Kráčajte za svojimi snami

Človek bez cieľa a bez smerovania svoj život len pasívne prežíva. Čaká na príležitosti, ktoré akosi neprichádzajú a verí tomu, že jedného dňa bude lepšie. Ráno sa mu nechce vstávať, lebo vie, že ho opäť čaká to isté, cesta do práce a práca, ktorá ho príliš nenapĺňa. Radšej si ani nekladie otázky o tom, či je vlastne šťastný, lebo odpoveď už ako keby poznal a nechcel si ju priznať.

Človek s víziou a snami tiež počíta s ťažkosťami, ale má smerovanie. Vie, čo by chcel dokázať, kam ísť a kadiaľ ísť. Vie, že mu úspech nespadne do lona a takéto zázraky ani nečaká. Za každým úspechom sa skrýva tvrdá práca a on je ochotný tvrdo pracovať.

Mať víziu a sen znamená, že dáme svojmu životu smerovanie, cestu. Najľahším spôsobom, ako zistiť víziu svojho života, je na niekoľko minút sa v tichosti zamyslieť nad tým, čo nás skutočne napĺňa, kde by sme chceli byť o niekoľko rokov. Aké veci nás bavia a ktoré by sme vedeli a chceli robiť s vášňou a láskou. Ďalšou pomôckou je napísať si svoje sny a ciele na papier. Môžete si založiť zošit svojich snov, prípadne nástenku svojich snov. Napíšte si svoje ciele a sny do počítača, do mobilu a ustavične na ne myslite. „Oprašujte“ si ich každé ráno. Každý deň si ich čítajte a to aj niekoľkokrát dookola. Každý nový deň si ujasnite svoje smerovanie a spomeňte si, čo chcete dokázať.

Možno máte veľmi veľa snov – napíšte si všetky a postupne začnite pracovať na ich realizácii. Možno máte jeden obrovský sen, ako napríklad založiť si firmu, či hlásiť správy v televízii. Rozdeľte si tieto ciele na menšie časti. Naštudujte si literatúru o chode firmy, či sa prihláste na kurz pre moderátorov. Nikdy sa však svojho cieľa nevzdávajte. Verte tomu, že sa vám to podarí a ono sa to skutočne podarí.

A ešte jedna dôležitá informácia – nikdy nedopusťte stav byť bez cieľa. Ak niekoľko rokov na niečom tvrdo pracujeme a potom sa dostaví úspech, cítime sa šťastní a naplnení. Ale po niekoľkých týždňoch môžeme upadnúť do depresie, že už nemáme kam smerovať. Nedovoľte tento stav. Aj keď dosiahnete niečo veľké, niečo, čo ste si vždy priali, stanovte si ďalšie ciele a takýmto spôsobom sa môžete ďalej rozvíjať.

photo credit: Cô dâu Angel.. via photopin (license)

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *