Hra radosti

Keď som bola ešte dieťa, milovala som knihu o Pollyanne. Možno ju mnohí nepoznáte, ale je to príbeh o malom pehavom dievčatku, ktoré si o sebe myslelo, že nie je pekné  a žilo v chudobnej rodine. Mala iba otca, lebo jej mama zomrela. Tak ako všetky deti, aj ona sa tešila na Vianoce. Túžila po bábike a nevedela sa dočkať, kedy jej ju Ježiško prinesie. Počítala, koľkokrát sa ešte vyspí, kým nájde pod vianočným stromčekom vytúženú bábiku. Až nastal deň Vianoc.

Pollyanna nepochybovala o tom, že od Ježiška vytúženú bábiku dostane. Vo svojej detskej hlávke netušila, že darčeky kupujú rodičia. Jej otecko nemal peňazí nazvyš, dokonca jeho príjem nepokrýval ani nutné výdavky, a tak nemal dostatok peňazí, aby Pollyanne bábiku kúpil. Obaja boli odkázaní na milosrdenstvo a štedrosť charity, ktorá zásobovala darčekmi núdzne rodiny.

V obrovskom očakávaní Pollyanna pod vianočným stromčekom objavila balíček, ktorý bol určený pre ňu. So zatajeným dychom odtrhávala mašle a opatrene odstraňovala pekný baliaci papier. Keď sa zbavila výzdoby, držala v rukách jednu kartónovú škatuľu. „Bude to bábika!“ vykríkla radostne. Keď však škatuľu odbalila, namiesto bábiky sa tu nachádzali detské barličky. Asi všetci si dokážeme predstaviť to obrovské sklamanie. Dnešné deti by sa pravdepodobne hodili o zem a nariekali ostošesť. Pollyanna od toho tiež nemala ďaleko. A práve tu, pod vianočným stromčekom sa zrodila hra radosti.

„Môžem byť aspoň rada, že tieto barličky nepotrebujem a mám zdravé vlastné nohy,“ povedala otcovi, ktorý si utieral zaslzené oči. Čo je to teda tá spomínaná hra radosti? Spočíva v tom, že v každej situácii nájdeme niečo, čomu môžeme byť radi. Nie je to jednoduché, ale je to užitočné a mnohokrát aj zábavné.

Spomínam si, že ako dieťa som sa hrávala hru radosti a nič mi nebráni začať znova. Žiadna situácia nie je totiž taká zlá, ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať. Zmeškali ste spoj? Tak si vyberte, buď budete hromžiť, budete nervózny a netrpezlivý, budete nadávať na zlú dopravu a na neschopnosť tých, ktorí navrhujú cestovné poriadky alebo si poviete, že sa nič nestalo a môžete byť radi, že sa tú štvrťhodinku prejdete po meste? Zatelefonuje vám niekto a chce s vami urobiť prieskum? Buď budete nešťastný a protivný a vynadáte nič netušiacej milej dáme, alebo odpoviete na jej otázky a máte radosť z toho, že ste sa k niekomu milo zachovali? Máte veľa práce? Buď sa budete sťažovať a trápiť alebo budete mať radosť z toho, že máte čo robiť a uľahčujete život ľuďom okolo vás?

Mám pocit, že hra radosti ešte nikdy nebola aktuálnejšia.

 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *