Ako sa o seba dobre starať

Už neraz som písala o tom, že ak chceme mať dobré vzťahy s druhými, je potrebné mať dobré vzťahy so sebou samým. Napokon, sami so sebou prežijeme celý svoj život. V dnešnom článku sa dozviete päť tipov, ako žiť so sebou čo najharmonickejšie a mať so sebou dobrý vzťah.

1.   Zjednodušte svoj život

Život je jednoduchý, nekomplikujte si ho. Nepotrebujete vedieť úplne všetko o tom, čo sa deje v politike, v zdravotníctve, v šoubiznise. Iba vás to zbytočne vyčerpá. Tie najdôležitejšie informácie sa k vám vždy dostanú. Bez tých menej dôležitých sa zaobídete.

2.   Píšte si denník

Skúste si písať denník, alebo aspoň nejaké záznamy o tom, čo prežívate. Pomôže vám to lepšie spoznať seba samých, uvedomiť si, čo prežívate, čím sa zaoberáte, čo vás najviac zamestnáva, čo sa vám nepáči, po čom túžite… Možno si na začiatku budete písať negatívne dojmy z vecí okolo vás. Postupne sa z nich však „vypíšete“ a začnete si všímať aj krásne veci, ktoré sú súčasťou vášho života.

3.   Buďte denne niekoľko minút ticho

Žijeme v obrovskom hluku. Vyzváňajú nám telefóny, hrá nám hlasná hudba, počúvame rádio či mp3 a do toho trúbia autá. 10 minút ticha denne, keď budete iba nerušene sedieť a počúvať svoj vnútorný hlas, nesmierne obohatí váš život. Prídete na nové nápady, dokážete reagovať na druhých bez stresu a podráždenia a stanete sa pokojnejšími ľuďmi celkovo.

4.   Komunikujte s prírodou

Ak je to čo i len trochu možné, choďte pri každej možnej príležitosti do prírody. Stačí malá prechádzka v lese či v peknom počasí posedenie pri jazere alebo na lúke. Len sa prechádzajte, prípadne zostaňte na mieste a vnímajte krásy prírody.

5.   Vyživujte svoje telo

Ste to, čo jete. Dbajte na to, čo dávate do úst. Jedzte zdravú a hodnotnú stravu a nedopujte sa jedmi, ktoré nájdete vo fastfoodoch. Nájdite si čas a vychutnajte si svoje jedlo. Jedlo by mala byť malá slávnosť, to nemá nič  spoločné so zhltnutím hot-dogu v podchode.

PS. Pri písaní článku som sa inšpirovala knihou The Saint, Surfer and CEO od Robina Sharmu.

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *