Podceňované strukoviny

 Aj vy si spomínate na tú vynikajúcu fazuľovú polievku, akú dokázala uvariť len vaša mama, či stará mama? Či už nakyslo alebo s klobásou. Alebo na výbornú šošovicu, ktorá bola na stole nielen na Vianoce? Naši predkovia  radi siahali po strukovinách a veru aj vedeli prečo.

Strukoviny znižjú riziko srdcových chorôb a stabilizujú hladinu cukru v krvi. To však ani zďaleka nie je všetko. Pomáhajú predchádzať anémii alebo ju priamo liečia a sú významným zdrojom draslíka a kyseliny listovej, ktorá je veľmi vhodná predovšetkým pre tehotné ženy, ale aj pre tie, ktoré otehotnieť plánujú.

Strukoviny pomáhajú znižovať i hladinu cholesterolu v krvi. Jeden výskum v USA túto teóriu výrazne potvrdil. Muži, ktorí mali vysokú hladinu cholesterolu, mali počas troch týždňov dodržiavať stanovenú diétu a potom ďalšie tri týždne konzumovať 115 gramov fazule. Výsledky boli veľmi priaznivé. Zaznamenal sa pokles krvného cholesterolu cca o 19% a zlý cholesterol klesol približne o 24%.

Väčšina strukovín obsahuje také množstvo železa, že dokáže konkurovať i bielemu mäsu a rybám. Okrem týchto výhod majú strukoviny aj vysoký podiel rozpustnej vlákniny.

Strukoviny sa začali v poslednej dobe výrazne  prehliadať. Väčšina ľudí pri príprave jedál uprednostňuje  pohodlie, a tak sa strukoviny dostali na vedľajšiu koľaj. Predsa len je časovo náročnejšie uvariť  fazuľovú polievku  alebo šošovicový prívarok ako opražiť rybie filé. Pre všetkých tých, ktorí by sa však výhod strukovín vzdať nechceli, ale nemajú toľko času na ich prípravu, ponúkam riešenie. Je to polená červená šošovica. Dostať ju kúpiť v biopredajniach, ale aj vo väčších sieťach potravín. Nemusí sa vopred namáčať a stačí ju variť len 20 minút. Dajú sa z nej pripravovať polievky, šaláty, prílohy, ale aj kaše. Po dlhšom varení sa totiž rozvarí a zmení sa na pyré. Obed z nej je hotový za polhodinu a je navyše aj zdravý.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *