Hokaido – spojenec pre cievy

Tekvica hokaido sa stále viac objavuje na pultoch našich obchodov. Patrí do väčšej skupiny, kam zaraďujeme aj patizóny a cukety. Tekvicu veľkoplodú vraj poznali v Peru už 1200 rokov pred Kristom. Vo všeobecnosti platí, že je to veľmi ľahko stráviteľná zelenina.

Hokaidó aj tekvica všeobecne patrí medzi potravu s najnižším obsahom tuku a sodíka. Vyniká však množstvom betakaroténu a vysokým množstvom minerálov, ako je draslík a vápnik. Má aj prekvapujúci obsah rozpustnej vlákniny, čo jej umožňuje utíšiť hlad.

Všetky druhy tekvice pôsobia proti vysokému krvnému tlaku, močopudne a majú protirakovinové účinky. Sú teda veľmi vhodné  pri vysokom krvom tlaku, pri koronárnych chorobách, pri poruchách obličiek, pri problémoch so žalúdkom, ale aj ako prevencia rakoviny. Tekvica obsahuje tri najúčinnejšie látky rastlinného pôvodu, u ktorých sa dokázal protirakovinový účinok, a to je betakarotén, vitamín C a vláknina.

Ako pripraviť hokaidó tekvicu

1.       Pečenú – tekvica sa rozreže na menšie kusy a pečie sa v rúre do zlatohneda. Podáva sa s medom alebo v kombinácii s ovocím

2.       Varenú – tekvica sa používa do polievok alebo sa pridáva k dusenému mäsu

3.       Pyré – po uvarení sa tekvica zmixuje s mliekom. Môže sa ochutiť, najlepšie medom.

Nuž a na záver ešte recept na chutný tekvicový nákyp:

Suroviny: asi 1 kg tekvice, 100 g tvrdého syra, 4 dl sladkej smotany na šľahanie, 4 vajcia, 3 lyžice masla, mleté čierne korenie, soľ, tuk na vymastenie nádoby

Postup: Očistenú, ošúpanú a semien zbavenú tekvicu postrúhame nahrubo. Podusíme a zlejeme prebytočnú šťavu. Žĺtky vyšľaháme s maslom, pridáme postrúhaný syr a smotanu, primiešame podusenú tekvicu a vmiešame tuhý sneh z bielkov. Osolíme, okoreníme a dáme do tukom vymastenej nádoby. Pečieme v stredne vyhriatej rúre doružova.

Zdroj: Veľká zeleninová kuchárka, Pamplona-Roger: Zdravie a sila v potrave

 

1 Comment

Add Yours
  1. 1
    Receptik =)

    Hokaido Kolacik..
    potrebujeme:

    hokaido tekvicu
    detsku krupicu
    6 vajec
    …stvrtku masla
    trstinovy cukor (cca 3-4 hrste do cesta)
    2 vanilkove cukry
    trochu slahackovej smotany

    Hokaido tekvicu umyjeme, nakrajame na kocky a dame varit na cca 10 minut. Do vody pridame asi 1 polievkovu lyzicu cukru
    Uvarenu tekvicu zlejeme a nechame vychladnut.

    Oddelime si biela od zltkov. Z bielkov vyslahame tuhy sneh, zltka vymiesame do peny s cukrom – ja nedavam vsetky zltka – ked robim zo 6 vajec, tak dam 3 zltka psikom a pouzijem len 3, ale to uz je na vas, ako sa rozhodnete..ja mam doma sportovca a tomu ide hlavne o bielka 🙂

    Vychladnutu tekvicu bud roztlacime vidlickou, alebo rozmixujeme mixerom, to necham na vas.. moj manzel napriklad miluje najst v kolacikoch kusky sladkej tekvice 🙂

    Do rozmixovanej tekvice pridame vanilkove cukry, nastruhanu stvrtku z velkeho masla, zltka vymiesane do peny a trosku slahackovej smotany na zjemnenie chuti…ja davam asi stvrtku tej malej krabicky..v kazdom pripade to neprehanajte a radsej potom dolejte, akoby ste dali vela 🙂 ..poriadne zamiesajte..stale ochutnavajte a pridavajte cukru kolko chcete 🙂 aby to bolo dobre sladucke..

    A mozme zacat prisypat krupicu. Pridajte jej tolko, aby cesto nebolo riedke, ale cca tak, ako ked robite cookies, mokre cesto. Nie tuhe..

    Ked mame vmiesanu krupicu, pridame po velkych lyziciach sneh a veeelmi jemne zapracujeme, nech je cesto jemne a nadychane. Ja som naposledy pridala aj oprazene lieskove oriesky do cesta a bolo to super..fantazii sa medze nekladu.

    ked sa vam zda cesto riedke, prisypte krupicu, ked huste, dajte trosku smotany, malo sladke, cukor 🙂 v tomto stadiu mi vzdy zmizne asi stvrt cesta, lebo moj uzasny manzel pobehuje s polievkovou lyzicou a ujedaaaa :)))))

    Ruru si vyhrejte na 200 stupnov, mozete piect v kosickoch, alebo forme na muffiny, netreba ale zabudnut, ze zaklad tvori velke mnozstvo tekvice a teda upeceny kolacik bude trochu mokrejsi, ako klasicky muffin, alebo cookiesky..

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *