Sporenie, ktoré „nebolí“

save-1720971_1920Máte aj vy každý mesiac rovnaký problém? Viete, že by ste si mali začať odkladať nejaké peniaze, ale na konci každého mesiaca ste na rovnej nule, v tom horšom prípade dokonca v mínuse? Ovládate teóriu, že si treba každý mesiac odkladať 10% z príjmu, ale ešte nikdy sa vám to nepodarilo zrealizovať? Mám pre vás jeden malý tip.

Neviem ako u vás, ale podľa mňa je takou typickou ľudskou vlastnosťou minúť všetko, čo máme. To, či na potrebné veci alebo na hlúposti, je teraz vedľajšie. Ak dostaneme 400 €, minieme minimálne 400 €. Ak dostaneme 700 €, minieme najmenej 700 € a áno, hádate správne, v drvivej väčšine prípadov platí toto pravidlo aj v skupinách s vyšším príjmom. Ale čo s tým? Ako sa dá takýmto štýlom dopracovať k finančnej rezerve či k zabezpečeniu budúcnosti? Nuž, takto skutočne veľmi ťažko, dokonca je to nereálne.

money-1885540_1920Je tu však jedna možnosť, jeden malý tip. Ak je pre vás veľa odkladať mesačne 10%, začnite v malom. Odložte si na sporiaci účet z vašej výplaty 1% a pokúste sa žiť zo zvyšných 99 %. Ak sa vám to podarí – výborne! Na ďalší mesiac si odložte 2% a žiť budete z 98%, ktoré vám ostali. A takto skúste pokračovať, až kým neprídete k desiatim percentám. Ak sa vám zdá, že dokážete šetriť aj viac, smelo do toho! Pokojne si na svoje sporenie odložte aj 12, 15 či 18% každý mesiac.

A ešte jedna drobnosť. Či si budete odkladať 3% alebo 5% alebo aj viac, musíte to urobiť NA ZAČIATKU. Lepšie povedané hneď po tom, čo vám výplata príde. Prečo? Podľa zlatého pravidla – Zaplaťte najprv sebe. Vytvoríte si tým návyk a navyše, ak si peniaze odložíte hneď na začiatku niekam, kde k nim nebudete mať jednoduchý prístup, nebude vás to lákať.

Tak čo, pustíte sa do toho? Držím palce 🙂

PS: Pre všetkých z vás, ktorí to so sporením myslia vážne, som napísala eBook 30 spôsobov, ako ušetriť. Bezplatne stiahnuť si ho môžete priamo tu: http://www.mojspokojnyzivot.com/?page_id=1851

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *