Naše „chladničkové“ pravidlá

Keď k nám ľudia prídu, častokrát sa čudujú nášmu zoznamu pripevnenému na chladničke. Niektorí naň reagujú so záujmom, iní ho úmyselne prehliadajú, ďalší nás poprosia o to, aby sme im ho preposlali. Keďže chladničkové dvere sú miestom, na ktoré sa často pozeráme, rozhodli sme sa pripevniť ho práve tam.

Máme na ňom naše vlastné pravidlá, nič zložité, len desať jednoduchých krokov, ktoré by nám mali pomôcť vytvoriť pre nás navzájom krajší a spokojnejší život.

Tu teda sú:

1.   Každý deň cvičiť

Nikto neočakáva, že budeme robiť zložitý fyzický pohyb. Pod pojmom cvičiť je totiž myslená aj prechádzka, či krátke zdvíhanie činiek. Jednoducho pohyb, ktorý vyváži naše sedenie a fyzickú nečinnosť a pomôže nám rozhýbať telo i ducha.

2.   Každý deň byť na čerstvom vzduchu

Ak ideme von, máme iné myšlienky. Nemá to však byť nákup v Auparku alebo prechádzanie sa po Obchodnej ulici, ale prechádzka po bližšom či vzdialenejšom okolí.

3.   Jesť veľa ovocia a zeleniny

Sme to, čo jeme. Sami viete posúdiť, ako sa cítite po zjedení vypraženého rezňa či plneného bravčového. Ja osobne sa cítim ťažká, neohybná, nevládna a posledná vec, na ktorú mám chuť, je vrátiť sa späť do práce. Ale ak si dáte ovocie či zeleninu, cítite sa ľahký, zároveň ste urobili niečo pre svoje zdravie a telo.

4.   Každý deň si niečo pekné prečítať

Som presvedčená o tom, že dobrá kniha dá človeku viac ako film, kino či reality show v televízii. Kniha vás môže mnoho naučiť, pomocou príbehov iných sa potom dokážete vžiť do druhých, naučí vás empatii, poradí vám a možno v nej aj nájdete odpovede na vlastné otázky.

5.   Učiť sa nové veci

Je zaujímavé a obohacujúce učiť sa nové veci. Či už je to o zvieratách alebo o iných kultúrach, o druhých krajinách, iných ľuďoch, o hudbe… Môžete tak rásť a ak sa učíte s niekým, tak rastiete spoločne, a to je veľká vec.

6.   Pracovať s láskou a radosťou

Je ideálne, keď človek robí to, čo ho baví. Ak má to šťastie, že jeho hobby a práca sa stretávajú v jednom. Potom je oveľa jednoduchšie pracovať s láskou a radosťou. Ak sa to nedeje, potom je potrebné buď zmeniť prístup alebo prácu samotnú.

7.   Aspoň raz za mesiac nezištne podporiť tých, ktorí to potrebujú

Je jedno, či ide o pomoc finančnú alebo sa rozhodnete venovať svoj čas niekomu druhému bez nároku na odmenu. Nemusíte chodiť ďaleko. Niekedy stačí iba trochu pootvoriť oči a uvidíte desiatky možností, kde všade sa dá pomôcť.

8.   Každý deň byť aspoň 10 minút ticho

Odpovede na otázky sa rodia v tichu. Rovnako aj veľké myšlienky sa rodia v tichu. Ak si doprajeme ticho, pozitívne to ovplyvní náš deň. Budeme pokojnejší, trpezlivejší, nebudeme takí uponáhľaní…

9.   Myslieť pozitívne

Je ľahké sťažovať sa. Je ľahké vyjadriť to, s čím nie sme spokojní. Skúsme sa však na veci pozerať pozitívne. S radosťou, optimizmom, hovoriť pozitívne, o sebe, k sebe a aj o druhých.

10.       Robiť veci spoločne

Nie je dôležité, či s vaším manželom/manželkou, partnerom/partnerkou lúštite krížovku alebo sa vyberiete na výlet. Dôležité je, že to robíte spolu. Skúste robiť denne aspoň jednu aktivitu spoločne a získate nový vietor do vášho vzťahu. Ideálne je, ak je to skutočne aktivita, teda spolu vynaložená námaha a nie pasívne sedenie pred obrazovkou.

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *