Nespútaný muž

Vôbec nie som odborníčkou na mužov. Už dlhšie mám však doma knihu, ktorej som sa akosi podvedome dlhšiu dobu oblúkom vyhýbala. Ani neviem prečo. Dnes som po knihe Divoký v srdci siahla a nevedela som sa od nej odtrhnúť. Zrazu sa mi začali otvárať oči a uvedomila som si, že tvrdenie o tom, že muž je bojovník a má divoké srdce, je pravdivé.

Veď sa len skúste opýtať vášho manžela či priateľa, aký je jeho obľúbený film. S veľkou pravdepodobnosťou vám povie niečo ako Statočné srdce či Zachráňte vojaka Ryana alebo Sedem statočných. Alebo sa ho opýtajte, kam by chcel ísť v lete na dovolenku. Určite vám nenavrhne sám od seba piesočnatú pláž, kde sa nedá robiť nič iné len sa opaľovať na slnku. Pravdepodobne bude chcieť ísť do hôr na turistiku alebo bude chcieť podniknúť nejaký iný zaujímavý, ale vôbec nie jednoduchý výlet. Muž chce cítiť rytmus zeme, preto ho to možno intuitívne ťahá do lesa, na kopce či vrchy, na dobrodružné splavy a snáď aj preto, sa vás už niekoľko rokov snaží márne presvedčiť o tom, že stanovačka v lese je vynikajúci nápad. Muž potrebuje mať niečo v rukách – kormidlo, volant, lano alebo aj obyčajnú lopatu.

Aj muži si kladú otázky. Dôležité otázky, kým majú byť, tiež hľadajú svoju dušu. Na rozdiel od žien, však tieto otázky neriešia siahodlhými telefonátmi alebo četovaním s kamarátkami. Potrebujú byť sami a prísť nato, kým sú a kým by sa chceli stať. Najčastejšie idú do lesa, von, do prírody (práve preto muži v bytoch často trpia a nevedia v nich vydržať). Osobne sa mi dokonca zdá, že muž je ten, ktorý chce bývať radšej v dome (žena za tým častokrát vidí len veľa upratovania), chce mať obrovskú záhradu, do ktorej sa môže ísť prejsť a ak to nie je reálne, tak popri byte túži mať aspoň záhradnú chatku, kde si môže oddýchnuť. Muža to do prírody prirodzene ťahá. Veď si len spomeňte, kto vás ako deti učil bicyklovať, plávať, kto vás ťahal na prechádzky do lesa? Vo väčšine prípadov to bol vždy otec.

Mnoho žien sa v dnešnej dobe pýta, kde sú skutoční muži a hovorí sa o kríze mužskosti. Ale za to, že sa muži zoženštili môže dnešná doba a trochu aj my. Muži prestávajú za ženu bojovať. (Načo by aj bojovali, keď sa dnes mnohé ženy núkajú samy a muž pritom nemusí ani pohnúť prstom). Všetci majú od mužov rôzne očakávania. Vo firme očakávajú uhladeného, oholeného a navoňaného mladíka v značkovom obleku a s koženým diárom. Muž, ktorý má plný zápisník povinností, termínov a najnovší iPhone k tomu. Kto chce vo firme pracovať, prispôsobí sa. Ženy očakávajú jemného, citlivého muža. Tak sa muž takým stáva, lebo nám chce spraviť radosť. Lopatu a lano mnoho mužov vymieňa za počítačovú myš, lebo to od nich čakáme. Divokosť v srdci muža zatvárame do klietky a zamykáme v malom byte. Niekedy nie je iné východisko. Ale dovoľme byť mužovi mužom. Ak on bude viac mužom, vy  budete viac ženou.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *