Anka Brťková – Vo svojej domácnosti si najviac potrpím na vzťahy

unnamed

Anka Brťková stojí za krásnym projektom www.manazmentdomacnosti.sk, vymyslela úžasný kalendár, ktorý motivuje deti i dospelých zapojiť sa do starostlivosti o domácnosť, napísala e-booky a tvrdí, že najdôležitejšie na celej domácnosti sú pre ňu práve vzťahy. Prečítajte si rozhovor s touto inšpiratívnou mladou ženou.

1. Anka, veľmi sa mi páči Váš projekt www.manazmentdomacnosti.sk, kde sa venujete svojej vášni. Domácnosti, ktorá nezaberie veľa času, pohodovému domovu i spokojnosti. Prečo práve táto téma? Bol pre Vás poriadok a uprataná domácnosť vždy prioritou? Alebo akou cestou ste sa práve k tejto téme dostali?

Ďakujem, svoj projekt tvorím naozaj s láskou. Moja domácnosť nikdy nebola mojou prioritou a musím sa priznať, nie je ňou ani teraz. Môj projekt je o hľadaní cesty, ako sa domácnosti venovať čo najmenej, mať pritom pekný domov, viesť spokojný život a mať čas na to podstatné. Veľmi dlho som totiž bola obeťou svojej domácnosti a nebolo to príjemné. Jedného dňa som vystúpila z toho kolotoča domácich povinností, bol to taký ten moment v živote, zlom. Potom, keď som naozaj nechápavo chodila po svojom „byte“, som si hovorila, že by o tom mal vedieť každý. Začala som písať blog. A odvtedy ubehli už viac ako 3 roky.

Zásadné je aplikovať do života toto heslo: Každé dnes je cesta k jednoduchšiemu zajtrajšku.

Ľudia si veľmi často svoje zajtrajšky komplikujú.

2. Niekedy máme pocit, že dnešná doba kladie na nás príliš vysoké nároky – sme dlho v práci, chceme mať pekné rodinné vzťahy, pracovať na sebe, vychovávať deti, študovať… Zároveň však mnoho žien akosi podvedome túži vytvárať domov. Ako na to? Aké hlavné odporúčanie by ste dali žene, ktorá nevie, kde a ako začať?

Možno jednou zo zásadných vecí je uvedomiť si, že všetko, čím je dnes náš život alebo naša domácnosť, čím sme dnes my, sme si vybudovali sami. Svojimi rozhodnutiami a činmi, ktoré sme urobili do dnešného dňa. Áno, doba je zložitá a naše životy tiež. Je ťažké rozhodnúť sa len pre niečo, keď je toľko možností a toľko vecí všade okolo. Často sa necháme životom len unášať a pritom je tak ľahké si ho tvoriť. Práve dnešná doba nás učí robiť rozhodnutia a zamýšľať sa nad tým, čo v živote naozaj chceme. Nad tým, čo k nám naozaj patrí a čo je naopak potrebné pustiť. Či už sú to veci, myšlienky alebo čokoľvek iné.

Nech je to akokoľvek, každá žena si zvládne dať svoju domácnosť do poriadku a to aj v prípade, že rodina nespolupracuje. Začať treba so svojimi vecami a všetkým, na čo má dosah. Budete prekvapení, koľko toho je.

3. Na čo si najviac potrp
íte vo Vašej vlastnej domácnosti a prečo?

Na vzťahy, to je podľa mňa to najdôležitejšie. Aby sme mali čas na seba, na spoločné zážitky. Pretože načo by bola pekná domácnosť, keby v nej bol človek sám.

4. Do pomoci doma zapájate aj deti. Vymysleli ste dokonca úžasný kalendár, ktorý motivuje deti pri pomoci v domácnosti. Aké sú ohlasy od tých, ktorí ho už s radosťou vo svojich domácnostiach využívajú?

Ohlasy sú skvelé. Tento rok to vyzerá tak, že deťom na osvojenie nejakej činnosti netreba ani ten mesiac. S radosťou sa pripravia do škôlky, odložia si pyžamo, upracú zo stola a časom sa toto ich konanie stane automatickým. Neskôr sa snažia sami zapojiť do fungovania domácnosti. Myslím, že kalendár ich zbavuje odporu k domácim prácam a časom z nich urobí zábavu. Deti si viac veria, že toho toľko zvládnu a snažia sa posúvať svoje hranice stále ďalej. Od majiteľov kalendára mám pozitívne ohlasy. Používajú ho na všetko možné, dokonca aj na uľahčenie zaspávania. Tam, kde je problém, ktorý komplikuje rodinný život, sa dá vždy použiť.

5. O skrotení neporiadku ste napísali celý e-book. Vedeli by ste vypichnúť možno aspoň jeden-dva tipy, čo urobiť, ak chceme neporiadok u nás skrotiť, prípadne minimalizovať?

Na začiatok začať od seba a skúsiť dať do poriadku všetko, na čo máte dosah. Veľmi dobre si premyslieť, ktoré veci naozaj ešte chcete mať vo svojom živote. Je to zvláštne, ale priveľa vecí doma, to je akoby sa človek roztrieštil na veľa častí a v každej veci v domácnosti nechal kus seba. Keď to poskladáte správne, budete sa vedieť ľahšie rozhodovať a vaša cesta získa ten správny smer. Zistíte, že to má na váš život obrovský dosah. A čo je najlepšie, zrazu budete mať dostatok času na všetko, čo potrebujete.

Druhý tip je naozaj sa neporiadku zbavovať. Vybudovať si zvyk, nie len veci domov prinášať, ale ich aj odnášať, vyhadzovať, dávať na charitu. Je to veľmi podstatné.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *