5 tipov, aby nás upratovanie nebolelo

Premýšľali ste niekedy o tom, že neporiadok okolo vás môže zabraňovať vášmu úspechu, vašej koncentrácii, sústredenosti? Schválne, urobme si malý test 🙂 Pozrite sa na tento obrázok:

home-office-438386_1920

Čo vidíte? Ako sa pri ňom cítite? Ja sa cítim, ako keby ma lákal sadnúť si za stôl a tvoriť. Žiadne zbytočnosti, žiadne veci navyše, všetko potrebné a navyše podporujúce tvorivú atmosféru.

Môžeme prejsť na druhý obrázok. Ako sa cítite pri pohľade naň?

bookkeeper-1016299_1920

Neviem ako vy, ale ja cítim nepokoj, nesústredenosť a možno aj trochu stres. Je tu priveľa vecí, ktoré sú nedokončené, ktoré mi pripomínajú, čo mám urobiť, ktoré rozptyľujú moju pozornosť a znervózňujú ma.

Ak máte v teste rovnaké „výsledky“ ako ja, tak sa zrejme zhodneme na tom, že poriadok prospieva našej sústredenosti, nášmu zameraniu.

Ak máme okolo seba priveľa vecí, tak potom sa ťažko sústredíme na to podstatné. A práve zameranie je to kľúčové, keď chceme čokoľvek dosiahnuť. Či už sú to naše sny alebo si splniť naše pracovné povinnosti alebo mať doma rodinnú pohodu.

Chápem však, že je občas náročné si udržať poriadok, hlavne ak žijete s rodinou, deťmi, skrátka viac ľudí spolu. Ale ruku na srdce, niekedy aj tí, čo žijú sami, majú s poriadkom čo robiť. Preto prinášam zopár tipov, ako mať upratané bez toho, že by nás to stresovalo a zabili by sme touto činnosťou celý víkend:

1. Nastavte si stopky
Stačí 20 minút denne. Počas tohto času upracte to najviac, čo môžete – umyte a utrite riad, odložte topánky do skrinky, vyhoďte napríklad smeti, odložte špinavú bielizeň do koša, zaveste si kabáty do skrine… Ak máte v pláne väčšie upratovanie, vyberte si jednu časť miestnosti, prípadne jednu kategóriu vecí a naplno sa jej vymedzený čas venujte

2. Metóda jedného dotyku
Každú vec chyťte len jedenkrát a upracte ju na miesto. Nehľadajte jej „dočasné“ miesto, lebo potom ju budete musieť aj tak ešte raz upratať. Je zbytočné dať si dole hodinky z ruky a dať ich na skrinku na chodbe, keď je ich miesto vo vašej šperkovnici. Napokon ich aj tak budete musieť vložiť do tej šperkovnice, ak chcete mať poriadne upratané 🙂

3. Urobte si upratovací rozvrh a netresujte sa zbytočne
O svojom upratovacom rozvrhu som napísala jeden celý článok. Nájdete ho tu:
http://www.mojspokojnyzivot.com/?p=1961

4. Menej vecí = menej neporiadku
Milujem minimalizmus, ušetríte vďaka nemu toľko peňazí, energie, času a zároveň šetríte aj našu planétu, pomáhate jej a máte viac času a priestoru na to potrebné. Naozaj potrebujete 6 kabátov na zimu či štyri notebooky v jednej domácnosti? Musíte mať v zásobe aj Head and shoulders, aj Pantene, aj Schaumu, najlepšie v pollitrových baleniach?

5. Urobte si večer rýchle upratovanie
Je veľmi zlý pocit prebudiť sa ráno do neuprataného bytu. Ráno robí deň a keď je prvé, čo ráno uvidíme, napríklad plný drez riadu, nie je to príjemný pohľad. Pred spaním odložte všetko na miesto, umyte riady, vyložte nákup, vyberte bielizeň z práčky, upracte z obývačky, aby ste sa ráno mohli prebudiť svieži a spokojní do nového dňa 🙂

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *