Bezodpadu.sk: Keď sa oslobodíme od tlaku ustavične niečo kupovať, prinesie nám to mnoho benefitov

unnamed (2)

V dnešnom článku by som Vám rada predstavila zaujímavú rodinku, ktorá má víziu. Táto rodinka totiž na Slovensku rozbehla eshop bezodpadu.sk. Prečítajte si, čo ich k tomu viedlo, prečo kupovanie produktov v plastových vrecúškach nie je dlhodobo udržateľné i to, ako prispieť svojou trochou k zlepšeniu života na našej krásnej planéte.

1. Dnes, keď je človek zahltený vecami, len málo ľudí si láme hlavu nad tým, kam sa všetky tieto veci podejú, keď prestanú slúžiť. Je pre nás normálne nakupovať veci do igelitových vrecúšok a mnoho potravín v plastových obaloch, ktoré sa iba ťažko (ak vôbec) dajú rozložiť. Boli aj toto dôvody, prečo ste sa rozhodli založiť bezodpadu.sk?

Presne pre to. Máme veľa možností, ale ani jedna sa nám nevidela akceptovateľná. Preto sme sa inšpirovali u našich českých susedov a vytvorili obchod, kde si človek môže vybrať, čo je pre jeho domácnosť najprijateľnejsie. Najväčší význam má samozrejme nakupovanie do vlastných obalov. V kamenných obchodoch je to jednoduchšie, čo sa týka e-shopov, obaly človek musí poslať, a to už je práca navyše a nie každému sa to chce alebo sa mu dá. Takže najviac využívané obaly sú papierové sáčky. Zákazníci si vyberajú aj látkové obaly, ktoré potom posielajú naspäť, vlastne aj papierové častokrát posielajú na opätovné naplnenie 🙂 Už sa zvýšil aj počet zákazníkov, ktorí hneď pri prvej objednávke pošlú vlastné obaly, čo majú doma. Chceli by sme dať časom, až dokončíme dôležitejšie veci, na stránku počítadlo, koľko plastových sáčkov sa nákupmi u nás ušetrilo. Podľa mňa to bude paráda, inšpirujúce, a možno ďalší uvidia, že to má naozaj význam. Lebo jedna vec je, že sa dajú plastové vrecká ľahko hodiť do recyklačného kontajnera, no druhá vec je, či sa naozaj nájde niekto, kto ich dokáže zrecyklovať. Častokrát končia v spaľovni.

2. O živote bez odpadu sa hovorí v poslednej dobe trochu viac. Vy ste však vznikli ešte vtedy, keď azda mnoho ľudí nechápalo, prečo je to dôležité. Ako na váš projekt reagovali ľudia zo začiatku a ako reagujú teraz? Boli aj takí, ktorí si ťukali na čelo (pardon za výraz) a nechápali, o čo sa vlastne snažíte?

Osobne som sa stretla len s pozitívnymi reakciami. Väčšina ľudí bola nadšená. Boli a stále sú aj takí, ktorí chcú lacno nakúpiť a je im jedno do čoho. Ale vyložene nechápavé reakcie neboli. Pár ľudí sa našlo síce s postojom “kvapka v mori nič nezmení”, ale to je prirodzené. Nečakali sme, že z toho budú všetci omdlievať od úžasu 🙂 Ešte sme nepustili nejakú masívnu reklamu pre širokú verejnosť, takže kruhy, v ktorých sa zatiaľ pohybujeme, sú blízke nášmu zmýšľaniu. Na druhej strane možno si aj niekto klepe na čelo, ale priamo o nich nevieme 🙂

unnamed (1)

3. Aké produkty sa dajú u vás zadovážiť a odkiaľ pochádzajú?

Ponúkame väčšinou sypane suché suroviny ako ryžu, cestoviny, múky, oriešky, sušené ovocie, strukoviny, korenie, ale aj oleje a nejakú drogériu. Snažíme sa podporovať lokálnu produkciu, alebo aspoň zo susedných krajín. Volajú nám aj ľudia, čo majú pôdu a diskutujeme spolu o možnostiach pestovania pre nás, tak aj to nás teší. Ďalej sme začali zaraďovať do sortimentu tovar značky Fairtrade. Máme aj nejaké bioprodukty, orechy sú nesolené, ovocie nesírené. Kvalita je u nás veľmi dôležitá a chceli by sme sa dopracovať až k tomu, že budeme poznať všetkých farmárov, alebo aspoň prvovýrobcov ponúkaných tovarov v našom eshope.

4. Založiť e-shop bez odpadu je podľa mňa prelomová myšlienka a veľmi sa mi páči. Ako sa však dá napomôcť prírode aj malými krokmi, ktoré urobíme? Čo by ste odporúčali, kde začať?

Každý možno začne niekde inde. Niekto vlastnými vreckami, niekto recykláciou, alebo zbieraním odpadkov po ceste napr. z práce alebo (bohužiaľ) aj do lesa. Treba si uvedomiť mieru plytvania našej spoločnosti, či už jedlom, oblečením, plastovými vreckami. To všetko vedie k zbytočnej produkcii odpadu, výroba nového oblečenia, farbenie, pestovanie bavlny,… Pritom sa vyhadzuje veľa použiteľných vecí, no čo keď už vyšli z módy?! (Mimochodom teraz kľudne môžem vytiahnuť z povaly mamine kufre z mladosti a budem IN ako nikdy pred tým 🙂 … Niekto to môže vnímať ako tlak spoločnosti, stále niečo nové kupovať. Keď sa od toho oslobodíme, prináša to veľa benefitov, mimo iného aj ušetríme. My sme začali tým oblečením, cez zber odpadkov, ktoré sa povaľovali kade-tade, vlastné vrecká na ovocie a pečivo a látkové tašky až k nákupom do vlastných nádob a tašiek. Ešte toho máme veľa pred sebou, no je to výzva a pre mňa každý vyhodený kus niečoho znamená sa nad tým naozaj zamyslieť, či by to išlo nabudúce aj inak.

Nesmieme opomenúť ani kompostovanie zvyškov zeleniny a ovocia.

U nás všetko dáme na hromadu a sliepky si to preberú. No uvedomujem si, že nie každý má také možnosti. Existujú aj kompostovacie nádoby do bytu, ktoré nesmrdia a sú nenápadné. (www.komposter.sk).

unnamed (3)

5. Máte ešte nejaké ďalšie sny, vízie pre váš krásny projekt?

Máme veľké vízie, toto nám ide na výbornú :)) Momentálne dokončujeme väčší sklad. Chceli by sme postaviť halu, zdokonaliť zásobovanie, otvárať kamenné prevádzky, zapojiť slovenských pestovateľov do našej siete dodávateľov, mať unikátne produkty a neustále zvyšovať ich kvalitu. Všetko sa po malých krokoch deje, sme veľmi vďační za každú pripomienku, povzbudenie, návrh na zlepšenie, čokoľvek, čo prispeje k tomu, aby nám spolu bolo na Zemi lepšie. A našim deťom ukazujeme lásku k prírode a záhrade.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *