David Bach a jeho Automatický milionár

money-2724241_1920

Tí z vás, ktorí ma sledujete aj našom Facebooku  viete, že v decembri som plánovala vyskúšať nový spôsob robenia si rozpočtu. Zároveň som vám sľúbila, že sa s vami podelím o moje dojmy a zážitky a o to, ako mi tento nový spôsob vyhovuje. Takže nech sa páči, tu je kompletný článok o mojom novom spôsobe nakladania s financiami inšpirovaný Davidom Bachom a jeho knihou Automatický milionár.

Dostala som sa k nemu len nedávno a v mnohom s ním súhlasím. David Bach tvrdí, že človek nie je stavaný na dodržiavanie rozpočtu. Podľa jeho slov je na dodržiavanie rozpočtu potrebná disciplína, ktorú my, ľudia, prirodzene nemáme. Práve preto navrhol koncept tzv. automatického milionára. Ide v ňom hlavne o to, nemyslieť priveľmi na naše financie a nechať ich, aby sme to, čo je možné zautomatizovať, nemuseli držať v hlave. Podstatou jeho konceptu je všetko, čo sa dá, zautomatizovať , ušetriť tým čas a energiu a zodpovedne disponovať potom už len zvyškom peňazí.

Skúste si teda nastaviť trvalý príkaz na nájomné, na sporenie, na elektrinu, plyn, poistku, hypotéku, inkaso na telefónny účet, trvalý príkaz na investovanie… Takto vám odídu všetky platby včas a nebudete ich musieť držať v hlave a pracne zadávať a kontrolovať dlhočizné IBANY. Zároveň si vyčleníte časť peňazí pre seba, na chod domácnosti, na jedlo a manažujete len tie. Čo vám z nich na konci mesiaca ostane, to prenesiete na sporiaci účet.

Ja sa k tejto myšlienke veľmi prikláňam. Už dlhšiu dobu som si totiž robila rozpočet na každý mesiac, čo bolo výborné. Problémom pre mňa však bolo, že som si tvorila Excel tabuľky v počítači, kde mi všetko krásne sedelo. Keď však prišla realita, stalo sa, že som zabudla, koľko som si vyčlenila napríklad na drogériu a minula som viac. Prišla som na to, že potrebujem mať veci fyzicky napísané na papieri a rôzne aplikácie a excelovské dokumenty na mňa akosi nefungujú. Tak som neváhala a písala som si rozpočet na papier. Snažila som sa ho dokonca nosiť so sebou, aby som mala prehľad, čo som chcela minúť… Ani to mi však nepomohlo. Ak som náhodou na nejaký výdavok zabudla, po pár dňoch bol môj papier s rozpočtom celý doškrtaný. Niekde som potrebovala ubrať, aby som inde mohla pridať a na konci mesiaca som sa v tom už poriadne ani nevyznala.

coins-948603_1920

Ďalším problémom pre mňa bolo to, že som sa snažila pracovať predovšetkým s hotovosťou, ale trochu komplikovaným spôsobom. Podľa rozpočtu som si teda vybrala hotovosť na celý mesiac na jedlo, na darčeky, na drogériu, na zábavu… Peniaze pre každú z týchto kategórii som si vložila do zvláštnej obálky, čo je síce skvelé, ale nie vždy. Keď ste v potravinách a nakúpite aj prací prášok, mali by ste ho zaplatiť z peňazí na drogériu. Tie však so sebou nemáte, pretože obálka na drogériu ostala doma 🙂 Tak to zatiahnete z obálky na jedlo. Potom prídete domov a chcete to vyrovnať, ale v obálke na drogériu máte iba veľkú bankovku a neviete si vydať drobné 🙂 Možno som trochu ako Monk, ale toto ma stresovalo. Po pár nákupoch bol v tom úplne rovnaký chaos a totálne som stratila prehľad, koľko ešte mám mať v obálke na jedlo a v obálke na darčeky, koľko v obálke na drogériu a koľko v obálke na fond radosti pre mňa…

cash-2259076_1920

Keď som sa začala riadiť konceptom od Davida Bacha, zjednodušila som mnoho vecí. Čo sa dá, automatizujem, a čo potrebujem platiť v hotovosti, na to si vyberiem istý obnos peňazí, s ktorým disponujem celý mesiac. Už to nedelím na drogériu, jedlo, zábavu. Proste viem, že na celý mesiac mám nejakú sumu a hýbem len s ňou. Ak za ňu nakúpim prací prášok, jednoducho mi odtiaľ odbudne, ak nakúpim potraviny, tiež mi odbudne a ak kúpim darček pre synovca, tiež mi odbudne. Neriešim žiadne obálky, žiadne vydávanie, žiadne zamieňanie, presúvanie peňazí z jednej obálky do druhej. Som spokojná a myslím, že som našla spôsob, ako to budem robiť. Zatiaľ si ho neviem vynachváliť. A ako som spomínala vyššie, peniaze, ktoré mi na konci mesiaca ostanú, či už v hotovosti alebo na účte, prenesiem na sporiacu časť môjho bežného účtu. Tie, ktoré ostanú v hotovosti, vhodím napríklad do skleného pohára, kde odkladám peniažky na rôzne drobné výlety.

2 Comments

Add Yours

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *