Žite svoj život, nie ten ich

beautiful-1274361_1920

Sociálne siete sú tak trochu pasca. Človek sa v nich ľahko zamotá, ani nevie ako. Predsa len má slovo „sieť“ svoje opodstatnenie. Po náročnom dni príde z práce a keďže je vyčerpaný a unavený, chce len niečo pasívne, a tak si zapne počítač alebo si na mobile naťuká obľúbený instagram či facebook a skroluje nižšie a nižšie. Chtiac-nechtiac ho zaplavia statusy a fotky a už to začne…

Kamarátka je na dovolenke, na krásnej pláži, bývajú v luxusnom hoteli a vy netušíte, či sa tento rok vôbec dostanete z domu.

Váš spolužiak z vysokej požiadal tento víkend o ruku svoju priateľku a vy ste stále single, dokonca nemáte ani nikoho vo výhľade.

Susedka má novú prácu so slušným platom a vy v tej vašej práci driete a vôbec nikto si nevšíma, ako sa snažíte.

Ďalšia známa práve uverejnila fotografiu z luxusnej večere a vy musíte ísť ešte na nákup, aby ste mali aspoň z čoho navariť.

Ako skrolujete ďalej a ďalej, zrazu nadobudnete pocit, že všetci okolo vás sú šťastnejší, úspešnejší, bohatší, spokojnejší, krajší, mladší, zaujímavejší… Ste v pasci. Váš vlastný život vám pripadá nudný, stereotypný, nezaujímavý a vzhliadate k ich životom. Toto je súboj, ktorý nikdy nevyhráme. Vždy bude okolo nás niekto, kto nás v niečom predbehne. Kto bude mať modernejší nábytok, viac peňazí, lepší telefón. Niekto, koho dieťa začne skôr sedieť, niekto, kto bude mať rýchlejšie auto…

Našou úlohou nie je vzhliadať k životom ostatných, ale obľúbiť si a naplno prežiť ten svoj. Bez porovnávania sa s druhými, bez sliedenia a bez závisti.

Ako sa to dá, keď sa na nás zovšadiaľ rútia usmiate a veselé tváre? Možnosti máte hneď dve:

1. Obmedziť svoj čas na sociálnych sieťach

notebook-748855_1920

Ak už na nich ste a ste zvedavý, neskrolujte bezcieľne hore-dolu. Môžete si napríklad obmedziť čas, ktorý denne na sociálnych sieťach strávite. Čo takto 15 minút denne? Pozrite si, čo je nové na stránkach, ktoré sledujete, prípadne si prečítajte nové články a potom si povedzte „Stačí!“ a venujte sa niečomu zmysluplnému.

2. Byť vďačný za to, čo máte

inšpirácia 154

alebo inými slovami všímajte si svoje vlastné požehnania. Ďakujte za to, čo máte a tešte sa z toho. Uvidíte, že vám to zmení život. Keď si uvedomíme, čo všetko máme a koľko toho denne dostávame, nebude nás trápiť, že iní majú viac.

PS. Vedeli ste o tom, že život zobrazený na sociálnych sieťach nie je skutočný? Hladučká tvár a dokonalý mejkap môže byť šikovne použitý filter. Nádhernej luxusnej večeri mohla predchádzať poriadna hádka a na tú luxusnú dovolenku si možno museli vaši priatelia požičať nemalé peniaze.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *