Čím menej vecí máme, tým ľahšie sa nám udržuje poriadok

inšpirácia 208

Priznám sa vám úprimne, že minulý týždeň som patrila do kategórie „Vodu kážem, víno pijem.“ Myslím to samozrejme obrazne, ale narážam napríklad na 20-minútovú upratovaciu výzvu. Mala na pláne kuchyňu a veru som sa k nej dostala len jedenkrát a aj to až v sobotu.

Nuž, nie som určite stopercentná a ak niekedy bojujete s niečím podobným, chcela som vám ukázať, že mnohokrát si aj ja všeličo naplánujem, ale nevyjde to presne podľa mojich predstáv. Tento týždeň sa pod moje nedodržanie plánu podpísal extrémne náročný pracovný týždeň. Nuž ale dosť bolo vysvetľovania.

Prišla som na jednu dôležitú vec, ktorá pri udržiavaní poriadku funguje na 100 %. Platí totiž jednoduché pravidlo. Čím menej vecí máme, tým ľahšie sa nám udržuje poriadok.

Úplne obyčajný príklad. Predstavte si obyčajné utieranie prachu na poličke v obývačke. Ak máte na poličke rôzne minisošky, knihy, brožúry, papiere, vaše vlastné šperky a tak podobne, tak ak si radšej dvakrát rozmyslíte, či prach poutierate dôkladne a tak premárnite čas skladaním nepotrebností alebo to radšej aj tento týždeň oželiete a prach poutierate len tak naoko, prípadne vôbec.

Ak však na poličke nemáte žiadne zbytočnosti, prach poutierate za okamih a je to 🙂

inšpirácia 210

Rovnako to platí aj v kúpeľni. Ak máte na vani niekoľko druhov sprchových gélov, šampónov, kondicionérov, mydiel, hydratačných olejov, po relaxačnom kúpeli sa vám dosť pravdepodobne nebude chcieť tieto veci odkladať a poutierať pod nimi vodu. Možno sa rozhodnete nechať celú vaňu len tak „prirodzene vyschnúť.“ O čo jednoduchšie by bolo, keby ste mali na vani len šampón, ktorý práve používate a sprchový gél, ktoré potom len odložíte do skrinky na to určenej a celý zvyšný čas, keď sa práve nikto nekúpe, je priestor okolo vane prázdny a voľný.

Nuž a poslednou, pre mňa kľúčovou oblasťou, je ešte kuchynská linka. V poslednej dobe sa naozaj snažím mať na nej len potrebné veci, a to je kanvica s vodou a dva poháre. Nič iné. Nevyzerá to vždy tak, samozrejme, ale večer, keď idem spať, je toto pre mňa dôležité. Ráno sa zobudím a teším sa z toho, aký tam máme poriadok 🙂 Všetko ostatné, nepotrebné a práve nepoužívané odkladám na miesto, priamo do skriniek a zásuviek kuchynskej linky. Ušetríte si tým toľko veľa času, stresu a hľadania vecí a budete mať dobrý pocit z toho, aký krásny poriadok máte. Toto skutočne odporúčam 🙂

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *