Dachstein – ľadovec, ktorý v lete osvieži

Nápad vybrať sa na Dachstein sa zrodil v našich hlavách krátko po tom, ako sme v televíznej relácii Svet v obrazoch videli odtiaľ jednu zaujímavú reportáž. Bola o visutom moste na tomto ľadovci, ktorý má dlžku cca 100 metrov. Keď sme ho videli v televízii, hneď sme vedeli, že chceme vidieť naživo.

Náš nápad sme si nechali poctivo „odležať“ v hlavách a na Dachstein sme sa vydali o niekoľko mesiacov neskôr. Čakali sme totiž na leto a na vyššie teploty, aby sme si tento výlet mohli spojiť i s ďalšími atrakciami v okolí. Dostali sme tip na skvelé ubytovanie, v rámci ktorého sme mali zadarmo aj letnú kartu. Presne z tohto dôvodu sme nemuseli platiť lístok na lanovku, ktorý stál slušných 31 € pre jedného. Potešilo nás to, pretože sme celkom dosť ušetrili.

 

Na stanicu lanovky sme prišli medzi prvými. Celkovo sa veľmi radi vyhneme davom turistov a obľubujeme, keď sa nemusíme tlačiť v rade či vystávať dlhé rady pri okienkach. Vyviezli sme sa hore poloprázdnou lanovkou, bol to veľmi pekný zážitok a tie výhľady!

Na Dachsteine nás privítal kopec snehu a pomerne dosť lyžiarov, ktorí napriek letu (ktoré však tu hore nebolo citeľné) veselo lyžovali. Mimochodom, Dachstein leží vo výške 2995 metrov nad morom, takže po lete tu hore nebolo ani stopy.

Dokonca sme si užili ten luxus, že sme sa po visutom moste mohli prejsť úplne sami. Bol to krásny zážitok. Očakávala som, že sa budem báť, ale ani mi to v tej chvíli nenapadlo. Jediná príležitosť, kedy som zneistela bolo, keď sa na most išli neskôr prejsť aj ďalší ľudia. Vibrácie a jemné trasenie, keď zrazu cítite, že na moste nie ste sami, akurát to bol taký mierny podnet pre strach. Ale nebolo to nič hrozné 🙂

Most vraj stavali 6 mesiacov a po 14 schodoch sa dostanete aj na vyhliadkovú plošinu. Na internete nájdete informácie, že kto sa na ňu odváži vstúpiť, musí mať nervy z ocele, ale ja som sa na svoje vlastné prekvapenie vôbec nebála 🙂

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *