Pätnásť hodín týždenne

Pravdepodobne si asi kladiete otázku, čo označuje tento časový údaj. Nebudem vás napínať a rovno napíšem, že podľa odborníkov je to čas, ktorý by sme mali venovať nášmu partnerovi, prípadne partnerke. Zdá sa vám to veľa? Nuž, málo to nie je. Je to niečo vyše dvoch hodín denne, ale som presvedčená o tom, že stoja zato. Ak totiž človek prestane dbať o svoj vzťah (manželstvo), onedlho zistí, že už nie je o čo dbať.

Keď sme spolu chodili, ani náhodou nám nepripadalo veľa tráviť s milovanou osobou dve hodiny denne. Dokonca sa nám zdalo, že je to len krátko, že sme ani zďaleka nestihli to, čo sme mali na pláne. Snažili sme sa ju/ho čo najviac spoznať a dozvedieť sa všetko možné o tom druhom. Hľadali sme spoločné aktivity a snažili sme sa ich rozvíjať, pripadalo nám to úplne prirodzené. Možno aj dôležité.

Aj v manželstve je to nesmierne dôležité. Znovu objaviť alebo si pripomenúť, čo sme spolu robievali predtým, než sme sa zosobášili. Ako sme vtedy prežívali spoločný čas.

Do pätnástich hodín týždenne sa nepočíta to, že spolu bývate pod jednou strechou a zaryto na seba mlčíte. Do týchto pätnástich hodín sa počíta čas, ktorý venujete spoločným aktivitám. Avšak ani sem nespadá všetko. Nepočíta sa sem pozeranie televízie, spoločné mlčanie pri jedle alebo uspávanie dieťaťa. Do pätnástich hodín spadajú len tie aktivity, ktoré vám umožnia lepšie spoznať toho druhého. Môžu to byť spoločné raňajky, počas ktorých sa rozprávate. Prípadne hodina tenisu. Alebo spoločný tanec len tak v obývačke. Alebo spoločné čítanie knihy, lúštenie krížovky, hranie šachu, una alebo iných hier. Ide tu o to, aby to bola AKTIVITA, teda niečo, kde sme aktívni. Nielen pasívne konzumovanie správ či filmu. Veľmi vďačnou aktivitou je aj urobiť niečo spoločne pre iných. Napríklad ísť nezištne pomôcť ľuďom, ktorí to potrebujú.

Ak ste už veľmi dávno netrávili čas spolu s vaším manželom, manželkou, je vhodné pospomínať si na všetky tie veci, ktoré ste ako slobodní radi spolu robili. Bolo to bicyklovanie? Alebo člnkovanie? Alebo ste si radi čítali? Alebo ste radi spievali či hrali na hudobný nástroj? Ak ste nič z tohto už dávno spolu nerobili, je načase oprášiť to. Osvieži to vás samých i vaše manželstvo.

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *