Ako si vybudovať nový zvyk

people-2592247_1920

Vybudovať si nový zvyk nie je jednoduché. Ale ak máme dobré zvyky, ovocie na seba nenechá dlho čakať. Rovnako tak to platí aj v prípade, že máte zvyky nesprávne. Ak má niekto zvyk, že vždy pri sledovaní televízie schrúme balíček čipsov, výsledky jeho zvykov budú čoskoro viditeľné. Ak má však niekto zvyk, že sa denne venuje aktívnemu pohybu, tiež sa to ukáže.

Vedci tvrdia, že až 90% činností, ktoré denne robíme, robíme automaticky. To je poriadne vysoké číslo. Ak ste si zvykli hneď po prebudení vypiť pohár vody, urobíte to automaticky každé ráno, ani nad tým nepremýšľate. Ak máte zvyk, že si vždy večer pred spaním nachystáte oblečenie na nový deň, urobíte to aj dnes a nepadne vám to zaťažko, pretože je to pre vás samozrejmosťou. Ak si ku káve dávate automaticky niečo sladké, siahnete po sladkosti každý deň. Ak to chcete urobiť inak, je potrebné zmeniť svoj zvyk.

Dobré zvyky prinášajú do nášho života radosť a pocit dobre odvedenej práce. John Maxwell hovorí, že ak chceme zmeniť svoj život, je potrebné zmeniť niečo, čo robíme denne.

inšpirácia 264

Ako si teda vybudovať nejaký nový konkrétny zvyk?

Položte si otázku, aký zvyk si chcete vybudovať
Ujasnite si, kedy presne budete budovať svoj zvyk
Pripravte sa vopred
Začnite teraz
Opakujte

Položte si otázku, aký zvyk si chcete vybudovať

Je to skoršie ranné vstávanie? Alebo každodenné krátke čítanie knihy? Písanie si denníka vďačnosti alebo trénovanie hry na gitare? Čokoľvek to je, pomenujte si to, na čom chcete zapracovať.

Ujasnite si, kedy presne budete budovať svoj zvyk

Rozhodli ste sa napríklad, že budete každé ráno vstávať o 05:30. V tomto prípade je to jednoduché. Svoj nový zvyk budujete presne o tomto čase. Ak sa rozhodnete, že chcete denne napríklad 20 minút čítať, dajte si presný časový horizont, kedy tak budete robiť. Napríklad každý deň od 06:40 do 07:00. Alebo chcete napríklad začať cvičiť. Kedy presne? Každý pondelok, stredu a piatok od 19:00 do 19:30.

Pripravte sa vopred

sport-761125_1920Prečo? Aby ste nemali žiadne výhovorky. Ak chcete nasledujúce ráno cvičiť, už večer predtým si pripravte oblečenie na cvičenie. Ráno, keď sa zobudíte, ho len vezmete, oblečiete si ho a začnete s cvičením. Ak chcete čítať, pripravte si dopredu knihu, ktorú si chcete prečítať. Zájdite si napríklad do knižnice a majte knihu na mieste, kde sa k nej jednoducho dostanete. Alebo si vopred nastavte budík, ak chcete popracovať na skoršom vstávaní.

Začnite teraz

Človek má tendenciu vyčkávať na nejaké mimoriadne okamihy. Na pondelok, na nový mesiac, na 1. deň v mesiaci, na svoje narodeniny… Netreba. Začnite hneď. Nemusíte očakávať nejaký mimoriadny dátum. Rozhodnite sa začať hneď dnes.

Opakujte

Viete ako sa budujú zvyky? Opakovaním. Vraj trvá 21 dní, kým si nejakú činnosť zautomatizujeme a stane sa pre nás samozrejmou. Takže úspešný v budovaní nových zvykov budete hlavne vtedy, ak ich budete opakovať.

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *