Nik nie je šťastný, ak sa sám nepovažuje za šťastného

Definícií šťastia sú stovky, ba možno povedať aj tisíce. A kritériá na hodnotenie toho, či je niekto šťastný alebo nie, sú tiež rozličné. Mne sa napríklad môže zdať, že Karolína je šťastná žena, pretože je vydatá, má dve krásne deti, dom a peňazí toľko, že môžu chodiť každý rok na dve dovolenky. Ale Karolína možno vôbec nie je šťastná, hoci spĺňa všetky „vonkajšie kritériá“ šťastia. Možno ju trápi, že manželstvo neklape  tak, ako by malo alebo že dom je príliš veľký a nestíha ho upratovať… To ma priviedlo k myšlienke, že nik nie je šťastný, ak sa sám nepovažuje za šťastného.

A s tým súvisí aj druhá vec. Správaj sa tak, ako sa chceš cítiť. Chceš sa cítiť radostne? Tak buď radostný, aj keď vonku prší, fúka vietor alebo si na niekoho nahnevaný. Chceš sa cítiť šťastne? Tak buď vďačný, spokojný s tým, čo máš a nepozeraj po tom, čo má iný, skrátka buď šťastný. Vždy bude niekto, kto ťa bude v niečom prevyšovať, kto bude mať niečoho viac, kto bude v nejakej oblasti lepší. Šťastie nie je stav, ktorý človek dosiahne, až keď bude niečo mať. Je to stav, ktorý môže byť hneď a nie je závislý ani od vonkajších úspechov. Šťastie je niečo ako stav srdca.

Ak chceš mať pokojnú a radostnú náladu, odveď svoje myšlienky od vecí, ktoré ťa hnevajú alebo rozčuľujú. Povznes sa nad ufrflaných kolegov, na namosúrených kamarátov či večne nespokojnú priateľku, ktorá by sa hádam neuspokojila ani vtedy, keby jej niekto zniesol modré z neba. A pozri sa na veci z tej lepšej stránky.

Je ľahké prepadnúť negativite. Poznáte to? Manžel umyje riad. Mňa to síce poteší, poďakujem sa mu a jedným dychom sa ho hneď spýtam, či ho nemohol aj utrieť. Čo myslíte, ako to bude nabudúce? Umyje ho aj utrie alebo si radšej povie, že to nechá tak, lebo čokoľvek spraví, aj tak to nebude dobré? Ja by som stavila na tú druhú možnosť.

Alebo iný bežný príklad. Idete v dobrej nádeji nakúpiť. Prinesiete si domov víťazoslávne váš nákup a tak trochu očakávate pochvalu od toho druhého, že ste ho odbremenili. On sa síce poteší, povykladá nákup a vzápätí sa spýta, či ste teda nemohli kúpiť už aj vajíčka, keď ste merali do obchodu takú dlhú cestu. A je po dobrom pocite… A teraz opačný scenár. Pozerať sa na veci z lepšej stránky. Usmejete sa a poviete, že ďakujete za nákup, že vám to veľmi pomohlo a urobilo obrovskú radosť, že nemusíte ísť nakupovať vy? No čo je lepšie?

Nebuďme  tí ľudia, ktorých nepoteší nič a na všetkom hľadajú len negatíva. Rozhodnite sa pre druhú možnosť, považujte sa za šťastného už teraz a zameriavajte sa na krásne veci okolo nás.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *