Dajme nášmu životu nový rozmer – obdarujme druhých nezištne

Ak vás už nič poriadne nebaví, ak nestíhate reagovať na obrovské množstvo podnetov, ktoré sú okolo vás, ak sa cítite vyčerpaný, smutný, bez energie a bez chuti do ďalšieho dňa, je načase niečo zmeniť. Je načase otvoriť svoje srdce a rozdať kúsok zo seba.

Dnes sme si už akosi navykli, že ak niečo spravíme pre druhých, robíme to pre niečo. Najčastejšie pre peniaze. Priateľ vás požiada o láskavosť, napríklad mu cez dovolenku postrážiť dom, prípadne kamarátka chce, aby ste jej na hodinu postrážili dieťa. Naša automatická reakcia je často: „OK, ale čo za to?“ Ak patríte medzi trochu hanblivých ľudí, pravdepodobne sa to neopýtate takto priamo, ale podvedome dúfate, že on sám/ona sama niečo navrhne.

Zabúdame robiť veci nezištne, bez nároku na odmenu. A vety typu, že náš čas je drahý, berieme úplne doslovne. Skúste spraviť raz za čas niečo nezištne. Niečo tak, že si nebudete kalkulovať v hlave, koľko eur vám to vynesie, ani čo zato dostanete. Urobte to jednoducho zo srdca a nečakajte žiadnu protislužbu. Keďže po prečítaní týchto viet asi uvažujete, prečo by ste mali robiť niečo zadarmo, chcem vás ubezpečiť, že to naisto obohatí váš život. A to už ani nehovorím o tom, že sa vám to prinajmenšom rovnako vráti späť.

Skúste otvoriť svoje srdce aj pri stretnutiach s druhými ľuďmi. Možností, ako niekomu pomôcť, je neúrekom. Veľakrát ani nemusíte chodiť ďaleko. Možno sú to vaši rodičia, manžel, manželka, súrodenci, priatelia, ktorí potrebujú pomoc. Tak choďte a pomôžte im! Nečakajte zato nič. Spravte to z lásky.

Rozhodnite sa obdarovať ľudí, ktorých stretávate. Nemusíte každému kupovať drahé dary, to vôbec nie. Stačí nejaká maličkosť. Prineste na stretnutie s kamarátkou kúsok upečeného koláča, alebo kvet z vašej záhrady. Nakreslite obrázok, pošlite pohľadnicu… Spravte druhým radosť! Rozšíri to vaše srdce a dodá vám to chuť do života.

Ďakujte druhým. Pochváľte a oceňte ich. Tešte sa z ich úspechov a z ich napredovaní. Pošlite im ďakovnú správu alebo list, povzbudzujte ich, pomáhajte. Rozdávajte okolo seba lásku, veľa lásky a všetko to dobré, s čím sa rozdelíte, sa vám stonásobne vráti.

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *