Dave Ramsey a jeho 7 krokov k finančne radostnej budúcnosti

cup-2884058_1920

Hovorí vám niečo meno Dave Ramsey? Donedávna nehovoril nič ani mne. Avšak potom, ako som sa začala trochu vzdelávať v oblasti financií, som sa od neho niečo naučila. Je to Američan a radí ľuďom, ako by mali správne zaobchádzať so svojimi financiami. Najznámejších je jeho 7 krokov k finančne dobrej budúcnosti. Samozrejme, uvedomujem si, že ide o Američana, ale niektoré jeho rady sú skutočne podnetné a dá sa z nich niečo priučiť.

O ktorých siedmich krokov teda Dave Ramsey hovorí?

Vybudujte si rezervu 1.000 €

cashbox-1642989_1920

Dave Ramsey samozrejme hovorí o 1.000 dolároch, eurá som si uspôsobila na naše pomery. Tieto peniaze majú slúžiť na nepredvídateľné situácie. Ak príde neočakávane vysoká faktúra za plyn alebo nedoplatok za nájomné, dostaneme pozvanie na svadbu alebo si budeme musieť priplatiť u zubára. Aby sme si nemuseli na takéto situácie požičiavať, je dobré mať k dispozícii 1.000 € práve pre takéto prípady.

Splaťte svoje dlhy

snowball-925600_1920

Možno vám obrázok k tomuto podtitulu pripadá minimálne trochu odveci, určite čítajte ďalej. Dozviete sa, čo má splatenie dlhov spoločné so snehovou guľou 😉

V tomto kroku sú myslené všetky dlhy okrem hypotéky na bývanie. Dave Ramsey hovorí o tzv. metóde snehovej gule. Spočíva v tom, že si spíšete všetky svoje dlhy na jeden zoznam. Začnete od najmenšieho dlhu, všetky svoje zvyšné peniaze vložíte do splatenia tohto dlhu. Keď sa zbavíte jedného, najmenšieho dlhu, prejdete k ďalšiemu. Ak máte splatený aj ten, prejdete opäť k vyššiemu dlhu a tak podobne. Postupne sa vaše splatené dlhy budú na seba nabaľovať a na konci vám už neostane vôbec nič.

Usporte si 3-6 mesačných príjmov

Koľko peňazí mesačne potrebujete, aby ste mohli pokryť vaše základné výdavky, t.j. neodkladné účty, splátky, faktúru za telefón, náklady za jedlo…? Je to 500 € mesačne? Alebo 700 € mesačne?
Túto sumu potrebujete poznať, aby ste si mohli odložiť jej troj- až šesťnásobok. Táto rezerva slúži na nepredvídateľné situácie, keby nastal napríklad výpadok príjmu. S touto rezervou dokážete pokojne dýchať a žiť ďalšie tri až šesť mesiacov.

Investujte 15% z vášho príjmu

Ak máte splnené prvé tri kroky, je načase pustiť sa do investovania. Dave Ramsey odporúča investovať 15% vášho príjmu. Ak teda zarábate 1.000 €, 150 € mesačne investujte. Tieto investície majú slúžiť na vaše finančné zabezpečenie budúcnosti, resp. dôchodkové zabezpečenie.

Sporte na univerzitu pre deti

college-girls-2660891_1920

Áno, beriem, tu je veľmi citeľný americký vplyv. Neviem o tom, že by bolo na Slovensku zvykom sporiť peniaze pre deti na vysokú školu. Univerzity na Slovensku sú stále pomerne dostupné, ak hovoríme o štátnych školách. V Amerike je však väčšina škôl veľmi drahá, a preto je tento bod iste namieste.

Splaťte svoj dom

Povedané inými slovami, splaťte svoju hypotéku. Nie je to jednoduché, ale všetky extra peniaze si môžete v tomto kroku odkladať práve na tento účel.

Dávajte

V tomto bode s pánom Ramseym nesúhlasím. Nemyslím si, že treba začať dávať, až keď splním predchádzajúcich šesť krokov. Myslím si, že dávať treba popritom a vybudovať si z toho dobrý zvyk, hoci aj po menších častiach. Dávať druhým rozširuje naše srdce a čakať s tým až potom, keď budeme mať všetko ostatné zabezpečené mne osobne úplne nesedí.

1 Comment

Add Yours

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *