Manželstvo je in

Onedlho slávime s manželom naše ročné výročie. Možno si poviete: „Čo len môžete písať o manželstve, veď ste v ňom ešte nič poriadne nezažili. Len počkajte päť-šesť rokov a uvidíte, aké je naozaj.“

Azda máte pravdu, možno sú moje predstavy o manželstve trochu skreslené, možno ešte nemáme manželský stereotyp, ale napriek tomu si myslím, že manželstvo je krásne a že sa oplatí.

Dokonca aj vedecké výskumy potvrdzujú, že manželstvo predlžuje život. Niektoré zdroje uvádzajú, že mužom až o sedem rokov. Je úžasné mať po svojom boku niekoho, kto sa s vami delí o svoje radosti i starosti, niekoho, kto sa postaví na vašu stranu. Niekoho, kto vás učí mnohé veci. V jednej krásnej knihe (Láska a vojna) som čítala, že manželstvo je príval vody, ktorý Boh používa, aby z nás vytvoril milujúcejších ľudí.

Manželstvo nás učí zabúdať na seba, vyjsť zo seba a vidieť aj toho druhého. Je to aj o povznesení sa nad neuložené ponožky, či neumytý riad (nad to sa musia väčšinou povzniesť ženy). Muži sa zrejme budú musieť povzniesť nad to, ako je možné, že si žena nemá čo obliecť, hoci sa poličky v jej skrini prehýbajú a aj nad to, že ak zahlási: „Už len minútku, zlatko,“ väčšinou to znamená dobrú polhodinu. Aj o tom je manželstvo. Všetko toto však slúži práve nato, aby sme sa stávali lepšími, tolerantnejšími a trpezlivejšími ľuďmi.

O manželstvo sa treba starať. Ak je človek voči svojmu manželstvu nedbanlivý, onedlho príde nato, že už nemá o čo dbať. Neberte manželstvo na ľahkú váhu. Je veľkou chybou, ak sa začneme o svoje manželstvo starať až potom, keď nám prihára. Je trochu neskoro začať sa zaujímať o svojho manželského partnera, až keď má nejaké konkrétne nemalé problémy. Dá sa to prirovnať hazardovaniu so zdravím. Celé roky o svoje zdravie nedbáte, nezdravo sa stravujete, priberáte, ponocujete… Zrazu prídu zdravotné ťažkosti a vtedy si uvedomíte – hop, mal by som sa začať starať o svoje zdravie. Lenže potom už môže byť neskoro. Preto dbajme o svoje manželstvo, starajme sa oň, ako o rastlinu. Myslime na nášho manžela, manželku, vyjadrime mu/jej lásku. Manželstvo je ako kvet, potrebuje vodu nášho záujmu, slnko našej lásky a vzduch našej tolerancie a oddanosti.

2 Comments

Add Yours

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *