Tisíc slov

Predstavte si, že by ste mali k dispozícii tisíc slov. Len tisíc slov, ktoré by ste v živote mohli povedať. Je to veľa alebo málo? Alebo si skúste predstaviť trochu reálnejší scenár, trebárs tisíc slov za týždeň. Čo poviete?

V čase skratkovej komunikácie, kde sa ľúbim ťa skracuje na LT a mám ťa rád na MTR sa môže niekomu zdať, že je to aj viac než dosť. Keď si k tomu pripočítame virtuálnu komunikáciu na internete, tak niektorým sa hádam pripadá, že slová ani nepotrebujeme a úplne si vystačíme s klávesnicou na počítači či písmenkami na mobile.

Napriek tomu, predstavte si, že by ste mali tisíc slov, čo by ste s nimi urobili? Ja by som si to asi dobre zvážila. Povedať vetu, „moja susedka je úplne nemožná a nedá sa s ňou vychádzať“ je strata jedenástich slov a vypovedanie úplne zbytočnej informácie. Ublížite ňou nielen neprítomnej susedke, ale aj sebe samému. A takto to je vlastne s každou negatívnou informáciou, ktorú pustíme do sveta. Keď si odmyslíme pretriasanie správ, ohováranie, klebetenie, šírenie negatívnych informácii, zrazu sa mnohým prudko zúži okruh toho, o čom je vlastne ešte možné hovoriť.

Keby som mala tisíc slov, chcela by som ich využiť čo najlepšie. Poďakovať sa rodičom za ich staroslivosť a lásku, vyjadriť z hĺbky srdca svoju lásku manželovi, povedať sestre, že si ju vážim a mám rada, porozprávať sa s bratom o bežných veciach v živote, oceniť mnohých iných ľudí, ktorí si to zaslúžia. Nešetrila by som pochvalami a chválami, povzbudením a dobrými správami. Zato by som sa snažila obmedziť sťažnosti, ohováranie, klebety a rozprávanie o ničom.

Vo filmoch ,ktoré som videla ma často prekvapí, že pochvaly, vyznania lásky a ocenenia, si ľudia nechávajú až na koniec. Na koniec filmu alebo v tom horšom prípade na koniec života. Prečo? Máme k dispozícii kopu slov, nemusíme sa obmedzovať, prečo nepovedať to podstatné hoci aj teraz a nečakť s tým na prelomovú situáciu? Nestačí, keď niekto tuší, že ho máte radi, dajte mu o tom vedieť. Rovnako je málo, ak si učiteľ o študentovi myslí, že má talent, ale nikdy mu to z dôvodu „vyššej autority“ nepovie. Z dobrých slov sa dá žiť dlho, niekedy dokonca aj celý život.

PS. K napísaniu článku ma inšpiroval film Tisíc slov

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *