Martina Jančeková – Každý deň ďakujem za svoju rodinu

Nie je to tak dávno, čo som na obrazovke RTVS objavila reláciu Svet v obrazoch. Veľmi sa mi zapáčila, konečne program, ktorý poučí, inšpiruje a ako bonus ho moderuje sympatická Martina Jančeková. Prečítajte si krátky rozhovor s tou zaujímavou ženou.

 1. Máte zaujímavú prácu, moderujete krásnu reláciu Svet v obrazoch. Čo Vám táto práca dáva?

 Reláciu Svet v obrazoch nielen moderujem, to je len taká čerešnička na torte, ale celú ju pripravujem. Dramaturgicky, redaktorsky aj technicky …Reportáže si hľadám, prekladám, tvorím a píšem texty, strihám obrazový materiál a vo finále aj moderujem. Je to každý týždeň drobná denná práca, ktorej výsledok vidieť v nedeľu na obrazovke. Je to tvorivé, neustále sa meniace, nové a dynamické – aspoň takto to vnímam ja a dúfam,že aj diváci.

 2. Ako ste sa k moderovaniu v televízii dostali? Bola to Vaša túžba od detstva alebo čím ste chceli byť ako malé dievčatko?

 Nebol to môj detský sen Od malička som chcela byť lekárkou, odísť do Afriky a tam pracovať. Ako doktor Albert Schweitzer – jeho životopis som prečítala snáď sto krát. Ale život to priniesol inak – prijali ma na štúdium žurnalistiky, čo vtedy bol ešte pomerne “exotický” odbor, počas štúdia som bola na stáži v USA a Taliansku v televízii RAI, a skončila som v STV. Nič by som na tom nemenila:)

 3. O práci moderovať v televízii iste sníva mnoho mladých dievčat a žien. Existuje nejaké univerzálne odporúčanie, ktoré by ste im dali?

Tak na toto naozaj nemám žiadne know how, keďže som o tejto práci nesnívala, ale možno len toľko, že nie sú až také dôležité dokonalé vlasy alebo make up, ale esprit, iskra, charizma, jednoducho to, čo z človeka vyžaruje …ak je človek šťastný vo svojom vnútri, vidieť to aj cez kameru…

 4. Kde zháňate témy na reportáže, ktoré sa objavujú vo Svete v obrazoch? Inšpirovali Vás niektoré reportáže až natoľko, že ste niektoré miesta navštívili?

 Témy do relácie sú jednak zo zahraničných agentúr -ale aj z okolitých krajín. U mňa sa to tak prelína – občas sa stane, že navštívim niečo, miesto alebo krajinu a poviem si – tu by som mala nakrútiť reportáž, toto chcem ukázať. A inokedy zase vysielam príspevok od kolegov alebo z agentúr, ktorý mňa inšpiruje a potom “nútim” celú moju rodinu vycestovať a obzrieť si to Naposledy napríklad kolega Rado Kondrlík robil krásnu reportáž z Viedne, kde práve otvorili unikátnu výstavu o vesmíre. No tak sme tam s deťmi o týždeň vyrazili 🙂

 5. Hovorí sa, že všade dobre, doma najlepšie. Ste veľkou cestovateľkou alebo pravidelne oddychujete na Slovensku? Máte radšej hory alebo more?

 Som veľká cestovateľka – napokon, je to spojené s mojou prácou. Aj ako študentka, aj ako redaktorka zahraničného spravodajstva som precestovala takmer celý svet – južnú Áziu, Filipíny, Ameriku, kus Afriky. A zostalo mi to dodnes – veľa cestujeme aj ako rodina, s deťmi, hoci na kratšie trasy, víkendy v okolitých krajinách. A pokiaľ ide o obľúbené miesta, milujem Európu a jej zákutia, exotika ma neláka. Mám rada staré mestá a ich atmosféru, zapadnuté uličky, útulné kaviarne, umelcov na námestiach, vôňu letného večera a vôňu mora. Áno, more mám veľmi rada, aj tieto južanské kraje, ľudia tam sú otvorenejší a vedia sa tešiť zo života.

 6. Ktoré sú Vaše obľúbené miesta na svete? A kam by ste sa ešte chceli pozrieť?

 Obľúbené miesta – tu kúsok v Rakúsku údolie Wachau a dedinka Durnstein s hradom, kde vraj väznili kráľa Richarda Levie srdce. To je najmä na jar balzam na dušu. Ale mám rada aj Viedeň, kam si občas len tak s manželom vyrazíme na kávu vo dvojici. A potom Taliansko – milujem kraj Umbrie a Perugie.

 7. Akú úlohu má pre Vás rodina? Prezraďte nám niečo o tej Vašej.

 Rodina, hm, to je všetko, čo mám, celý môj život a moje zhmotnené šťastie. Manžel a dve deti, ktoré ešte stále beriem ako obrovský dar z neba a nikdy za ne neprestanem ďakovať. Martin má 11 a Ella takmer 10. Celý môj život sa točí okolo nich, to pozná každá mama , všetko sa im prispôsobuje, ale tak to má byť.

 8. Čo rada robíte, keď práve nie ste v práci? Ako trávite voľné víkendy?

 Voľné víkendy a vlastne všetok voľný čas trávime s deťmi – cez víkendy je priestor na výlety, múzeá, alebo na šport. Občas trávime víkend v Prahe alebo Budapešti, kde je dosť atrakcií aj pre deti. A ak práve necestujeme, tak varím a pečiem, to je taký môj relax.

 9. O čom snívate? Aké sú Vaše sny a túžby?

Moje sny už asi nie sú moje, sú o deťoch. Aby boli zdravé a šťastné, aby sa im v živote darilo, aby mali okolo seba dobrých ľudí a aby sa im vyhýbali sklamania. 

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *