Výchova naruby

„Pssst, ticho, lebo Karolínka chce niečo povedať,“ preruší debatu Karolínkina mama. Ostatní sa zmätene poobzerajú okolo seba a pre istotu radšej stíchnu, aby nespôsobili zbytočný rozruch. Karolínka povie básničku a všetci jej zatlieskajú. Veď áno, bolo to pekné a roztomilé. Po pár minútach debata pokračuje a Karolínka si znova žiada ticho, lebo tentokrát nakreslila obrázok. Je pekný, tak ako všetky obrázky, ktoré nakreslia deti. Po krátkej prestávke sa rozhodne zaspievať pesničku a to sa už zapínajú kamery, fotoaparáty a nakrúcajú sa videá na mobily. Páči sa mi podporovať kreativitu detí, dokonca som toho veľkou zástankyňou, ale zdá sa mi, že na tomto nie je niečo v poriadku.

Rodičia aportujú deťom hračky podľa ich najbláznivejších želaní, rozhovor dospelých v prítomnosti niektorých detí nie je skrátka možný, deti nedokážu obsedieť na mieste ani polhodiny, neustále potrebujú nové a nové podnety, lebo ich nič nebaví. Mnoho detí vyrastá v presvedčení, že celý svet sa točí okolo nich. Ono sa však niet čomu čudovať, pretože to mnohokrát tak aj skutočne funguje. Napríklad v Rakúsku sa vraj majú v škôlkach zriadiť kaviarne. Zdôvodňuje sa to ako podpora individuality dieťaťa. Každé dieťa je predsa hladné a smädné v inom čase. Malé dievčatká si vyberajú oblečenie do škôlky a niekoľkokrát denne sa prezliekajú. Aj to vraj podporuje ich individualitu. Rodičia pyšne ukazujú, ako sa ich dieťa dokáže hrať s mobilom rodiča a sú pyšní, že ich dieťa je také technicky zručné. Deti si vyberajú, čo si prosia na obed alebo na večeru. Môžu si vyberať darčeky z letákov obchodných domov. Rodičia im poslušne nakúpia to, čo si dieťa vyberie. A ak by si to rodičia nemohli dovoliť, je tu stále mnoho príbuzných, ktorí s tým ochotne pomôžu.

Detský psychiater Michael Winterhoff hovorí, že dnes vychovávame generáciu narcistov a egomanov. Je to tvrdé, ale ja s ním súhlasím. Spomeňme si na naše detstvo. Nič nám nechýbalo, ale napriek tomu nám rodičia nekúpili všetko, čo sme si z rozmaru zažiadali. A ja som im zato vďačná. Nemohla som si vyberať, čo budem jesť, rozhodli o tom za mňa. Ale ja im to kvitujem, lebo keby to bolo na mne, iste by to nedopadlo najlepšie. Nemala som ani jednu značkovú vec a moja skriňa sa neprehýbala oblečením. Napriek tomuto všetkému bolo moje detstvo šťastné.

PS. som rada, že aj dnes existujú rodičia, ktorí berú výchovu vážne a vychovávajú deti, ktoré vidia aj ostatných, nielen seba.

 

 

1 Comment

Add Yours
  1. 1
    Gabi

    Presne. Mottom mnohých dnešných “moderných rodičov” je, že chcú byť deťom v prvom rade kamarátom, nie autoritou. Je to jednoduchšie. Kamarát nepreberá toľkú zodpovednosť za druhého kamaráta ako rodič za dieťa. Na kamaráta nie sú kladené také nároky ako na rodiča. Kamarát ľahko a rád posúva hranice, len aby bolo dieťaťu dobre. Kamarát dopraje, veď komu inému viac a radšej, než svojmu dieťaťu – kamarátovi? Neviem, mýlim sa, ak za tým kamarátstvom vnímam najmä pohodlnosť a zbavovanie sa zodpovednosti?
    Prikladám skopírovaný článok českej učiteľky, ktorý ma začiatkom novembra veľmi oslovil:
    “Dle zástupce ombudsmana je nepřípustné nutit děti ve školce k polednímu odpočinku. Taky si myslím, že bychom děti neměli nutit jíst to, co nechtějí, neměli bychom je nutit chodit v bačkorách, nosit čepice, pít vodu, zdravit, chodit na záchod, smrkat, děkovat, hýbat se, čistit si zuby, uklízet, chodit spát večer …
    Mám ve svém okolí pár roztomilých dětiček, které se projevují jako neskuteční “smradi”. Ty děti nejsou ani postižené, ani nemocné, netrpí ani žádnou poruchou. Poruchou trpí jejich rodiče a to POHODLNOSTÍ. Rodičovství je dřina. Naučit dítě chodit na nočník, jíst mrkev, zavázat si boty, utřít zadek, uklidit kostky, pozdravit když někam vejdu, respektovat autority, neskákat do silnice, netřískat kolem, nemlátit do dětí, učitelek, maminky …
    Ano, vídám děti, které kopnou do své mámy. Řeknou né a hodí čepici na zem. Ještě si na ni dupnou. Potřebovali by pár na zadek. Ale ne ty děti, jejich rodiče.
    Taky vídám děti v restauracích. Lítají po place, vrážejí do obsluhy, kradou brčka … Jejich rodiče sedí u stolu a nevšímají si jich, protože děti se vyvíjejí … Já osobně si myslím, že děti by se lépe rozvíjely v lese nebo dětském koutku a nebo tím, že by si k jídlu a pití v restauraci klidně sedly, ale nejspíš se mýlím …
    Ne, nemýlím se. Dítě nejdřív potřebuje lásku a péči. První měsíce je nejdůležitější dítě mazlit, dotýkat se ho, krmit a přebalovat … Dítě se musí cítit bezpečně a milované. Postupně nastupuje řád a pravidla. Nemluvím o něčem striktním a neměnném. Mluvím o normálních pravidlech, které umožní dítěti rozvoj. Po obědě se odpočívá. Když venku prší, vezmeme si gumáky a pláštěnku. V gumákách můžem skákat do kaluží … V sandálích to dělat nesmíš … Často je jednodušší dítěti vyhovět. Ustoupit mu. Naše ústupky obhajujeme řečmi o vyvíjení, o samostatnosti, o osobnostech … Z dětí, které nemají mantinely, které nic nemusí a všechno smějí, vyrostou nevyrovnané osobnosti. Nebudou si v dospělosti vědět rady. Ono je roztomilé, když po Vás dvouletý chlapeček hodí hrnek, protože se mu nelíbíte. Méně roztomilý je čtrnáctiletý kluk, který udělá to samé.
    Setkala jsem se s názorem, že ve školce ” ho” vychovají. A ve škole mu ukážou. To, co nezvládli rodiče, mají zvládnout učiteky. A já, jako rodič, půjdu na schůzku a budu jejich práci kritizovat, protože já bych to dělala přece lépe, no ne?
    Co si pamatuju, ve školce se odpočívalo vždycky. Lehnout si do postýlky, poslechnout si pohádku a odpočinout si, žádnému dítěti neublíží. Ani neutrpí jeho individualita, nanejvíš ego rodičů. Pro ty rodiče, kteří mají s odpočikem dětí problémy mám jedno ujištění: přijde doba, kdy vaše zlatíčka nebudete moct dostat z postele. Jejich individualitu nebude respektovat (například) učitel chemie, který bude vyžadovat, aby na odpoledním vyučování nespaly. A věřte mi, že když v sobotu budete budit roztomilého puberťáka k obědu a on nebude chtít vstávat, protože se vyvíjí a má nárok na individuální aktivitu, budete mít chuť poslat ho někam na vojenský výcvik.
    Ale možná, že už bude pozdě a dřív pošle někam on vás …”

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *