Veci nás nikdy nespravia skutočne šťastnými

inšpirácia 233

Vedeli by ste odmerať, na koľko minút vás urobí šťastnými nová blúzka? Koľko mesiacov sa skutočne úprimne tešíte napríklad z nového auta? Koľko týždňov vydrží vaša radosť, ak si kúpite nové topánky alebo ako dlho máte radosť z pätnásteho laku na nechty? Určite sa z nich chvíľu tešíme, možno aj dlhšie, ale nie príliš dlho na to, aby sme po chvíli nezatúžili zase po niečom ďalšom, novom, inom.

Čím viac kŕmime tento pocit túžby po veciach, tým viac sa tento pocit prejavuje. A my ho kŕmime znova a znova. Až si zrazu uvedomíme, že sme v akomsi bludnom kruhu, máme preplnené skrine vecami, kuchyňa sa nám prehýba pod množstvom náradia, ktoré používame raz ročne a pri prezeraní kozmetiky v kúpeľni si uvedomíme, že trištvrtina vecí je už po záruke.

Ja som si sama na sebe všimla, že ma to ťahá nakupovať, keď nie som spokojná. Keď mám pocit, že niečo nie je v poriadku. Namiesto preskúmania tohto pocitu som sa v minulosti vrhla do nákupného centra a bezcieľne som blúdila s túžbou naplniť si srdce. Verila som tomu, že ho naplním novými šatami alebo parfumom. Dnes už viem, že keď nie som spokojná, nie je liekom nákupné centrum.

Premýšľala som nad tým, čo robí môj život spokojným a prišla som na toto:

VĎAČNOSŤ

inšpirácia 154

Som vďačná za to, čo mám, za to, čo ma obklopuje. Netvrdím, že občas nezatúžim po niečom novom, lepšom, krajšom. Ale cesta k spokojnosti nikdy nevedie cez porovnávanie sa. Vždy bude okolo nás niekto, kto je krajší, mladší, vzdelanejší, lepšie zarábajúci, bohatší zdravší. Zamerajme sa a ďakujme za svoje požehnania, ktoré dostávame a nepoškuľujme stále po druhých.

VZŤAHY S DRUHÝMI

inšpirácia 221

Ja osobne veľmi nemám rada nevyrovnané vzťahy. Trápi ma to a stresuje. Dobré vzťahy s druhými výrazne prispievajú k mojej spokojnosti. Ak chceme, aby naše vzťahy kvitli, musíme do nich investovať, a to hlavne čas. Platí, že pozornosť a úprimný záujem o druhého je viac ako drahé dary.

VZŤAH SO SEBOU

inšpirácia 216

Viem, že aby som bola spokojná, potrebujem kultivovať a rozvíjať aj svoj vzťah so sebou, stávať sa sama sebe priateľkou. Pre mňa to znamená aj to, že som sama so sebou v tichu alebo venujem denne pár minút tomu, čo mi robí radosť, starám sa o seba. Toto je skutočne veľmi dôležité, pretože ak cítim, že mi niečo chýba, vtedy siaham po instantnom riešení, ako sú napríklad impulzívne nákupy vecí, ktoré vôbec nepotrebujem.

VÍZIA

inšpirácia 175

Je potrebné vedieť, kam kráčame. Ak to nevieme, ako vieme, či ideme správne? Viem, kam v živote smerujem a pripomínam si to denne a prosím Boha, aby mi dával denne príležitosti kráčať po správnej ceste a robiť to, čo v živote robiť mám.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *