Zdravé jedlo podľa Biblie

O zdravej strave počúvame stále znova. Vieme približne, čo by sme mali jesť, no možno vás prekvapí, že o zdravých potravinách sa zmieňuje už Biblia. Sú spomenuté v Starom, ale aj v Novom zákone.

Čo teda patrí medzi tieto zdravé potraviny podľa Biblie? Tu sú jednotlivé príklady: figy, datle, olivy, med, chlieb. Rovnako je zaujímavé aj to, čo jedol Ježiš. Boli to predovšetkým prírodné potraviny v ich prirodzenej podobe, mal rád zeleninu, ovocie, fazuľu, šošovicu, orechy, pšeničný chlieb, olivový olej, pil veľa vody a červené víno. Mäso vraj jedol len pri zvláštnych príležitostiach, možno len raz mesačne, hovorí americký lekár Colbert.

Ak sa zaujímate o rôzne diéty, možno vás prekvapí, že spomínané potraviny boli a sú súčasťou tzv. stredomorskej diéty. Práve táto diéta sa považuje za jednu z najzdravších, pretože rešpektuje naše prirodzené chute a potreby. Je založená na veľkom množstve ovocia a zeleniny a na olivovom oleji a menšom množstve mäsa. Dovolené sú najmä ryby. Pri stredomorskej diéte nie je vhodné konzumovať jedlá z bielej múky. Preto zvoľte celozrnné pečivo a cestoviny. Sú oveľa zdravšie. Skúste sa zamerať na zelené ovocie a zeleninu – má málo kalórií a tukov, ale je bohatá na antioxidanty a výživné látky.

Zaujímavým postrehom doktora Colberta je aj to, ako Ježiš jedol. Nejedol v zhone a v strese, neponáhľal sa s jedlom a „nehodil“ do seba niečo narýchlo, len aby sa na dve hodiny zasýtil. Práve naopak. Jedol veľmi premyslene a pomaly. Ježiš si pokojne sadol a najedol sa. Okrem jedla si vychutnával aj ľudí, ktorí mu robili pri jedle spoločnosť. Teda žiadne jedenie pri počítači, televízii alebo za pochodu v polobehu do práce.

 

 

 

 

 

1 Comment

Add Yours
  1. 1
    kaja

    Stredomorska dieta je nepatri medzi najzdravsie – ona najzdravsia je. Aspon z tych znamych v europe. Lenze u nas je zial opominana a podcenovana. Ja som sa s nou zoznamila v juznom taliansku. Ale konecne sa aj u nas o nej zacalo pisat, pozri tu. A nie len tie neuplne informacie v casopisoch pre zeny…

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *