Zamerať sa na vzťahy

inšpirácia 203Nedávno som na našom facebooku https://www.facebook.com/mojspokojnyzivot pridala príspevok presne o tom, že na čo sa v našom živote zameriame, to rastie. Platí to na všetko – aj na to pozitívne, aj na to negatívne. Ak sa zameriame na sťažnosti, obavy, strachy, budú pribúdať, rásť, budeme ich vidieť stále viac a viac. Ak sa zameriame na kariéru, tiež porastie. Ak sa zameriame na svoje zdravie, je veľmi pravdepodobné, že sa budeme zdravšie stravovať, jesť viac zeleniny, pravidelne sa hýbať. Nuž a nášmu zdraviu to len a len prospeje a výsledky na seba nenechajú dlho čakať.

Ak si aj vy milujete dávať ciele tak ako ja, určite ste už na niektoré oblasti vo svojom živote zameraný a intenzívne na nich pracujete. Verím, že sa vám ukazujú prvé výsledky 🙂

Na čo však ľudia často zabúdajú, sú práve vzťahy. Mnohokrát si uvedomím, že som na niečo taká zameraná, že vzťahy ako keby išli bokom. Nuž a čomu nevenujeme pozornosť, to upadá. Mnoho ľudí prirovnáva medziľudské, rodinné a partnerské vzťahy ku kvetom. Ak sa o kvet v črepníku pravidelne nestaráte, zahynie. Treba ho pravidelne polievať, možno aj hnojiť a ak kvety milujete, iste sa im aj pravidelne prihovárate.

daisy-712892_1920

V jednom filme, ktorý som videla cez víkend som počula krásnu myšlienku: „To, čo robíš, je jedna strana mince, ale to s kým to môžeš zdieľať je oveľa dôležitejšie.“ Človek je tvor spoločenský a aj keby dosiahol všetky kariérne ciele, nasporil by si sumu, po ktorej túži, alebo by precestoval celý svet, ale jeho vzťahy by chradli, dovolím si tvrdiť, že by nebol úplne šťastný.

Ak hovorím o vzťahoch, nemám na mysli len tie partnerské, ale aj tie priateľské, rodinné, súrodenecké, dokonca aj pracovné.

Ako sa teda dá zamerať na vzťahy? Skúsim vám spísať niekoľko tipov, ktoré fungujú mne osobne a snažím sa ich začleňovať do svojho života:

Zaujímať sa o toho druhého – klásť druhému otázky, pýtať sa ho, čim žije. (Andy Winson tvrdí, že sa nemáme ľudí pýtať, ako sa majú, lebo na túto otázku sme sa už naučili odpovedať, ale máme sa ich pýtať, ako sa cítia – nad týmto sa musia trochu zamyslieť 😉

Spoločné aktivity – ísť si spolu sadnúť na zákusok, spoločne sa poprechádzať, spolu si niečo prečítať, zorganizovať piknik pre celú rodinu, vybrať sa spoločne na chatu…

Vyhradiť si tzv. rodinný deň – deň, kedy si nedávam žiadne pracovné stretnutia, neostávam dlho v práci a tento deň sa zamerať na zážitky so svojimi drahými. Začať napríklad spoločným olovrantom alebo vziať deti na zmrzlinu, ísť si spolu zabehať do parku, prejsť sa spolu po meste…

Spoločné jedlo – kde sa budujú vzťahy? Na rôznych miestach, ale aj pri stole, pri spoločnom jedle. Začleniť do svojho nabitého rozvrhu aspoň jedno spoločné jedlo denne.

Venovať sa spolu nejakej záľube – hľadanie kešiek v prírode, turistika, čítanie, cvičenie, zdravé jedlo, záhrada, bylinky, cestovanie… Od tých druhých sa môžeme toľko naučiť.

A to je aj poslaním vzťahov – spraviť z nás človeka, akým sa máme stať 🙂

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *