práve znie v rádiu, ako na vlastnú prácu. Potom musíme jednotlivé činnosti opakovať, pretože zistíme, že sme urobili chybu aj v tom, čo už máme dávno zautomatizované.

Využite čas cestou do práce/do školy. Mnohí z nás do práce či školy dochádzajú. Táto cesta niekedy zaberie denne aj dve hodiny. Ak je to aj váš prípad, pribaľte si do tašky knihu a čítajte. Ak cestujete autom, môžete počúvať audionahrávky.

Myslím si, že v živote nikdy nebudeme ľutovať, že nám ušla jedna časť nášho obľúbeného seriálu, ani to, že sme neskôr odpísali na mail. Rovnako nám nebude ľúto, že nevieme, čo sa deje na facebooku. To, čo by sme mohli ľutovať je to, že sme druhému nepovedali, že ho máme radi, že sme prežili málo času s našimi vlastnými rodinami a priateľmi, že sme sa nedostatočne venovali deťom, či to, že sme nepristupovali s láskou k ľuďom okolo nás.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *