Nechajme pôsobiť teplo

winter-landscape-636634_1920

Akurát včera sme sa vrátili z našej prvej zimnej dovolenky s manželom. Už dlho som snívala o tom, aké by to bolo prežiť Silvestrovský deň niekde inde ako v meste. Namiesto búchania petárd a každoročného hluku byť radšej obklopená tichom a prírodou. Mám veľkú radosť, že tento rok sa nám to podarilo 🙂 Každý deň nás vítalo krásne slnko a hoci mrzlo, vôbec nám to nevadilo. Denne sme boli v lese a bolo to nádherné. Čím som staršia, tým viac si uvedomujem, že les je liečivý. Nestretli sme žiadne veľké zástupy turistov a ani z našej strany sa nekonali nijaké veľké športové výkony a náročné výstupy. Skôr nám išlo o to pobudnúť v pokoji v prírode, prechádzať sa po zamrznutej krajine poprášenej troškou snehu a zhlboka dýchať čistý vzduch.

Keď sme odchádzali a odovzdali sme kľúče, s úsmevom sme zistili, že máme primrznuté všetky dvere na aute. Keďže sme zvyknutí skôr na mestskú zimu, ešte nikdy sme to nezažili 🙂 Čo teraz? Samozrejme, skúšali sme jedny, druhé, tretie dvere. Nič… Napokon sa nám podarilo jedny dvere otvoriť – tie, ktoré boli primrznuté najmenej 🙂 Vošli sme dnu, naštartovali a nechali pôsobiť teplo. Myslím, že viete, čo sa stalo. Dvere postupne rozmrzli, okná sa odmrazili a my sme mohli spokojne odísť domov 🙂

winter-1209348_1920

Práve na tomto som si uvedomila jednu veľkú lekciu o tom, aké dôležité je v našich životoch nechať pôsobiť teplo. Mohli sme sa snažiť naše primrznuté dvere trhať silou a poškodiť tým napríklad tesnenie okolo nich. Mohli sme ich obliať horúcou vodou, ale ktovie, ako by na to v tom mraze zareagoval lak. Mohli sme skúšať všelijaké triky, ale žiaden by nebol taký účinný, ako nechať na ne pôsobiť teplo.

coffee-3025022_1920

Napadlo mi, že je to rovnaké aj medzi nami, ľuďmi. Mnohokrát na ochladnuté vzťahy a skrehnuté srdcia okolo nás skúšame násilie. Snažíme sa preniknúť dnu silou, búchame, trieskame, presviedčame krikom… Možno sa napokon dostaneme tam, kde sme chceli, ale za cenu „zničeného tesnenia, popraskaného laku alebo napríklad rozbitého skla.“ Bolo to možno rýchle, ale stálo to skutočne za to?

Ak necháme na primrznuté dvere, ale aj na naše primrznuté vzťahy pôsobiť teplo, je to síce beh na dlhšie trate, ale výsledok je krajší. Teplo pomaly zohrieva, roztápa ľad a otvára. Aj primrznuté dvere a aj skrehnuté srdcia.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *