Dobrá rada do života

Nedávno som mala obdobie, kedy sa mi zdalo, že môj vlastný život mi  iba nejako preteká pomedzi prsty a ja sa naň len z diaľky dívam. Bola som absolútne pohltená povinnosťami a zdalo sa mi, že som len akousi pasívnou súčasťou jedného veľkého kolotoča. Môj osobný kolotoč pozostával z chodenia do práce, varenia, nakupovania a upratovania. Zdalo sa mi, že nemám čas na nič, ani na spoločné chvíle s manželom, so starými priateľkami a už vôbec nie na cvičenie alebo čítanie knihy. Ubíjalo ma to. Dokonca až tak, že som sa rozhodla povedať o tom manželovi. A veru som dobre urobila.

Hovorí sa, že ženy hovoria len preto, lebo chcú byť vypočuté a nepotrebujú  žiadnu radu, len sa túžia vyrozprávať. Ani ja som si žiadnu radu nepýtala, no jednu som dostala. A dovolím si tvrdiť, že to bola jedna z najlepších v celom mojom živote.

„Rob veci čo najlepšie,“ povedal mi manžel. V duchu som zapremýšľala a povedala som si, že ma azda dobre nepočúval. Veď čo to má spoločné s tým, že mám pocit, že môj vlastný život  okolo mňa len nejako beží? Zdalo sa mi, že vôbec nič. Manžel však pokračoval vo vysvetľovaní. „ Keď pracuješ, mysli na to, aby si svoju prácu urobila čo najlepšie. Snaž sa urobiť ju najlepšie, ako dokážeš. Ak to takto budeš robiť, nebudeš nič ľutovať.“ Zapáčilo sa mi to. V tejto myšlienke je kus pravdy.

„Alebo keď budeš variť, snaž sa variť najlepšie, ako vieš. Dochuť jedlo najlepšie, ako sa ti zdá. Ak upratuješ, nerob veci povrchne. Snaž sa ich robiť najlepšie, poctivo. Umy dlážku nielen naoko, ale dôkladne. Keď sa s niekým rozprávaš, rob to najlepšie, ako vieš. Vnímaj toho druhého, počúvaj ho naplno a správaj sa k nemu najlepšie, ako vieš…“

Táto myšlienka je úžasná. Jednoducho mi nedovolí, aby som svoj život odflákla, dokonca mi nedovolí, aby som odflákla pracovný deň, či stretnutie s druhým. Každé ráno a aj počas dňa sa k nej vraciam. Je to silná veta, ktorá mi dodáva energiu robiť všetko tak dobre, ako sa len dá. Vďaka nej som prítomná pri činnosti, ktorú robím, nedovolí mi zaspať na vavrínoch alebo preradiť na nižší stupeň. Ak budem robiť všetko najlepšie, ako viem, myslím, že môj život bude naplnený, spokojný a šťastný. Pretože naplnený, spokojný a šťastný život sa skladá z naplnených, spokojných a šťastných okamihov.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *