Stanka Sobolová – Šťastie je pre mňa postoj

Stanka - titulka

Ďalšou zo zaujímavých žien, ktorá sa nebála žiť svoj sen naplno a ktorú by som vám dnes rada predstavila, je Stanka Sobolová. Milá, energická a nesmierne sympatická žena. Opustila profesiu učiteľky a založila spoločnosť s krásnym názvom – Šťastná žena s.r.o. Stanka píše, prednáša, usporadúva víkendy šťastných žien a má mnoho iných aktivít. O nich, ale nielen o nich som sa so Stankou porozprávala.

1. Stani, prezraď nám, ako sa z učiteľky slovenčiny a angličtiny stane zakladateľka spoločnosti Šťastná žena, spisovateľka, terapeutka? Čo Ťa k tomu viedlo?

Hlas mojej duše. Cítila som, že nežijem svoj potenciál naplno a vedela som, že nastal čas posunúť sa ďalej. Musím dodať, že zo školstva som vôbec neodchádzala znechutená alebo frustrovaná. Posledný rok môjho učiteľovania bol fantastický. Začalo sa mi však ukazovať, že z inej pozície budem môcť ľuďom pomáhať omnoho viac ako v školstve.

S odstupom času sa ukázalo, že to bolo skvelé rozhodnutie – odísť v tom najlepšom. Zachovala som si tak vysokú úroveň energie, ktorú som veľmi potrebovala pre začiatky svojej slobodnejšej práce. Toto by som priala každému – odhadnúť, kedy je ten správny čas pre zmenu. Nečakať, až to bude príliš bolieť. Je jedno, či to je práca alebo nefungujúce vzťahy.

Za 3 roky sa toho stalo naozaj veľa. Sledovala som problémy ľudí okolo mňa a jednoducho som iba tvorila to, čo im pomôže. Tak vlastne k môjmu prvému online programu postupne pribúdali články na blogu, videá, súkromné i verejné semináre, knihy, mentoring… a išlo to čoraz hlbšie a hlbšie až prišla aj terapeutická práca, ktorou s radosťou pretkávam všetky svoje súčasné projekty. Aj vďaka tomu sú liečivé a majú väčšiu hĺbku.

2. Opustila si stabilnú prácu a vrhla si sa na niečo, čo bolo dovtedy nepoznané. Ako reagovali ľudia? Boli aj takí, ktorí si ťukali na čelo?

Samozrejme, že boli. A boli aj takí, ktorí mi veľmi fandili a fandia doteraz. A aktuálne sú už aj takí, ktorí si doťukali a pridali sa k fanúšikom, ba dokonca k mojim spokojným klientom. Všetko je v poriadku, tak ako to je a každý má právo na svoj názor.

Niekto, kto vás nepotrebuje, nedokáže plne doceniť význam vašej práce. Toto uvedomenie by som chcela zdôrazniť všetkým, ktorí budú tento článok čítať. Ak vás ľudia nepodporujú, nechcú ochutnať ovocie vašej práce alebo vám dokonca hovoria či píšu niekde na webe ponižujúce komentáre, znamená to iba to, že nesúznia s tým, čo robíte. Sú na inej úrovni vedomia alebo majú iné potreby a nie sú to klienti pre vás. To je všetko. Vôbec to nemusí súvisieť s kvalitou vašej práce.

3. Robíš mnoho krásnych vecí – okrem iného ma zaujali aj Víkendy šťastných žien. Ako také stretnutie prebieha a čomu sa tam venujete?

Sú to víkendové stretnutia žien, ktoré chcú naplno prežívať svoje ženstvo, cítiť sa dobre vo vlastnej koži, v rodine, v práci, mať pekné vzťahy… Spoločne objavujeme a rozvíjame ich kvality, tešíme sa spolu z našej autenticity, predávame si vzájomne svoje skúsenosti a múdrosť. Rozvíjame našu duchovnú stránku, ale nezabúdame ani na tú hmotnú – týmto sa možno moje víkendy odlišujú od iných seminárov. Spájam hlavu a srdce, osobnostný a spirituálny rozvoj a učím ženy, ako dosiahnuť harmóniu medzi duchovným a hmotným vo svojom živote. Zdravie nášho tela a úroveň nášho materiálneho bohatstva nám totiž vedia veľa napovedať o tom, v akom stave je naša duša.

Celý víkend si vychutnávame život, a to doslova. Okrem výborného jedla, čajíkov a vínka si doprajeme aj rozmaznávanie našich telíčok. Na jeden typ môjho seminára – Rozkvitnutá žena – si pozývam vizážistky a módnu poradkyňu, ktoré ženám spravia takú mini zmenáreň a dajú im veľmi zaujímavé tipy z oblasti štýlu a líčenia. Na záver si dáme šperky, zahalíme sa do farieb a moja kamarátka Zuzka zveční tú žiarivú krásu mojich šťastných žien na fotografiách. Aby si aj doma mohli pripomínať, aké skvelé je byť krásnou a šťastnou ženou 🙂

Tento víkend nie je iba o nejakom prázdnom ženskom čačkaní. Ženy na vlastnej koži pocítia, ako kultivovanie ich krásy a výber tých správnych farieb celkom zmení úroveň ich energie, ako inak pôsobia na ľudí, ako sa zmení ich sebavedomie, nálada…

Na iné semináre si pozývam terapeutky, masérky, poradkyňu feng shui, ako hosťa sme naposledy mali moju kamarátku, s ktorou si ženy vyrobili prírodný balzam na pery, tancovali sme s mojou učiteľkou orientálneho tanca, na Zdravej žene sa učíme, ako podporiť uzdravovanie svojho tela cez prácu s mysľou…

Užívame si čistý kysucký vzduch, pijeme krištáľovo čistú vodu, cvičíme v rannej rose, rozprávame sa a SME… Mnohé moje ženy hovoria, že keď sa ich niekto spýta, čo na seminári robili, tak mu povedia, že sa to ani poriadne nedá slovami opísať, že to treba zažiť 🙂

Stanka - víkendy

4. Napísala si aj niekoľko kníh. Musím Ti urobiť reklamu, ale mne osobne sa veľmi páčila kniha Bohatá žena –šťastná žena. Je to taký praktický sprievodca financiami. Napísala si úplne zrozumiteľnou formou cenné poznatky o tom, ako sa naučiť hospodáriť s financiami. Táto kniha však nie je taká obyčajná. Funguje princípom dar za dar. Aj v tomto si na Slovensku priekopníčkou. Prečo si sa rozhodla pre takúto formu? A čo dar za dar znamená?

Uvedomila som si, že ženy, ktoré tú e-knihu najviac potrebujú, finančne strádajú. Ebooky na Slovensku stoja radovo okolo 20 – 30 eur, čo je pre tieto ženy veľa. A tak som pre ne vymyslela platbu formou daru. Ekonomika DAR za DAR je založená na férovosti toho, kto využil tovar alebo službu a predpokladá, že budú ocenené nejakou protihodnotou. Buď finančnou alebo opäť tovarom či službou.

U mňa je možné vybrať si z rôznych cenových hladín za ebook,a to až po jeho prečítaní. Cena, ktorú si čitatelia zvolia, má súčasne zahŕňať ich finančné možnosti a prínos, ktorý pre nich kniha mala. Ak mi žena či muž (lebo aj tí čítajú moju knihu) chce dať vyššiu sumu, než aktuálne má, nič sa nedeje – svoj dar môže poslať aj opakovane.

Na tento ebook mám naozaj krásne ohlasy. Dlho a veľmi poctivo som ho tvorila, spolupracovala som s odborníkmi, zvolila som si skvelú a veľmi ojedinelú formu, akou je oceňovaný a toto všetko dokopy vytvorilo dielko, ktoré mi doslova otvorilo srdce a iný spôsob nazerania na svet.

Ono to totiž nie je iba tak, začať s ekonomikou dar za dar. Ľudí musíte naozaj milovať, veriť v dobro v nich a prirodzene od nich očakávať to najlepšie. Iba tak to bude fungovať 🙂

Stanka - knižka

5. Bývaš v dedinke s krásnym názvom – Radôstka. Čo Tebe, ako šťastnej žene robí radosť?

Čo len chcem. Pre mňa je šťastie postoj. Takže šťastnou ma robí život ako taký. Aj keď mi je niekedy ťažko alebo nemám dobrú náladu, pocit šťastia tam niekde na pozadí stále mám 🙂 Kedysi moje šťastie malo takú tú vysmiatu podobu, no ako ide čas, je čoraz tichšie, hlbšie a pokojnejšie.

Sú samozrejme veci, ktoré mi spravia ohromnú radosť a potom som šťavnato rozradostená a rozžiarená ako slniečko – napríklad taká maličkosť, ako keď mi niekto spraví dobré jedlo. Alebo keď si vyjdeme von s priateľmi, ktorí sú naša krvná skupina. Bystrý humor môjho staršieho syna. Keď mi vyjde niečo, do čoho som investovala veľa energie. Alebo keď mi niekto pošle poštou nejaký balíček s prekvapením – tak to úplne milujem a teším sa ako malé dieťa! Mám radosť, lebo viem, že niekto si všíma, čo mi robí radosť, alebo ma chce jednoducho potešiť tým, čo vyrába.

6. Si mamičkou dvoch chlapcov a napriek tomu na sebe stíhaš tvrdo pracovať. Kedy si na to nachádzaš čas?

Tvrdo som na sebe pracovala kedysi. Dnes už nie. Už to beriem tak, ako život ide a i keď sa stále učím nové veci v knihách a na kurzoch, nemám už takú silnú potrebu získavať informácie zvonka. Oveľa viac mám totiž v sebe. A vo svojich deťoch a mužovi. V nich sa skrývajú moji najväčší duchovní učitelia a najväčšie výzvy. Veľa sa učím aj od svojich klientov na Terapii Duše – v každom z nich vnímam aj seba.

čo sa týka času – je to iba o vybudovaní pár správnych zvykov a utriedení priorít. Trošku náročnejšie to je u nás cez prázdniny, kedy mám deti doma a aspoň trochu chcem pracovať. Ale inak som si vybudovala celkom funkčný systém.

Môjmu týždňovému rozvrhu napríklad kraľuje cyklický time-management. Podľa neho si zadeľujem úlohy, lebo viem, že napríklad po menštruácii mám inú úroveň i kvalitu energie ako v ovulačnej fáze. Mám svoje denné priority, šikovný systém na zaznamenávanie úloh, inteligentné softvéry, ktoré spravia veľa vecí automaticky za mňa, výborných spolupracovníkov, keď potrebujem pomoc…

A už som sa naučila veľa mojich starostí odovzdať Bohu On sa postará. Je to najlepší spolupracovník. Stačí požiadať o pár vecičiek a už to fičí – niektorí ľudia, ktorým som mala napísať, sa mi ozvú sami, problémy sa vyriešia alebo prestanú existovať. Úplná paráda!

Nad týmto všetkým je uvedomenie, čo sú moje životné hodnoty, čo je mojím poslaním, kam chcem smerovať a s akými ľuďmi chcem spolupracovať. Veľa vecí nerobím, veľa projektov odmietam, na veľa vecí ani nereagujem, lebo absolútnou prioritou je pokoj v mojej duši. Od neho sa odvíja šťastie mojej rodiny, spoločnosti a celého sveta.

7. Stani, ako oddychuješ? Čomu sa venuješ, keď nepíšeš, netvoríš, nestretávaš sa so ženami?

Milujem svoju posteľ a spánok. Vtedy si oddýchnem najlepšie. Takisto si oddýchnem pri meditácii, pri stretnutiach s dobrými priateľmi, so svojimi deťmi – keď si čítame knižky alebo si spravíme filmový večer, zresetujem sa v prírode, pri počúvaní mojich silových pesničiek, ktoré mi dodajú energiu do pár minút, pri maľovaní omaľovánok…

ši sa to od toho, na čo mám náladu, a takisto od fáz cyklu. Mali by ste ma vidieť, ako horlivo upratujem týždeň pred menštruáciou a vyhadzujem to, čo nám už neslúži. Vtedy to je pre mňa relax a zároveň úžasná psychohygiena. A o týždeň oddychujem už iba s knihou a čajíčkom 🙂

8. Sú chvíle, kedy si aj Ty smutná? Keď si unavená a nemáš energiu? Čo vtedy robíš?

Závisí to od toho, čo mi ten negatívny stav spôsobilo. Ak som unavená iba z toho, že som v ten deň veľa pracovala, idem si ľahnúť alebo zredukujem plán úloh na nevyhnutné priority.

Ak je to dlhodobá vec, prejdem si priority a zariadim sa podľa toho. Takisto mám aj pár pomocníčkov z oblasti aromaterapie (napr. citrónový olej) alebo výživy (chia semiačka, zelené potraviny alebo žuvačky s Bachovými kvetovými esenciami), ktoré mi energiu rýchlo dodajú. Mám aj svoju masérku, od ktorej odchádzam vždy ako nový človek.

A potom samozrejme dbám na prevenciu – ak moje vyčerpanie spôsobujú určité situácie alebo ľudia, buď sa viac chránim alebo to ukončím. Trvalo dosť dlho, kým som sa to naučila – povedať NIE. Je to nesmierne oslobodzujúce. Takisto som prišla na to, že ak si dovolím oddychovať počas prvých 3 dní menštruácie, mám potom oveľa viac energie na celý mesiac.

A ako si poradím so smútkom? Smútok u mňa najčastejšie súvisí so súcitom. Ak je to treba, túto emóciu vôbec nezastavujem a dám jej voľný priechod. Nie je nič horšie, ako keď svoje emócie blokujete – a je jedno, či sú pozitívne alebo negatívne. Ako psychoterapeut ovládam rôzne techniky práce s emóciami, takže ak mi niečo nerobí dobre, viem, ako si s tým poradiť.

Stanka 2

9. O čom snívaš pre seba? A o čom snívaš pre Šťastnú ženu s.r.o.?

Krásna otázka. Si prvá, kto mi ju položil 🙂 Ďakujem.

Pre seba snívam o väčšej ľahkosti bytia. Túžim žiť ešte vedomejšie než doteraz – ak človek žije takto, svet sa zmení na čarovnú rozprávku, v ktorej on je ten, kto píše svoj príbeh a tvorí svoju realitu. Určite sa chcem viac venovať svojmu telu, lebo v poslednej dobe som ho zanedbávala. Snívam o tom, že mojim trom chlapom budú stále svietiť tie šťastné iskričky v očiach.

Čo sa týka Šťastnej ženy – občas snívam aspoň o piatich klonoch – mám toľko tvorivých nápadov, že ich nestíham realizovať 🙂 Moju firmu nevnímam ako niečo, čo by bolo odo mňa oddelené. Takže ak budem rásť a prosperovať ja, budú rásť aj moje projekty, budem môcť viac pomôcť mojim klientom (lebo terapeut dokáže dostať klienta iba tam, kde je on sám)… pretože všetci sme jedno.

Tak ako doteraz túžim spolupracovať s vedomými a šikovnými ľuďmi, s ktorými sa vzájomne môžeme od seba učiť, obohatíme sa svojou inakosťou a darmi a budeme spolu vytvárať nádherné synergie.

žim milovať život presne taký, aký je.

Byť šťastná iba preto, že SOM.

A toto prajem každej bytosti na Zemi.

www.stankasobolova.sk

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *