Vnímaš seba ako vzácnu?

water-1245677_1920

Pripadá vám známy tento príbeh? Ráno nám zazvoní budík a keďže sa nám zdá, že sme ešte nevyspaté, odložíme ho o pár minút neskôr. Pri jeho ďalšom zazvonení si však uvedomíme, že sme zrejme znova poriadne zaspali, a tak nám neostáva nič iné, ako vybehnúť v chvate z postele a rýchlo sa začať pripravovať do práce či do školy. Na raňajky neostáva čas, preto v najbližších potravinách schmatneme horalku a čokoládový croissant. Pri počítači rýchlo zhltneme „raňajky“ a už sa tešíme na obed. Dopoludnie nám rýchlo ubehne a keď je čas obeda, rozhodneme sa vybrať sa do nákupného centra nablízku, aby sme sa odmenili a urobili si radosť, keďže to nemáme jednoduché. V reťazci rýchlej módy si kúpime pekný čierny top ( a v nadšení zabudneme, že podobné dva už doma máme). Popoludní pokračujeme v práci a keď večer prídeme domov, sme také unavené, že nemáme silu ani ísť si variť večeru, a tak si radšej objednáme pizzu.

Samozrejme, inak by tento scenár vyzeral, keby sme mali deti. Po príchode z práce by na nás čakala druhá šichta – kolotoč krúžkov, domácich úloh a projektov do školy, trénovanie písania, počítanie slovných úloh, maľovanie výkresov, učenie sa básničky… Večer sme potom také unavené, že len padneme do postele alebo zaspíme pri sledovaní večerného filmu v obývačke…

Že som to popísala pomerne presne? A viete prečo? Pretože to dôverne poznám! Nie z rozprávania iných, ale zo svojej vlastnej skúsenosti.

Rada by som tu však urobila pomyselnú čiaru a zakričala, STOP! Namiesto naháňania sa od činnosti k činnosti, od jednej úlohy k druhej, uvedom si, aká si cenná a vzácna. A ak je pre nás niekto vzácny, správame sa k nemu inak. S väčšou úctou a rešpektom. S väčšou láskou a porozumením. S prijatím a radosťou. Prečo nie k sebe?

Stoj si zato, aby si si dopriala dobré raňajky! Stoj si zato, aby si si namiesto bezhlavého nakupovania v reťazcoch s rýchlou módou, dopriala naozaj kvalitný kúsok, ktorý potrebuješ, ale ktorý budeš nosiť s radosťou a láskou a vydrží Ti mnoho rokov. Stoj si zato, aby si si namiesto hranoliek s hamburgerom, dala radšej výživnejšie jedlo, z ktorého budeš mať dobrý pocit, hoci zaň samozrejme zaplatíš o niečo viac. Stoj si zato, aby si si navarila dobrú večeru, aj keď bývaš len sama a nikto Ti nevyčíta, koľko peňazí míňaš mesačne na donášky. Stoj si zato, aby si si dopriala napríklad aj kvalitnejšie topánky, v ktorých sa Ti bude dobre chodiť namiesto siedmeho páru nekvalitných balerínok. Stoj si zato, aby si si bez výčitiek svedomia počas dovolenky rezervovala pokojne drahší hotel, ktorý má výborné recenzie ako ten lacný na ulici oproti, o ktorom všade píšu, že kvôli hluku z ulice sa v ňom nedá vyspať. Stoj si zato, aby si si aj na doma obliekla pekné oblečenie, hoci Ťa možno nikto nevidí. Ráta sa to však aj tak, pretože sa vidíš Ty. A ruku na srdce – cítiš sa doma lepšie v pohodlných bavlnených šatoch alebo radšej vo vyťahaných roztrhaných teplákoch? Ak si nevieš odpovedať, skús sa zamyslieť, či by si sa cítila vo svojom oblečení dobre, keby prišla nečakaná návšteva 😉

wellness-1021131_1920

Ak sa k sebe samej správame ako k človeku, ktorý je pre nás cenný, nie je to samozrejme výhradne otázka peňazí. Ide aj o každodennú starostlivosť, ktorú si venujeme. Napríklad 15 minútové cvičenie nás nestojí ani euro, no napriek tomu ho vynechávame. Rovnako to, aby sme si napríklad dali na tvár pleťovú masku. Zaberie nám to azda 5 minút čistého času, ale kedy ste si ju dali naposledy? A čo trebárs čítanie? Je (takmer) zdarma (hlavne ak obľubujete knižnice podobne ako ja), ale aj tak radšej dáme prednosť Netflixu.

Milá žena, je výsostne v Tvojich rukách, ako sa k sebe správaš 🙂 Držím Tebe i sebe palce, aby sme si jednoducho stáli zato a dívali sa na seba tak, že v sebe uvidíme cennú a vzácnu bytosť 😉 Ak sa budeme na seba pozerať takto, aj naše správanie k nám sa zmení 😉 Pozývam Ťa spolu so mnou na túto dobrodružnú cestu!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *